Eveniment Apple. Ce lansări noi pregătește producătorul

03 Oct. 2021, 10:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Oct. 2021, 10:15 // Actual //  Lupu Eduard

Evenimentul Apple din septembrie a marcat introducerea iPhone 13, un nou iPad entry-level și un nou iPad mini. Apple are încă ceva mai mult în magazin pentru restul anului 2021 și zvonurile sugerează că ar putea organiza încă un eveniment în octombrie, scrie 9to5mac.com.

Apple ar putea anunța la noi actualizări Mac, AirPods 3 și multe altele. Apple a organizat evenimente din octombrie într-un ritm neregulat de-a lungul anilor, evenimentele din octombrie nu s-au dovedit la fel de consistente ca evenimentele din septembrie. Iată detaliile evenimentelor din octombrie din ultimii ani:

Octombrie 2020: eveniment „Hi, Speed” pentru iPhone 12 și HomePod mini

Octombrie 2018: evenimentul „Mai sunt în lucru” pentru a anunța noul iPad Pro, MacBook Air și Mac mini

Octombrie 2016: eveniment „Bună ziua din nou” pentru MacBook Pro și noua aplicație TV

Octombrie 2014: eveniment „A fost mult prea lung” pentru iPad Air 2, iPad mini 3 și 5K iMac

Dacă Apple organizează evenimentul din octombrie în 2021 rămâne de văzut, dar Mark Gurman de la Bloomberg a sugerat că Apple planifică un astfel de eveniment, cu accent pe noile Mac-uri. Vom fi siguri că vom actualiza această postare ori de câte ori este anunțat oficial un eveniment din octombrie, cu toate detaliile complete.

M1X MacBook Pros

La evenimentul Apple din octombrie, anunțul principal pe care îl așteptăm este revizuirea îndelung zvonită a MacBook Pro. Se zvonește că Apple lucrează la noile modele de MacBook Pro de 14 și 16 inci care sunt alimentate de așa-numitul procesor „M1X”.

Bloomberg susține că noul cip M1X, sau oricum ar ajunge să fie numit, va avea opt nuclee de înaltă performanță și două nuclee de înaltă eficiență, disponibile fie în 16, fie în 32 de variante de nuclee grafice. De asemenea, se așteaptă ca gadgetul să accepte până la 64 GB RAM, comparativ cu actualul cip M1, care este limitat la 16 GB RAM.

Se zvonește că noile MacBook Pro marchează întoarcerea mai multor opțiuni de conectivitate: MagSafe pentru încărcare, HDMI și card SD. Apple este, de asemenea, de așteptat să renunțe la controversata Touch Bar în favoarea unui rând tradițional de taste funcționale.

Se așteaptă ca noile MacBook Pro de 14 și 16 inci să utilizeze o nouă tehnologie de afișare mini-LED. Apple a folosit prima dată tehnologia mini-LED în iPad Pro de 12,9 inci anunțat la începutul acestui an. Pentru cei care nu sunt familiarizați, mini-LED-urile se bazează pe mii de LED-uri foarte mici în lumina de fundal, ceea ce are ca rezultat raporturi de contrast mai mari și negri mai adânci, similare cu OLED, dar fără riscul de burn-in.

În cele din urmă, se spune că noile MacBook Pro vor avea un design complet nou, cu margini plate asemănătoare cu iPad Pro și iPhone 13.

Noile MacBook Pro sunt actualizări foarte anticipate și vor corecta o mulțime de lucruri care nu le plac oamenilor cu privire la actuala generație MacBook Pro. Aceasta include eliminarea barei tactile, adăugarea mai multor porturi alături de Thunderbolt și USB-C și o calitate îmbunătățită a afișajului.

„Mac mini Pro”

Noile MacBook Pro nu sunt singurele actualizări pentru Mac pe care Apple le are în lucru, conform rapoartelor și zvonurilor. Bloomberg a raportat că noul Mac mini va avea specificații identice cu MacBook Pro M1X cu până la 64 GB RAM, procesor cu 10 nuclee și 16 sau 32 nuclee grafice.

Între timp, leaker Jon Prosser a raportat că Mac mini-ul alimentat de la Apple M1X va introduce, de asemenea, o nouă generație de design industrial. Se spune că noul Mac mini are un șasiu extern reproiectat, cu un material reflectant de tip „plexiglas”, asociat cu o carcasă din aluminiu.

Prosser a mai susținut că noul Mac mini va avea porturi suplimentare în comparație cu actualul Mac mini alimentat de M1, inclusiv patru Thunderbolt 3, două porturi USB-A, Ethernet și HDMI. Mac mini ar putea utiliza, de asemenea, conectorul de alimentare magnetică pe care Apple l-a introdus pentru prima dată cu iMac de 24 inci la începutul acestui an.

Deci, unde s-ar încadra acest nou Mac mini în gama Apple? În prezent, Apple vinde un Mac mini alimentat de M1 ca opțiune entry-level alături de un model de ultimă generație care este încă alimentat de Intel. Se așteaptă ca acest Mac mini alimentat de M1X să înlocuiască modelul Intel și să fie vândut alături de configurația M1X.

macOS Monterey release date

În timp ce Apple a lansat iOS 15, iPadOS 15 și watchOS 8 pentru public luna trecută, așteptăm în continuare lansarea macOS Monterey. Este probabil ca Apple să anunțe oficial data lansării pentru MacOS Monterey alături de noile sale Mac-uri din această toamnă.

MacOS Monterey include o varietate de funcții noi, cum ar fi un nou Safari, AirPlay to Mac, SharePlay și îmbunătățiri FaceTime și multe altele. Aflați mai multe în ghidul nostru complet chiar aici.

AirPods 3

AirPods 3 a fost zvonit de peste un an și ne așteptăm în cele din urmă să fie anunțate cândva în această toamnă. Se așteaptă ca AirPods 3 să aibă un design similar cu AirPods Pro, cu tulpini mai scurte și un design al urechii mai rotunjit, dar fără vârfuri pentru urechi înlocuibile.

Ming-Chi Kuo crede că Apple va continua să vândă AirPods 2 alături de AirPods 3, oferindu-vă două opțiuni diferite la capătul inferior al liniei AirPods. Acest lucru face pentru o gamă destul de versatilă AirPods în ceea ce privește caracteristicile, factorii de formă și prețurile.

Pentru detalii complete despre ce să ne așteptăm de la AirPods 3 în acest an, consultați ghidul nostru detaliat chiar aici.

La ce să nu ne așteptăm

Tranziția Apple Silicon este în plină desfășurare, dar există câteva produse la care lucrează Apple, la care nu ne așteptăm să fie anunțate anul acesta. Și anume, aceasta include o nouă versiune a Mac Pro alimentat de Apple Silicon, precum și un iMac cu ecran mai mare cu Apple Silicon. De asemenea, nu ar trebui să ne așteptăm la noi AirPods Pro, deși acestea ar putea veni cândva în 2022.

Realitatea Live

04 Dec. 2022, 11:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Dec. 2022, 11:57 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova primește, de astăzi, peste 50% din necesitățile de curent de la Centrala de la Cuciurgan în schimbul gazului pe care îl livrează Moldovagaz Tiraspolului. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu explică cum s-a ajuns la această soluție și care va fi impactul pe tarif pentru consumatori.

Cine achită cei 5,7 mln m3 de gaz pe zi?

„Obligația de a achita 5,7 mln m3 de gaz pe zi revine malului stâng. Malul drept nu va plăti nimic pentru gazele livrate de Gazprom și va achita doar costul energiei electrice. MoldovaGaz nu a achitat avans pentru decembrie. Până pe 20 decembrie, MoldovaGaz va achita consumul malului drept pentru luna noiembrie”, explică ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu.

Cât reprezintă cele 5,7 mln m3 pe zi?

Conform contractului semnat între MoldovaGaz și Gazprom, în luna decembrie trebuiau să fie livrate 406 mln m3 de gaz. Cele 5,7 mln m3 pe zi (31 de zile din decembrie) reprezintă  176,6 mln m3. Altfel spus, Gazprom va livra doar 43% din volumele contractuale. Acest volum nu este nici pe departe suficient pentru a asigura cu gaz și energie electrică ambele maluri ale Nistrului.

Cum a fost repartizat gazul între maluri?

În primele 3 zile din luna decembrie, malul drept a primit 3,4 mln m3 pe zi iar malul stâng 2,3 mln m3 pe zi. Începând cu data de 4 decembrie, malul stâng va primi 5,7 mln m3 pe zi. Astfel, cele 176,6 mln m3 pe lună se vor împărți după cum urmează: malul drept 10,2 mln. m3, malul stâng 166,4 mln m3 pe lună (inclusiv pentru a produce energie electrică).

Pentru producerea a minim 204 mii MW (peste 53% din întreg consumul) de energie electrică pentru malul drept este nevoie de aproximativ 67 mln m3 de gaz. În concluzie, adăugând cantitățile livrate în primele 3 zile ale lunii și volumul alocat pentru producerea electricității, pentru malul drept se va utiliza aproximativ 77,2 mln m3 de gaz (43%) iar pentru malul stâng 99,4 mln m3 (57%).

De ce malul stâng a primit mai mult gaz?

În luna decembrie, malul stâng va primi aproximativ 3,2 mln m3 pe zi. Acest gaz este suficient pentru a asigura cetățenii malului stâng cu gaz, energie termică și electricitate. Luna decembrie este o lună rece și consum mai mare decât noiembrie (reamintesc, în noiembrie au fost alocate 2,3 mln m3 pe zi). Acest volum de gaz va fi suficient și pentru a menține procesele tehnologice la companiile de pe malul stâng (inclusiv MMZ). Este evident că aceste companii nu vor putea activa în regim normal.

Prin comparație, conform contractului, pentru luna decembrie, doar malul stâng trebuia să primească de la Gazprom 217 mln m3 de gaz.

Este avatajos pentru malul drept prețul 73 USD/MW? Va scădea tariful la energia electrică?

Prieteni, în ultima săptămână, am avut creșteri considerabile la prețul energiei electrice pe continentul european. Da, avem mai puțin soare iar turbinele eoliene au produs mai puțină electricitate decât era preconizat, ceea ce a dus la o scumpire în toată Europa. Sistemul de electricitate european este unul extrem de integrat și orice reducere de capacitate într-un anumit colț al Europei duce la efecte pe tot sistemul. În această săptămână, electricitatea cumpărata de Energocom de pe bursa română a depășit prețul de 400 EUR. Procurarea la preț de peste 400 EUR/MW ar fi dus inevitabil la o creștere suplimentară de tarif în luna decembrie. Cel mai probabil ar fi trebuit să avem un tarif de peste 8 lei.

Contractele bilaterale cu România (la preț de 90 EUR) nu acoperă tot necesarul. În toată regiunea, inclusiv România, este deficit de electricitate.

În schimb, după semnarea contractului cu MGRES, tariful nu va mai crește, iar Comisia Situații Excepționale va decide să se revadă tariful. ANRE urmează să reducă tariful chiar începând cu luna decembrie. Sunt premise reale pentru a avea un tarif în jur de 4 MDL. Vom avea o scădere de 25% în cel mai scurt timp.

De unde va lua gaz malul drept?

Încă din vară am început să facem stocuri de gaze. Astăzi avem peste 250 mln m3 și continuăm să achiziționăm. Prețul mediu de achiziție a gazului e de aproximativ 1000 USD. Aceste volume, sunt suficiente pentru perioada următoare. Prețul de achiziție nu va duce la creșteri suplimentare de tarif al gazului. Oferim compensații în factură, economisim și trecem cu bine de această iarnă.

Ce facem în ianuarie?

Am convenit să avem aceeași înțelegere pentru ianuarie, februarie și martie. Malul drept va primi întreagă cantitate de energie electrică la prețul de 73 USD/MW. La finalul lunii decembrie vom continua discuțiile și voi informa despre rezultate.

Vom mai avea deconectări masive de la energie electrică?

Odată ce MGRES va produce mai multă energie electrică riscul de deconectări masive se reduce considerabil. De asemenea, scade riscul ca bombardamentele Rusiei asupra infrastructurii din Ucraina să ducă la întreruperi de livrare a energie electrice. Repet, avem un obiectiv clar, să ținem țara (spitale, școli, grădinițe etc.) conectate la energie.

Este rentabil din punct de vedere economic să dăm tot volumul de gaz livrat de Gazprom malului stâng în schimbul livrărilor de energie electrică suficientă pentru malul drept?

Da, este. Toate calculele arată că este cea mai bună decizie din punct de vedere economic. Simplu, 204 mii MW la prețul de piață de 400 EUR este egal cu 81,6 mln EUR. Utilizarea a 77,2 mln m3 de gaz pentru malul drept ar fi adus o economie de doar 55,2 mln USD (preț de piață 1500 USD, preț Gazprom 785 USD). Cifrele sunt aproximative pentru că nu putem cunoaște exact evoluția prețurilor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău