Europa în primul rând: Are nevoie de mai multe fabrici şi mai puţine dependenţe

15 Mai 2023, 04:59
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
15 Mai 2023, 04:59 // Actual //  bani.md

Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat măsuri menite să impulsioneze procesul de inversare a declinului industrial al Franţei în cadrul eforturilor de a contura o re­acţie la masivele subvenţii anunţate de America pentru sectoarele sale verzi, subliniind în cadrul unui inter­viu cu Financial Times că această bă­tă­lie pentru reindustrializare trebuie purtată la nivelul întregii Europe.

„În ultimii ani, UE a trebuit să în­frunte două crize majore. Iar, din cau­za pandemiei şi războiului din Ucraina, ne-am recunoscut depen­den­ţele strategice şi am decis să ac­ţio­năm pentru a le reduce. Noi, euro­penii ne-am pus de acord cu privire la importanţa de a ne păstra controlul asupra propriului destin şi am pre­gătit calea către o Europă mai su­ve­rană“, a declarat acesta.

Măsurile anunţate de preşedinte sunt menite în acelaşi timp să-i re­clă­dească acestuia poziţia în plan politic la nivel intern, scrie Bloomberg. Li­derul francez încearcă să-şi reseteze preşedinţia după un conflict aprins legat de modificările aduse sistemu­lui de pensii.

Angajamentele asumate includ o utilizare extinsă a creditelor fiscale pentru investiţii, simplificarea proce­du­rilor pentru deschiderea de noi fa­brici şi creşterea finanţării pentru e­du­caţie şi pregătire profesională. Gu­vernul va modifica de asemenea bonusurile pentru maşini electrice pentru a le exclude pe cele produse cu o amprentă de carbon ridicată, o măsură ce va susţine producţia euro­peană.

Iniţiativele sunt menite să solu­ţio­neze problema slăbiciunii industri­a­le a Franţei, guvernul fiind îngrijo­rat că subvenţiile americane ar putea exacerba problemele locale.

Potrivit Politico, măsurile anun­ţa­te de Macron ar putea amplifica ten­siunile transatlantice. Macron a cri­ticat în mod activ subvenţiile anun­­ţate de administraţia america­nă, Fran­ţa sub conducerea lui Macron ju­când un rol mai pronunţat de „po­liţist rău“ în discuţiile cu Washing­tonul.
Franţa a prezentat de asemenea un plan de lansare a unui fond de investiţii de 2 miliarde de euro pentru metale vitale, notează Euractiv. Ini­ţial, statul va contribui cu 500 mili­oane de euro la fond, sectorul privat venind cu restul.

„Vrem să ancorăm noii campioni ai revoluţiei industriale, hidrogen, maşini electrice“, a declarat ministrul francez al industriei, Roland Lescure.

În acest context, cu ajutorul unor subvenţii masive şi unei activităţi intense de lobby, Franţa a luat faţa Germaniei şi Olandei atrăgând o investiţie majoră din partea ProLogium din Taiwan într-o gigafabrică de baterii pentru maşini electrice, potrivit Reuters.

Revenind la măsurile anunţate de Macron, unele vor fi prezentate în cadrul unui aşa-numit proiect de lege pentru industria verde săptămâna viitoare, în timp ce altele care afectează finanţele publice vor fi incluse în proiectul de buget pe 2024, relatează Bloomberg.

Costul schimbărilor trebuie să fie zero, orice noi cheltuieli urmând să fie finanţate prin reduceri în alte părţi.

Modificările privind subvenţiile pentru maşini cu o amprentă scăzută de carbon sunt aşteptate a fi finalizate în următoarele luni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

16 Mai 2025, 16:37
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
16 Mai 2025, 16:37 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Statul român, prin Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime” S.A. Constanța (CN APM), a depus prima ofertă neangajantă pentru achiziționarea operatorului Portului Internațional Liber Giurgiulești din Republica Moldova – firma ICS Danube Logistics, controlată în prezent de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Potrivit documentelor obținute de Profit.ro, oferta a fost înregistrată pe 24 aprilie 2025, marcând un prim pas concret al României pentru preluarea singurului port maritim al Republicii Moldova, situat strategic la kilometrul 133,8 al Dunării, în vecinătatea granițelor cu România și Ucraina, scrie profit.ro.

Pentru a susține acest demers, compania românească a lansat o procedură de achiziție de servicii de consultanță în valoare de 2 milioane de lei, necesare evaluării activelor și realizării unui raport de due diligence. Cinci operatori economici au depus oferte pentru acest contract, urmând ca firma câștigătoare să finalizeze analiza în termen de trei săptămâni.

Tranzacția este urmărită cu atenție și de alți potențiali investitori strategici. Printre aceștia se numără MBF Port Burgas din Bulgaria, controlată de frații Kiril și Georgi Domuschiev – oameni de afaceri influenți și proprietari ai clubului de fotbal Ludogorets Razgrad. De asemenea, BERD a anunțat anterior că poartă discuții și cu investitori din Turcia, Olanda și Danemarca.

Portul Giurgiulești este singurul port maritim al Republicii Moldova și un nod logistic crucial, conectat trimodal – pe cale ferată, rutier și fluvial. În 2023, portul a înregistrat un record de 2,17 milioane de tone de mărfuri transbordate, o creștere de aproape 19% față de anul precedent.

Terminalele portului permit importul de combustibili, îngrășăminte și materiale de construcții, precum și exportul de cereale, ulei, șrot și deșeuri metalice. Giurgiulești funcționează și ca port satelit al Constanței, de unde vin livrări regulate de produse esențiale.

Directorul general al Danube Logistics SRL, Mathias von Tucher, a declarat recent că accentul operațional va fi pus pe nevoile importatorilor și exportatorilor moldoveni, menționând investiții în infrastructura cerealieră și digitalizarea operațiunilor.

BERD a devenit unic proprietar legal al portului în 2021, după ce a sprijinit financiar proiectul încă din 1995. Banca internațională a anunțat că urmărește atragerea unui investitor strategic capabil să continue dezvoltarea infrastructurii portuare și să asigure stabilitatea economică a proiectului.

Deși obiectivele guvernului român sunt în prezent confidențiale din rațiuni de concurență, sursele oficiale arată că Bucureștiul tratează acest proiect ca un obiectiv de interes strategic pentru întărirea conectivității regionale, a cooperării economice cu Republica Moldova și a prezenței în bazinul Mării Negre și Dunării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO