În data de 2 iunie, Parlamentul a votat constituirea Comisiei pentru examinarea procesului decizional privind controlul inflației și politica monetară. Unii experți susțin că este un exercițiu bun, în condițiile în care banca centrală este responsabilă în fața Parlamentului, iar alții sunt de părere că este o ingerință politică în activitatea băncii centrale.
„Pe de o parte Banca Națională este o entitate independentă, pe de altă parte este responsabilă în fața Paramentului pentru activitatea sa. În contextul în care inflația a atins nivelul istoric mi se pare logică inițiativa Parlamentului pentru a evalua corectitudinea deciziilor luate. Însă acest lucru implică și riscuri politice de imixtiune în activitatea băncii centrale, de aceea eu îndemn ca această comisie să fie una transparentă cu implicarea cu statut de observator a FMI și societății civile pentru a atenua riscurile imixtiunii politice”, susține directorul Expert-Grup, Adrian Lupușor.
La rândul său, economistul Victor Parlicov afirmă că politic Parlamentul poate face o evaluare a deciziilor BNM, însă trebuie de văzut care vor fi consecințele juridice.
„Chiar dacă o să fie evaluate deciziile BNM și politicienii vor ajunge la concluzia că deciziile băncii centrale au fost proaste atunci ce se întâmplă, care vor fie efectele juridice. Ar putea exista disensiuni cu BNM și cu instituțiile financiare internaționale care veghează independența BNM”, a spus Parlicov.
Veaceslav Ioniță se arată sceptic vizavi de activitatea comisiei
„În urma evaluării o să se ajungă la concluzia că inflația a crescut. O să analizeze și la ce concluzie o să ajungă, că BNM a trebuit să schimbe politica monetară? Lucrurile trebuie împărțite în două. Să vedem izvoarele inflației. În proporție de 80% este condiționată de factorii externi care nu au treabă cu economia noastră. Și doi, factorii care au generat inflația pe intern, care nu țin de competența BNM. Dacă rata de politică monetară era să fie majorată mai înainte contribuția la reducerea inflației ar fi fost de 0,5%”, a punctat Ioniță.
Potrivit lui, banca centrală are instrumente limitate pentru a ține inflația în frâu.
„Instrumentele BNM sunt politica valutară și monetară. Respectiv soluții bune nu sunt. Când cineva spune că BNM trebuia să scumpească banii mai înainte, e alogic. Care a fost efectul s-au scumpit creditele pentru Guvern”, se întreabă retoric economistul.
În opinia lui Ioniță, comisia este de fapt o ingerință în activitatea BNM. Pe de o parte ai echipă profesionistă de la BNM care face analize, iar pe de alata politicul intervine în activitate băncii centrale. „Riscurile și daunele comisei pe care le poate aduce BNM sunt mai mari decât beneficiile”.
Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!