EXCLUSIV! Imagini din Borodyanka: Mărturii cutremurătoare ale ucrainenilor

07 Apr. 2022, 15:03
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
07 Apr. 2022, 15:03 // Actual //  MD Bani

Borodeanka este o localitate situată la 50 de kilometri Nord-Vest de Kiev. De la începutul lunii martie, localitatea a fost ținta unor schimburi intense de focuri și lovituri militare. Încă la data de 5 martie, presa internațională anunța că soldații ruși au preluat controlul asupra spitalului de psihiatrie din Borodeanka în care se aflau aproape 700 de pacienți.

Ulterior, ocupații ruși au preluat controlul asupra întregii localități. Localnicii care au supraviețuit masacrului din Borodeanka spun că militarii ruși, care au preluat controlul asupra localității, împușcau fiecare localnic care trecea pe stradă. La câteva zile de la eliberarea localității de către armata ucraineană, corespondenta specială a grupului de presă Realitatea, Crina Balea, a reușit să filmeze imagini incredibile și a reușit să vorbească cu localnicii din Borodeanka.

„Locuim chiar pe strada principală din Borodeanka. Nici măcar pentru cinci minute nu puteam ieși din case pentru că circulau tancurile, soldații împușcau. În primele trei zile erau mai liniștit. Ulterior, au primit indicații de a merge pe străzi și de a împușca oameni…”, a mărturisit un localnic din Borodeanka.

Ucrainenii își amintesc cu groază de prezența militarilor ruși în Borodeanka. Localnicii mărturisesc că rușii au dat dovadă de un barbarism ieșit din comun, omorând civili în plină stradă și furând de prin casele ucainenilor.

„Sunt niște sălbatici…”, a spus cu lacrimi în ochi un alt localnic din Borodeanka.

Armata ucraineană, împreună cu voluntarii încearcă acum să readucă la viață localitatea distrusă aproape în totalitate de război. Localnicii sunt aprovizionați cu alimente și medicamente. Oamenii povestesc îngroziți că soldații ruși furau produsele alimentare din case și curți.

„Nu dă Doamne nimănui să trăiască ce am trăit eu. Această casă, i-au dat foc. Bine că fumul a ieșit pe geam și oamenii au văzut și au început să stingă. Nu dă Doamne nimănui așa. Mâncam cartofi fierți cu coajă. Apoi ne-au luat tot. Și roșii, și castraveți. Pe strada ceea și cartofii i-au luat. Ce să vorbim, nu trebuie să ajungă nimeni la ce am ajuns eu”, a spus cu lacrimi în ochi o bătrână din Borodeanka.

Borodeanka a avut 12.000 de locuitori înainte ca invazia Rusiei să înceapă, însă acum nu se știe câte persoane mai sunt prezente acolo, mai ales că autoritățile din Ucraina încă nu au dezvăluit câte persoane au fost ucise de către soldații ruși. Potrivit unor date, numărul civililor omorâți la Borodeanka ar fi mult mai mare decât cel din localitatea Bucea, considerată un simbol al genocidului Rusiei la adresa poporului ucrainean.

Realitatea Live

16 Apr. 2024, 08:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Apr. 2024, 08:53 // Actual //  Lupu Eduard

Începerea invaziei lui Putin din Ucraina acum peste 780 de zile a fost urmată de impunerea a mai multor pachete de sancțiuni de către Occident contra Kremlinului. Acum însă, Statele Unite și Marea Britanie lovesc ”diamantele” Moscovei, interzicând comerțul cu aluminiu, cupru și nichel rusesc la Bursele din Londra și Chicago.

Mișcarea americano-britanică îl face pe Putin să stea cu mâna întinsă la Shanghai, un oraș cu 24 de milioane de locuitori și să cerșească ajutorul Chinei, pentru a face comerț cu aceste metale, fiind singura bursă unde mai sunt acceptate astfel de produse din Rusia, potrivit IntelliNews.

Bursa de Metale din Londra (LME) și Bursa Mercantilă din Chicago (CME) au blocat comerțul cu aluminiu, cupru și nichel produse de Rusia, a anunțat guvernul Regatului Unit pe 12 aprilie 2024.

Mișcarea va conduce Rusia mai adânc în îmbrățișarea Chinei, deoarece în Shanghai există acum singura bursă majoră de mărfuri care încă acceptă și comercializează metale rusești.

Pentru a atenua riscul de instabilitate a pieței, guvernul a spus că noile măsuri vor scuti stocurile existente de metal rusesc pe cele două burse. Aceste acțiuni pot fi în continuare tranzacționate și retrase fără restricții, oferind continuitate participanților pe piață. Interdicția din Marea Britanie nu este de așteptat să afecteze prețurile pe termen scurt, deoarece există stocuri mari de metal rusesc în depozitele LME.

Această mișcare, parte a interdicțiilor existente, urmărește să intensifice restricțiile asupra exporturilor interzise de metale rusești, reducând astfel o „sursă crucială de venituri pentru Kremlin”, a spus Regatul Unit.

Principalele metale rusești ale grupului de titan sau platină au fost excluse de la interdicție, deoarece Rusia rămâne un furnizor important al ambelor metale greu de găsit pe piața mondială.

LME, într-un comunicat separat, și-a afirmat angajamentul de a se alinia la sancțiunile și tarifele relevante și a anunțat că va colabora cu LME Clear pentru a implementa sancțiuni atât pentru operațiunile sale, cât și pentru cele ale participanților săi pe piață.

Exporturile de metale din Rusia s-au prăbușit

Orientările publicate de LME au subliniat impactul legislației britanice și al licențelor comerciale asupra comerțului rusesc cu metale. Mai exact, ei au clarificat că, în temeiul pachetului de sancțiuni modificat, achiziția de mandate rusești emise înainte de 13 aprilie 2024 ar fi permisă. Cu toate acestea, metalul produs după această dată ar fi supus interdicției.

LME a anunțat o suspendare imediată a justificării metalului relevant produs la sau după 13 aprilie, asigurând respectarea sancțiunilor, facilitând în același timp participarea continuă la procesul zilnic de decontare.

LME a anunțat, de asemenea, o suspendare privind plasarea în mandat a metalului produs de anumite mărci afectate în depozitele listate de LME la nivel global, cu excepția cazului în care proprietarul metalului ar putea stabili cu dovezi documentare clare că metalul a fost produs înainte de 13 aprilie.

Metalele aduc cel mai mare venit din exporturi din Rusia, după energie, contribuind cu 15 miliarde de dolari în 2023. Valoarea exporturilor de metale ale Rusiei a scăzut de la invazia Ucrainei de acum doi ani, scăzând cu 10 miliarde de dolari în 2023, de la 25 de miliarde de dolari în 2022, din cauza sancțiunilor.

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a aprobat acțiunea vizată, subliniind rolul acesteia în reducerea câștigurilor Rusiei, protejând în același timp aliații de repercusiuni adverse.

Marea Britanie și-a anunțat pentru prima dată intenția de a interzice metalele rusești în mai 2023 și a continuat cu legislația introdusă în decembrie pentru a interzice direct importurile de metale rusești. De asemenea, SUA au impus taxe vamale asupra diferitelor importuri de metale din Rusia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău