Europa, în stare de alertă. Prețul gazelor crește alarmant, Gazprom dă o lovitură usturătoare

17 Iun. 2022, 07:48
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Iun. 2022, 07:48 // Actual //  Lupu Eduard

Situaţia este dramatică în Europa. Prețurile la gaze naturale cresc pe măsură ce Rusia reduce din nou aprovizionarea. Gazprom a anunțat că va reduce exporturile către Germania, iar ENI a anunțat că compania rusească a redus livrările către Italia. Din cauza acestor manevre contractele futures au crescut cu 46% în această săptămână, iar prețurile cresc semnificativ.

Opțiunile Europei de a-și umple depozitele de gaze naturale pentru a evita o criză energetică la iarnă se îngustează, pe măsură ce fluxurile din Rusia scad, iar transporturile din SUA sunt pe cale să se blocheze, ducând la creșterea prețurilor la gaze.

Compania rusă Gazprom PJSC a declarat miercuri că fluxurile prin conducta Nord Stream către Germania vor scădea și mai mult, la o zi după ce a redus exporturile de pe rută cu 40%. Gigantul energetic deținut de stat a declarat că a oprit un alt motor cu turbină la stația de compresoare Portovaya, care pompează gaz prin conducta submarină, din cauza întârzierilor de întreținere.

Contractele futures de referință cresc la cel mai ridicat nivel dintr-o lună

Preţul gazelor pentru europeni cresc semnificativ pe măsura ce Rusia încearcă să amplifice criza energetică a continentului şi să-i pună pe marii lideri europeni faţă în faţă cu scenariul unei Europe care este forţată se funcţioneze fără gaz rusesc.

Mai mult, în ceea ce privește comercianții de gaze care sunt deja în stare de nervozitate din cauza războiului din Ucraina, Gazprom a redus volumul de gaze trimis în Italia cu 15% față de marți. Compania italiană de gaze și petrol Eni E-5,01% SpA, cel mai mare importator de gaz rusesc al țării, a declarat că Gazprom nu a dat nicio explicație pentru această reducere.

Contractele futures au crescut cu 46% în această săptămână. Reducerea gazului rusesc de gaze este resimţită prin marile companii energetice ale Europei, printre care se numără Engie, Uniper sau OMV, care au raportat livrări tot mai reduse.

Germania consideră că această măsură este „motivată politic”, contrazicând declaraţiile Gazprom conform cărora problema se datorează unor defecţiuni apărute pe Nord Stream 1.

Europa riscă o creștere a prețurilor și potențiale opriri, atunci când temperaturile scăzute stimulează cererea

Europa se confruntă cu posibilitatea tăierii gazului rusesc de la începutul războiului şi implementarea sancţiunilor împotriva Moscovei. Dacă criza gazului rusesc se acutizează, ea ar putea lovi industria chimică şi metalurgia, ceea ce s-ar traduce într-o lovitură grea pentru Europa.

Prețurile de referință ale gazelor europene au crescut cu 24% miercuri, până la 120,33 euro, sau aproximativ 125 dolari, un megawat-oră, în timp ce comercianții au evaluat amenințarea aprovizionării.

Piața a crescut cu 52% în ultima săptămână, împingând prețurile la peste de patru ori nivelul față de cel de acum un an. Contractele futures pe gaze naturale din SUA au adăugat 3,2%, ajungând la 7,42 USD per milion de unități termice britanice, după o scădere de 16% marți, scrie wsj.com.

Realitatea Live

15 Aug. 2022, 18:00
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
15 Aug. 2022, 18:00 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Prețurile pentru chirie au crescut în întreaga lume. Astfel, am pregătit un top pentru cele mai mai scumpe chirii din Europa.

Parisul este orașul cu cele mai scumpe chirii din Europa. Francezii și nu numai plătesc peste 29 de euro pe metru pătrat. Tot peste 20 de euro plătesc și cei din Oslo, Londra, Barcelona și Copenhaga – acestea sunt, așadar, cele mai scumpe orașe, dacă ne gândim să stăm în chirie.

În Barcelona, prețurile chiriilor au crescut din 2021 cu aproape 28%. Iar într-un oraș din Ungaria cu aproximativ 27%. O creștere semnificativă este și în Varșovia. Chiriașii scot din buzunar în 2022 cu 18% mai mulți bani față de anul trecut.

Chiriile din România sunt printre cele mai mici din Europa. Cele mai scumpe chirii din România sunt în București și Cluj, 7,5 euro pe metru pătrat. În Brașov prețurile sunt ceva mai mici, 6,60 de euro pe metru pătrat, scrie Digi24.

Chirii mai ieftine decât în România se găsesc în Bulgaria. În capitala Bulgariei prețul este ceva mai mare, 4,60 de euro pe metru pătrat. Și Slovenia se află la coada clasamentului, cu cele mai mici chirii – aici se plătesc pe lună, pentru metrul pătrat, mai puțin de 7 euro.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău