Eveniment unic în Moldova! În satul Roșietici și municipiul Soroca va fi organizată Ziua Internațională a Astronomiei

04 Mai 2022, 10:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
04 Mai 2022, 10:55 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Pe data de 6 mai curent, în satul Roșietici raionul Florești va fi organizată „Ziua Internațională a Astronomiei”. La eveniment sunt așteptați doritori din toată Moldova, în special elevii de la instituțiile școlare din localitate și din întreg raionul. Participanții vor avea posibilitatea să facă observații astronomice solare și respectiv nocturne realizate prin telescopul Dobson cu oglinda principală de 254 mm, telescop Maksutov cu oglinda principală de 104 mm, telescop refractor Sky-Watcher de 80 mm și un telescop solar Lunt de 80 mm. De asemenea, vor putea fi vizionate filme documentare și vor fi organizate concursuri cu premii. De asemenea, evenimentul va fi organizat și în municipiul Soroca pe data de 7 mai începând cu ora 10:30.

La eveniment vor prezenți invitați din România și Universitatea Tehnică a Moldovei. Începând cu ora 14.00 până la ora ora 16.00 specialiștii în educație astronomică Dorin Cozan de la Astroclubul „Pegas” din comuna Cotnari, județul Iași, Vicu Merlan de la Astroclubul „Vega” din municipiul Huși, din România și Vitalie Chistol, specialist științific al observatorului astronomic al UTM vor realiza prezentări teoretice de astronomie elevilor, cadrelor didactice și publicului interesat. Totodată în cadrul activității vor fi donate hărți astronomice pentru laboratoarele de fizică și pentru bibliotecile instituțiilor școlare participante la eveniment.

Nu în ultimul rând, persoanele interesate vor putea observa prin instrumentele și accesoriile optice de astronomie principalele stele ale constelaților de primăvară din emisfera nordică, Luna, stele duble și obiectele cerești deep-sky (nebuloase, roiuri de stele şi galaxii), iar la îndrumarea specialiștilor în educație astronomică a celor două astrocluburi românești cât și a specialistului științific din cadrul observatorului astronomic al Universității Tehnice a Moldovei, elevii și persoanele interesate pot privi cu ochiul liber maximul curentului de meteori Eta Aquaridele (limbaj popular: „stele căzătoare”).

Evenimentul va fi lansat oficial la ora 09:30, în cadrul căruia va fi semnat un memorandum de colaborare între comuna Roșietici, raionul Florești, Republica Moldova și comuna Cotnari, județul Iași, România. Tot în această zi, în intervalul 11.00-12.30 va avea loc crearea Asociației de Fotbal „Basarabia” Roșietici sub patronajul lui Vasile Lavric antrenor UEFA a PSG Franța și organizarea unui meci amical de fotbal pe terenul sportiv al Gimnaziului Roșietici. Totodată, fondatorii Asociației Obștești „Basarabia”, sponsorii acestui eveniment, vor dona echipelor de fotbal de băieți și fete, dar și antrenorilor Gimnaziului Roșietici echipamente sportive.

De asemenea, participanții la evenimentul din satul Roșietici vor avea parte de excursii organizate în valea satului, pe malul Răutului, la băștile din satul Roșietici, unde vor participa la sesiuni de fotografie în stil retro la Casa fotografului Zaharia Cușnir.

Același eveniment va fi organizat și pe data de 7 mai pe platoul din faţa Cetăţii din municipiului Soroca. Începând cu ora 11.00 va avea loc lansarea rachetelor confecționate de elevii Centrului de Creație a Copiilor „Speranța”, municipiul Soroca. La fel ca și în satul Roșietici vor putea fi realizate observații astronomice. Bibliotecile și instituțiile de învățământ vor beneficia de hărți astronomice.

Excursii vor fi organizate și la Soroca, la Muzeul de Istorie și Etnografie Soroca, Lumânarea Recunoștinței unde pot realiza sesiuni de fotografie în grup și individuale.

În situaţia în care condiţiile meteorologice nu vor fi favorabile sau cerul nu va fi senin, observaţiile astronomice solare și nocturne vor fi amânate pentru o altă dată, fapt ce va fi cunoscut cu o zi înaintea evenimentului. Celelalte activități vor fi realizate conform programului indiferent de starea vremii.

Evenimentul este organizat la inițiativa Asociației Obștești „Orizonturi Rustice” din Bălți. Persoanele interesate și cadrele didactice pot să se înregistreze în prealabil la adresa de e-mail: asociatia.orizonturirustice@gmail.com.

Realitatea Live

17 Aug. 2022, 15:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Aug. 2022, 15:53 // Actual //  Lupu Eduard

După ce s-a început războiul din Ucraina, prețul petrolului a crescut de la 90 la 120 USD, în câteva zile, și evident s-a răsfrânt asupra prețurilor la pompă. Între timp, armata rusă a început a distruge depozitele petroliere din Ucraina, care a dus la un deficit de benzină și motorină pe piața Republicii Moldova. Ucraineni au fost nevoiți să meargă în România de unde importă carburanți și țara noastră, a explicat expertul în energetică Sergiu Tofilat.

Potrivit lui, porturile din Ucraina sunt închise, respectiv carburanții sunt transportați cu camioanele. Astfel, războiul din Ucraina a creat două probleme.

„Este vorba de un deficit de benzină și motorină în România pentru că rafinăriile de acolo nu pot acoperi cererea pentru Moldova și Ucraina, respectiv prețul la carburanți a început să crească și mai tare decât prețul la petrol. Plus la asta s-au format cozi imense de camioane la vamă. Asta a crescut costurile de transport și durata de livrare care a ajuns la 2-3 săptămâni. Acest lucru a dus la un deficit de carburanți pe piața Republica Moldova”, a punctat Tofilat.

Expertul afirmă din cauza războiului, care a distrus depozitele petroliere din Ucraina și rafinăriile, ucrainenii au fost nevoiți să dea mai mulți bani pentru a aduce carburanți din România.

Referindu-se la costul carburanților de la benzinăriile din Republica Moldova, Tofilat susține că prețul este mai mare cu 6-8 lei. Or, potrivit expertului, o influență o are și deprecierea leului față de dolarul american”.

ANRE a afișat pentru mâine, 18 august, un preț de 25,72 de lei pentru un litru de benzină cu cifra octanică 95, cu 15 bani mai puțin față de cotația din data de 17 august. Un litru de motorină va costa 25,74 lei cu 5 bani mai mult.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău