Poziția Tiraspolului este acum mai critică decât a Chișinăului. Oficialii moldoveni pot face rost și de curent, și de gaze de oriunde, e adevărat la un preț mai mare decât era până nu demult în relația cu Gazprom, pe când industria transnistreană e obligată conjunctural să caute cărbune sau alți combustibili, constată economistul Alexandru Fala de la Expert Grup.
Potrivit lui, chiar dacă tehnic gazele ruse ar putea intra lejer în regiunea separatistă, actualul cadru comercial ar obliga Tiraspolul să aibă o înțelegere cu Moldovagaz, companie controlată de ruși, dar înregistrată în R. Moldova.
În acest război e prima dată când regiunea transnistreană poate fi utilizată ca argument pentru R. Moldova. E nevoie de un contract între Gazprom și Moldovagaz ca să poată fi livrat gaz și în regiunea transnistreană. Maximum ce poate să obțină Transnistria asta e gazul pentru producerea energiei electrice care ulterior să ne revină și nouă. Pe dimensiunea comercială ține de R. Moldova, Transnistria are pe dimensiunea asta doar compania de transport. Tiraspoltransgaz este o companie înregistrată în R. Moldova și cadrul cam prevede așa că furnizorul încheie contract cu producătorul și apoi furnizorul încheie contract cu transportatorul și distribuitorii. Cred că acum, în situația dată, Transnistria mai degrabă consolidează poziția R. Moldova în negocieri”, a punctat Fala într-o intervenție pentru Radio Europa Liberă.
În data de 22 octombrie a fost instituită Starea de Urgență în sistemul gazelor naturale, iar Energocom a fost mandat să lanseze licitația de achiziție a metanului. Ulterior, Gazprom acuza Republica Moldova de problema livrărilor de gaze. “Gazprom va prelungi contractul de tranzitare și furnizare a gazelor naturale doar dacă Chișinăul va achita datoria în sumă de 709 mil. USD, în caz contrar, la 1 decembrie va fi sistată livrarea gazelor, declara Serghei Kuprianov, purtătorul de cuvânt al Gazprom.