,,Eficiența Energetică a Clădirilor din Moldova” – un nou proiect lansat de AEE. A avut loc ședința introductivă

11 Iun. 2021, 10:41
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
11 Iun. 2021, 10:41 // Actual //  MD Bani

La data de 7 iunie curent, în cadrul Agenției pentru Eficiență Energetică, a avut loc ședința introductivă privind proiectul ,,Eficiența Energetică a Clădirilor din Moldova”, urmată de un șir de vizite pe întreg teritoriul țării, cu scopul de a discuta cu potențialii beneficiari de proiecte despre interesul privind implementarea unor proiecte de eficiență energetică pentru instituțiile pe care le gestionează. Totodată în cadrul vizitelor au fost colectate date/informații relevante care vor fi utilizate pentru analiza impactului social și de mediu care va rezulta în urma implementării proiectului.

La ședință au participat reprezentanți ai Ministerului Economiei și Infrastructurii, Consultantul selectat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), specialiști din cadrul Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE), dar și reprezentanți ai Agenției pentru Eficiență Energetică.

Costul proiectului și finanțatori

Costul total al proiectului este de 72 de milioane de euro, dintre care 30 de milioane de euro urmează a fi alocate de către Banca Europeană de Investiții (BEI),  30 de milioane de euro din partea BERD și aproximativ 12 milioane de euro de Platforma de Investiții pentru Vecinătate a UE (PIV). Aceștia vor fi utilizați pentru a finanța implementarea măsurilor de eficiență energetică, concentrându-se pe îmbunătățirea sistemelor de încălzire, de ventilație și aer condiționat, iluminat, termoizolarea clădirilor și valorificarea surselor regenerabile de energie.

Scopul proiectului

Proiectul își propune să îmbunătățească eficiența energetică la nivelul clădirilor, acordând prioritate clădirilor publice, atât municipale, cât și de stat, în întreaga țară, ceea ce va avea ca rezultat beneficii semnificative pentru mediu prin economii de energie și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Acest proiect urmează a fi implementat prin fortificarea eforturilor instituțiilor statului: Ministerul Economiei și Infrastructurii, AEE și UCIPE, care urmează să își aducă aportul în funcție de atribuțiile ce urmează a fi puse în sarcina acestora.

Menționăm că, Agenția pentru Eficiență Energetică este subordonată Ministerului Economiei și Infrastructurii și este responsabilă pentru sprijinirea programelor naționale de îmbunătățire a eficienței energetice, acordând asistența necesară pentru elaborarea planurilor de eficiență energetică locală și monitorizarea finalizării acestora.

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 16:17
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 16:17 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Ministra Finanțelor, Victoria Belous, a declarat că Bugetul  PLUS+, în valoare de 8 miliarde de lei, reprezintă un efort substanțial de susținere a măsurilor economice și sociale asumate de Guvern, dar vine cu un preț: creșterea deficitului bugetar estimat la 5,1% din PIB.

„Această rectificare influențează veniturile, cheltuielile și, evident, deficitul. Sunt ajustări atât în bugetul de stat, cât și în bugetul asigurărilor sociale. În acest proiect deja sunt reflectate granturile din partea Uniunii Europene și alte surse externe, precum și domeniile în care vor fi investiți acești bani”, a precizat ministra.

Potrivit ministrei, după rectificare veniturile bugetare ajustate vor fi de 75 miliarde lei și cheltuieli totale de93 miliarde lei. Deficitul bugetar estimat va fi de până la 5,1% din PIB, în condițiile unei implementări complete a tuturor programelor.

Ministra Belous a subliniat că transparența bugetară este asigurată, iar datele privind evoluția deficitului și execuția bugetului sunt publice și disponibile trimestrial pe site-ul Ministerului Finanțelor.

„Dacă până acum invocam lipsa banilor ca obstacol pentru reforme, acum nu mai avem această scuză. Avem suficiente resurse și lichiditate. Este momentul să livrăm rezultate și să onorăm angajamentele asumate”, a declarat Belous.

Ministra a adresat un apel direct agenților economici, încurajându-i să aplice la programele de susținere lansate prin Bugetul PLUS+.

„Invit toți agenții economici să aplice la aceste măsuri. Ministerul Finanțelor își va onora obligațiile. Scopul nostru este să implementăm reformele până la capăt”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ