Medvedev: Vizita liderilor europeni la Kiev este de zero utilitate. Se vrea transformarea Moldovei în „a doua Ucraină”

17 Iun. 2022, 07:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Iun. 2022, 07:42 // Actual //  Lupu Eduard

Război în Ucraina. Ziua 114. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că liderii Franței, Germaniei și Italiei „nu ar trebui să se concentreze exclusiv pe transporturile de arme către Ucraina” în timpul vizitei lor. Dmitri Medvedev, fost președinte rus și vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat că vizita liderilor francezi, germani și italieni la Kiev este de „zero utilitate”.

Război în Ucraina. Ziua 114. Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, susţine că se încearcă transformarea Republicii Moldova în „a doua Ucraină”. Mai mult, acesta spune că „Rusia nu este foarte curată. Rusia este ceea ce este. Şi nu ne este ruşine să arătăm cine suntem. Nu am invadat Ucraina”, a spus Ministrul rus de Externe rus într-un interviu pentru BBC.

„Desigur, din Republica Moldova se încearcă clar să se facă a doua Ucraină… Asemenea abordare din partea actualei conduceri a Moldovei este foarte semnificativă când anunţă că „începem procesul de aderare la Uniunea Europeană, o să vedem ce ne vor promite şi o să decidem dacă rămânem în Comunitatea Statelor Independente”, a declarat el.

Lavrov a învinuit Chișinăul de cerșetorie

„Această cerşetorie, preponderent extorcare, merge pe ideea….dacă nu ne faceţi o reducere, atunci noi vom merge mai repede spre Europa. Dar dacă o să ne faceţi, atunci noi oricum vom merge, dar mai lent. Eu aşa interpretez aceste semnale şi vă pot asigura că majoritatea populaţiei Republica Moldova înţelege aceste lucruri. Şi cu atât mai mult în Transnistria şi în special în Găgăuzia”, a mai declarat oficialul rus.

Serghei Lavrov a fost întrebat despre ororile de la Cernigău, unde au murit copii şi persoane au stat subsoluri. Acesta a spus că au fost ştiri false.

„Este un mare păcat, dar diplomaţii internaţionali, inclusiv Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Secretarul General al ONU şi alţi reprezentanţi ai ONU, sunt supuşi presiuni de Occident. Şi de foarte multe ori sunt supuşi fiind folosiţi pentru a amplifica ştirile false răspândite de Occident. Rusia nu este foarte curată. Rusia este ceea ce este. Şi nu ne este ruşine să arătăm cine suntem”, a mai spus Lavrov pentru BBC.

Ucraina a ignorat ultimatumul rusesc de a preda Sievierodonetsk

Rusia a ordonat forțelor ucrainene să oprească „rezistența fără sens și să depună armele” de miercuri dimineață și a acuzat Kievul că a perturbat planurile de deschidere a unui coridor umanitar pentru ca civilii să părăsească zona.

Mii de civili, inclusiv femei, copii și persoane în vârstă, sunt prinși în Sievierodonetsk fără alimente, apă potabilp, canalizare și electricitate. O situație urgentă se află în buncărele de sub uzina chimică din oraș, a declarat un purtător de cuvânt al ONU. Aproximativ 500 de civili despre care se crede că sunt prinși alături de soldați în Azot se pregăteau să fugă din oraș printr-un posibil coridor umanitar.

Serhai Haidai, guvernatorul Ucrainei de Lugansk, a declarat că „se duc bătălii aprige pentru fiecare casă” la Sievierodonetsk, în timp ce Rusia își continuă încercările de a captura orașul din estul Ucrainei.

Copiii născuți în regiunea Herson din Ucraina după 24 februarie vor primi automat cetățenia rusă

Anunţul a fost făcut autoritățile impuse de Rusia care ocupă regiunea. Marea Britanie a anunțat un nou val de sancțiuni împotriva Rusiei, care vizează persoanele implicate în „tratamentul barbar al copiilor în Ucraina”.

Printre cei care au fost sancționați se numără comisarul pentru drepturile copilului de la Moscova, Maria Lvova-Belova , pentru „transferul și adopția forțată” a 2.000 de copii ucraineni. Patriarhul Kirill , șeful Bisericii Ortodoxe Ruse și un vechi aliat al lui Putin și susținător vocal al războiului din Ucraina, a fost, de asemenea, sancționat.

Doi voluntari americani din Ucraina au dispărut și sunt temeri că ar fi fost luați prizonieri de Rusia, au declarat joi oficiali și membri ai familiei. Alexander Drueke, în vârstă de 39 de ani, și Andy Tai Ngoc Huynh, în vârstă de 27 de ani, sunt ambii veterani americani care au locuit în Alabama și au plecat în Ucraina pentru a ajuta la eforturile de război.

China rămâne alături de Vladimir Puti

Xi Jinping din China l-a asigurat pe Vladimir Putin de sprijinul Chinei pentru „suveranitatea și securitatea” Rusiei, determinând Washingtonul să avertizeze Beijingul că riscă să ajungă „pe partea greșită a istoriei”.

Realitatea Live

19 Aug. 2022, 17:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Aug. 2022, 17:39 // Actual //  Lupu Eduard

Mai multe femei din Republica Moldova, care s-au implicat din prima zi, alături de alte mii de femei din țara noastră, pentru a ajuta oamenii care au fugit din calea războiului din Ucraina, au vorbit despre experiența și motivația lor dar și importanța implicării fiecăruia dintre noi pentru a oferi sprijin oamenilor aflați în dificultate. Femeile s-au reunit în cadrul unui eveniment organizat de UN Women Moldova cu ocazia Zilei Mondiale a Asistenței Umanitare, sărbătorită anual la 19 august.

Astfel, UN Women a adus în vizor rolul primordial pe care îl au femeile din diferite domenii profesionale în implementarea și gestionarea răspunsului umanitar. Primare, gazde pentru persoanele refugiate, polițiste de frontieră, psihologe, toate aceste femei s-au trezit peste noapte lucrătoare umanitare și au reușit să asigure un răspuns eficient și demn.

Felicia Bechtold, secretară de stat la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, a mulțumit pentru solidaritate tuturor femeilor, gazdelor, asistentelor sociale, primarelor, funcționarelor, organizațiilor non-guvernamentale și internaționale pentru ajutorul oferit persoanelor refugiate: „În toată această perioadă, multe femei s-au implicat foarte activ, am apreciat organizarea lor, omenia lor, dar și cât de mult suflet au depus pentru a ajuta refugiații.”

„Din primele zile ale crizei refugiaților am înțeles ce înseamnă empatia în servicul de forță pe care o aduce o femeie, eu am vazut cu propriii mei ochi de ce în toate țările civilizate avem atât de multe femei cu epoleți care lucrează în serviciile de forță, eu am văzut ce înseamnă să fii femeie cu epoleți și psihologă și cum să abordezi problema persoanelor care intrau în țară. Empatia, capacitatea de a vedea în suferința omului propria suferință e ceea ce s-a întâmplat cu toată comunitatea, cu persoanele cu epoleți și cele fără epoleți. Iar eu, în calitate de secretară de Stat a Ministerului Afecrilor Interne am fost nevoită să iau anumite decizii, unele din ele fără precedent, pe care mi le-am asumat”, a menționat Jana Costachi, secretară de stat la Ministerul Afacerilor Interne.

La eveniment au mai participat și femei refugiate care au reușit, datorită programelor și proiectelor susținute de UN Women, să-și găsească un loc de muncă sau fac voluntariat pentru a susține alte persoane nevoite să-și părăsească țara din cauza războiului.

„Ne dorim ca vocea acestor femei să fie auzită și să inspire și alți oameni pentru implicare activă prin donații, voluntariat, demersuri către autorități pentru ajutorarea refugiaților și a comunităților gazdă în necesitățile lor de zi cu zi. Acest război înseamnă un regres în materie de egalitate de gen, acces la drepturi și servicii, siguranță și bunăstare, în primul rând a femeilor. Crizele afectează în mod disproporționat femeile. Este important să ținem cont de elementele de gen atunci când oferim sprijin, atunci când ne programăm reusresele, intervențiile și programele. Femeile sunt agente ale schimbării și au un rol important în procesele desecuritate și pace.”, a menționat Svetlana Andrieș, specialistă programe UN Women.

Este esențial ca femeile să participe în mod egal la planificarea și luarea deciziilor în ceea ce privește răspunsul la nevoile umanitare, iar conducerea și contribuțiile lor să fie recunoscute și apreciate. Femeile și fetele joacă un rol cheie în supraviețuirea și reziliența comunităților afectate de criză. Atunci când criza lovește, femeile sunt adesea primele care răspund. De asemenea, acestea sunt afectate în mod disproporționat de conflicte. Aceste roluri multiple trebuie reflectate pe parcursul întregului proces de planificare și implementare a răspunsului umanitar.

Ziua Mondială a Asistenței Umanitare este sărbătorită în fiecare an la 19 august, reunind parteneri din întregul sistem umanitar pentru a promova supraviețuirea, bunăstarea și demnitatea persoanelor afectate de crize și pentru siguranța și securitatea lucrătorilor umanitari. Este o sărbătoare globală a oamenilor care ajută oamenii.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău