Medvedev: Vizita liderilor europeni la Kiev este de zero utilitate. Se vrea transformarea Moldovei în „a doua Ucraină”

17 Iun. 2022, 07:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Iun. 2022, 07:42 // Actual //  Lupu Eduard

Război în Ucraina. Ziua 114. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că liderii Franței, Germaniei și Italiei „nu ar trebui să se concentreze exclusiv pe transporturile de arme către Ucraina” în timpul vizitei lor. Dmitri Medvedev, fost președinte rus și vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat că vizita liderilor francezi, germani și italieni la Kiev este de „zero utilitate”.

Război în Ucraina. Ziua 114. Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, susţine că se încearcă transformarea Republicii Moldova în „a doua Ucraină”. Mai mult, acesta spune că „Rusia nu este foarte curată. Rusia este ceea ce este. Şi nu ne este ruşine să arătăm cine suntem. Nu am invadat Ucraina”, a spus Ministrul rus de Externe rus într-un interviu pentru BBC.

„Desigur, din Republica Moldova se încearcă clar să se facă a doua Ucraină… Asemenea abordare din partea actualei conduceri a Moldovei este foarte semnificativă când anunţă că „începem procesul de aderare la Uniunea Europeană, o să vedem ce ne vor promite şi o să decidem dacă rămânem în Comunitatea Statelor Independente”, a declarat el.

Lavrov a învinuit Chișinăul de cerșetorie

„Această cerşetorie, preponderent extorcare, merge pe ideea….dacă nu ne faceţi o reducere, atunci noi vom merge mai repede spre Europa. Dar dacă o să ne faceţi, atunci noi oricum vom merge, dar mai lent. Eu aşa interpretez aceste semnale şi vă pot asigura că majoritatea populaţiei Republica Moldova înţelege aceste lucruri. Şi cu atât mai mult în Transnistria şi în special în Găgăuzia”, a mai declarat oficialul rus.

Serghei Lavrov a fost întrebat despre ororile de la Cernigău, unde au murit copii şi persoane au stat subsoluri. Acesta a spus că au fost ştiri false.

„Este un mare păcat, dar diplomaţii internaţionali, inclusiv Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Secretarul General al ONU şi alţi reprezentanţi ai ONU, sunt supuşi presiuni de Occident. Şi de foarte multe ori sunt supuşi fiind folosiţi pentru a amplifica ştirile false răspândite de Occident. Rusia nu este foarte curată. Rusia este ceea ce este. Şi nu ne este ruşine să arătăm cine suntem”, a mai spus Lavrov pentru BBC.

Ucraina a ignorat ultimatumul rusesc de a preda Sievierodonetsk

Rusia a ordonat forțelor ucrainene să oprească „rezistența fără sens și să depună armele” de miercuri dimineață și a acuzat Kievul că a perturbat planurile de deschidere a unui coridor umanitar pentru ca civilii să părăsească zona.

Mii de civili, inclusiv femei, copii și persoane în vârstă, sunt prinși în Sievierodonetsk fără alimente, apă potabilp, canalizare și electricitate. O situație urgentă se află în buncărele de sub uzina chimică din oraș, a declarat un purtător de cuvânt al ONU. Aproximativ 500 de civili despre care se crede că sunt prinși alături de soldați în Azot se pregăteau să fugă din oraș printr-un posibil coridor umanitar.

Serhai Haidai, guvernatorul Ucrainei de Lugansk, a declarat că „se duc bătălii aprige pentru fiecare casă” la Sievierodonetsk, în timp ce Rusia își continuă încercările de a captura orașul din estul Ucrainei.

Copiii născuți în regiunea Herson din Ucraina după 24 februarie vor primi automat cetățenia rusă

Anunţul a fost făcut autoritățile impuse de Rusia care ocupă regiunea. Marea Britanie a anunțat un nou val de sancțiuni împotriva Rusiei, care vizează persoanele implicate în „tratamentul barbar al copiilor în Ucraina”.

Printre cei care au fost sancționați se numără comisarul pentru drepturile copilului de la Moscova, Maria Lvova-Belova , pentru „transferul și adopția forțată” a 2.000 de copii ucraineni. Patriarhul Kirill , șeful Bisericii Ortodoxe Ruse și un vechi aliat al lui Putin și susținător vocal al războiului din Ucraina, a fost, de asemenea, sancționat.

Doi voluntari americani din Ucraina au dispărut și sunt temeri că ar fi fost luați prizonieri de Rusia, au declarat joi oficiali și membri ai familiei. Alexander Drueke, în vârstă de 39 de ani, și Andy Tai Ngoc Huynh, în vârstă de 27 de ani, sunt ambii veterani americani care au locuit în Alabama și au plecat în Ucraina pentru a ajuta la eforturile de război.

China rămâne alături de Vladimir Puti

Xi Jinping din China l-a asigurat pe Vladimir Putin de sprijinul Chinei pentru „suveranitatea și securitatea” Rusiei, determinând Washingtonul să avertizeze Beijingul că riscă să ajungă „pe partea greșită a istoriei”.

Realitatea Live

23 Iul. 2024, 19:00
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
23 Iul. 2024, 19:00 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Banca Naţională a Ungariei (NBH) a redus marţi dobânda de politică monetară, cu 25 de puncte de bază, până la 6,75%, aşa cum se aşteptau majoritatea economiştilor intervievaţi de Reuters, care văd un spaţiu de manevră limitat pentru noi reduceri în a doua jumătate a anului, după 15 decizii consecutive de scădere a costului creditului, transmite Agerpres.

Începând din luna mai 2023 şi până în prezent, Banca Naţională a Ungariei a redus dobânda de bază cu 1.125 de puncte de bază, aducând-o la acelaşi nivel cu dobânda de politică monetară din România.

Nouă din cei 17 economişti intervievaţi de Reuters săptămâna trecută au declarat că mizează pe o reducere de 25 de puncte de bază a celei mai mari dobânzi de politică monetară din UE iar opt au spus că NBH va opta pentru menţinerea statu quo-ului.

“Piaţa valutară este îngrijorată că “porumbeii” de la NBH ar putea cere noi reduceri de dobândă în acest an sau că Guvernul ar putea face presiuni pentru reducerea costului creditului, având în vedere continua încetinire a economiei reale”, a declarat Antje Praefcke, economist la Commerzbank.

În jurul orei 12:07 GMT, forintul ungar, a doua cea mai slab performantă monedă din Europa Centrală în acest an, după coroana cehă, se tranzacţiona la un curs de 390,35 forinţi pentru un euro, o depreciere uşoară faţă de cursul de 390,15 forinţi pentru un euro înainte de anunţul NBH.

Precedentele deprecieri ale forintului au forţat banca centrală să reducă de urgenţă costului creditului, în luna octombrie 2022.

Săptămâna trecută, viceguvernatorul NBH, Barnabas Virag, a lăsat deschisă calea fie pentru o reducere de dobândă, fie pentru menţinerea statu quo-ului, însă economiştii au apreciat că inflaţia sub aşteptări şi recenta apreciere a forintului ar putea înclina balanţa în favoarea unei reduceri de dobândă.

Inflaţia de bază în Ungaria, care în primul trimestru a trecut de 25%, cel mai ridicat nivel din UE, a scăzut peste aşteptări până la 3,7% în luna iunie, de la un nivel de 4% în mai.

Chiar şi aşa, analiştii spun că spaţiul de manevră pentru noi reduceri de dobândă este unul limitat, şi prognozează că dobânda de bază va ajunge la 6,5% la finele lui 2024, ceea ce ar sugera doar o reducere de 25 de puncte de bază pe parcursul celui de-al doilea semestru.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău