Escaladare comercială: Trump impune Canadei și Mexicului noi tarife de 25% pe oțel și aluminiu

10 Feb. 2025, 11:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
10 Feb. 2025, 11:09 // Actual //  Ursu Victor

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a anunțat duminică intenția de a introduce noi tarife de 25% pe toate importurile de oțel și aluminiu în SUA, pe lângă taxele existente, ca parte dintr-o escaladare majoră a politicii sale comerciale. Trump a declarat că va face anunțul oficial luni și a adăugat că marți sau miercuri va dezvălui măsuri de taxe reciproce care vor intra în vigoare aproape imediat, aplicându-se tuturor țărilor și egalând tarifele impuse de fiecare dintre ele. „Și foarte simplu, este, dacă ne taxează ei, îi taxăm și noi”, a spus Trump despre planul de tarife reciproce, scrie Reuters.

Printre cei mai mari furnizori de oțel ai SUA se află Canada, Brazilia și Mexicul, urmate de Coreea de Sud și Vietnam. Canada este principalul furnizor de aluminiu pentru SUA, furnizând 79% din importurile totale în primele 11 luni ale anului 2024. Ministerul Inovației din Canada, Francois-Philippe Champagne, a subliniat că oțelul și aluminiul canadian susțin industrii cheie din SUA, inclusiv apărarea, construcția de nave și industria auto.

Trump a mai afirmat că va permite companiei japoneze Nippon Steel să investească în U.S. Steel, dar a subliniat că nu va permite ca aceasta să devină acționar majoritar. În perioada mandatului său anterior, Trump a impus tarife de 25% pe oțel și 10% pe aluminiu, acordând însă excepții tarifare unor parteneri comerciali, inclusiv Canada, Mexic și Brazilia. După aceea, fostul președinte Joe Biden a negociat aranjamente fără taxe pentru Marea Britanie, Uniunea Europeană și Japonia.

De asemenea, Trump a amenințat cu aplicarea unor tarife de 25% asupra tuturor importurilor din Mexic și Canada, dacă aceste țări nu iau măsuri suplimentare pentru securizarea granițelor lor și stoparea fluxului de droguri și migranți. Aceste tarife ar putea intra în vigoare la 1 martie, dacă nu sunt făcute progrese în acest sens.

Anunțurile lui Trump vin pe fondul unei economii mondiale tot mai tensionate, iar mulți critici se tem că măsurile ar putea duce la represalii economice și la o escaladare a războiului comercial global.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

10 Feb. 2025, 16:03
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
10 Feb. 2025, 16:03 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Banca Națională a Moldovei (BNM) a lansat prima etapă a misiunii FSAP (Financial Sector Assessment Program – Programul de evaluare a sectorului financiar), desfășurată în colaborare cu Fondul Monetar Internațional (FMI) și Banca Mondială (BM), la solicitarea instituției financiare naționale. Acest program reprezintă un pas important în evaluarea și întărirea sistemului financiar din Republica Moldova.

Programul FSAP, un instrument de evaluare aprofundată a sistemului financiar, vizează o analiză detaliată și obiectivă a reglementărilor și supravegherii sistemului bancar din țară. Printre activitățile incluse se numără realizarea unor teste de stres pentru băncile din Republica Moldova, evaluarea capacității de gestionare a crizelor economice, precum și analiza modului în care sistemul financiar sprijină accesul la finanțare pentru întreprinderile mici și mijlocii, dar și pentru sectoarele economice esențiale.

Prima etapă a programului se concentrează pe stabilirea domeniilor ce vor fi abordate pe parcursul evaluării. Ulterior, misiunile de evaluare vor examina mai detaliat situația sectorului financiar, iar un raport final va fi întocmit și supus aprobării consiliilor FMI și BM.

„Prin această evaluare, Banca Națională a Moldovei își propune să obțină o imagine clară și obiectivă asupra performanței sistemului financiar. Aceasta va permite identificarea oportunităților de reformare a sectorului, implementarea standardelor internaționale, cum ar fi principiile Basel III, și consolidarea capacității de reacție în fața provocărilor economice,” a declarat Tatiana Ivanicichina, viceguvernatoarea BNM.

Procesul FSAP va sprijini BNM în consolidarea capacității de a gestiona riscurile financiare și de a promova stabilitatea economică. În plus, sprijinul acordat de FMI și BM va facilita implementarea reformelor economice, îmbunătățirea calității vieții cetățenilor și crearea unui mediu favorabil dezvoltării economice durabile pe termen lung.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală