Valoarea schimburilor comerciale (importuri și exporturi) dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, înregistrată în anul 2022, a constituit 6,2 miliarde de dolari SUA, cu 36,24% mai mult comparativ cu anul 2021. Datele au fost prezentate de către vicepremierul, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, în cadrul audierilor organizate pe platforma Comisiei politică externă și integrare europeană și a Comisiei economie, buget și finanțe.
Discuțiile s-au axat pe progresele înregistrate în procesul de implementare de către Ministerul Economiei a Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, inclusiv Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA). Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării s-a referit la prioritățile actuale în contextul implementării Acordului DCFTA: eliminarea contingentelor tarifare pentru unele produse moldovenești, precum și extinderea gamei de produse, care ar putea fi exportate pe piața UE; continuarea reformei regulatorii; consolidarea și dezvoltarea cadrului normativ în domeniul informației și stimularea digitalizării economiei.
La audieri a participat și Secretarul de Stat al Cancelariei de Stat.
În anul 2022, fermierii moldoveni care își exportau producția în Federația Rusă le-au fost date peste cap exporturile, în condițiile în care Rosselhoznadzor a interzis fructele și legumele din Republica Moldova în data de 15 august. Motivul a fost starea fitosanitară a produselor vegetale autohtone nu corespund reglementărilor, fiind depistați 5 dăunători de carantină în loturile importate.
Totodată, războiul din Ucraina a dt peste cap logistica exportatorilor, care erau nevoiți să achite de șase-șapte ori mai mult pentru pentru un camion.
Pentru a ajuta fermierii moldoveni, UE a facilitat creșterea exporturilor de produse agricole din Republica Moldova fără taxe vamale.