Experți: Comisia pentru examinarea deciziilor BNM de control a inflației, mai multe daune decât foloase

03 Iun. 2022, 14:47
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  bani.md
03 Iun. 2022, 14:47 // Bănci şi Finanţe //  bani.md

În data de 2 iunie, Parlamentul a votat constituirea Comisiei pentru examinarea procesului decizional privind controlul inflației și politica monetară. Unii experți susțin că este un exercițiu bun, în condițiile în care banca centrală este responsabilă în fața Parlamentului, iar alții sunt de părere că este o ingerință politică în activitatea băncii centrale.

„Pe de o parte Banca Națională este o entitate independentă, pe de altă parte este responsabilă în fața Paramentului pentru activitatea sa. În contextul în care inflația a atins nivelul istoric mi se pare logică inițiativa Parlamentului pentru a evalua corectitudinea deciziilor luate. Însă acest lucru implică și riscuri politice de imixtiune în activitatea băncii centrale, de aceea eu îndemn ca această comisie să fie una transparentă cu implicarea cu statut de observator a FMI și societății civile pentru a atenua riscurile imixtiunii politice”, susține directorul Expert-Grup, Adrian Lupușor.

La rândul său, economistul Victor Parlicov afirmă că politic Parlamentul poate face o evaluare a deciziilor BNM, însă trebuie de văzut care vor fi consecințele juridice.

„Chiar dacă o să fie evaluate deciziile BNM și politicienii vor ajunge la concluzia că deciziile băncii centrale au fost proaste atunci ce se întâmplă, care vor fie efectele juridice. Ar putea exista disensiuni cu BNM și cu instituțiile financiare internaționale care veghează independența BNM”, a spus Parlicov.

Veaceslav Ioniță se arată sceptic vizavi de activitatea comisiei

„În urma evaluării o să se ajungă la concluzia că inflația a crescut. O să analizeze și la ce concluzie o să ajungă, că BNM a trebuit să schimbe politica monetară? Lucrurile trebuie împărțite în două. Să vedem izvoarele inflației. În proporție de 80% este condiționată de factorii externi care nu au treabă cu economia noastră. Și doi, factorii care au generat inflația pe intern, care nu țin de competența BNM. Dacă rata de politică monetară era să fie majorată mai înainte contribuția la reducerea inflației ar fi fost de 0,5%”, a punctat Ioniță.

Potrivit lui, banca centrală are instrumente limitate pentru a ține inflația în frâu.

„Instrumentele BNM sunt politica valutară și monetară. Respectiv soluții bune nu sunt. Când cineva spune că BNM trebuia să scumpească banii mai înainte, e alogic. Care a fost efectul s-au scumpit creditele pentru Guvern”, se întreabă retoric economistul.

În opinia lui Ioniță, comisia este de fapt o ingerință în activitatea BNM. Pe de o parte ai echipă profesionistă de la BNM care face analize, iar pe de alata politicul intervine în activitate băncii centrale. „Riscurile și daunele comisei pe care le poate aduce BNM sunt mai mari decât beneficiile”.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 16:17
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 16:17 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Ministra Finanțelor, Victoria Belous, a declarat că Bugetul  PLUS+, în valoare de 8 miliarde de lei, reprezintă un efort substanțial de susținere a măsurilor economice și sociale asumate de Guvern, dar vine cu un preț: creșterea deficitului bugetar estimat la 5,1% din PIB.

„Această rectificare influențează veniturile, cheltuielile și, evident, deficitul. Sunt ajustări atât în bugetul de stat, cât și în bugetul asigurărilor sociale. În acest proiect deja sunt reflectate granturile din partea Uniunii Europene și alte surse externe, precum și domeniile în care vor fi investiți acești bani”, a precizat ministra.

Potrivit ministrei, după rectificare veniturile bugetare ajustate vor fi de 75 miliarde lei și cheltuieli totale de93 miliarde lei. Deficitul bugetar estimat va fi de până la 5,1% din PIB, în condițiile unei implementări complete a tuturor programelor.

Ministra Belous a subliniat că transparența bugetară este asigurată, iar datele privind evoluția deficitului și execuția bugetului sunt publice și disponibile trimestrial pe site-ul Ministerului Finanțelor.

„Dacă până acum invocam lipsa banilor ca obstacol pentru reforme, acum nu mai avem această scuză. Avem suficiente resurse și lichiditate. Este momentul să livrăm rezultate și să onorăm angajamentele asumate”, a declarat Belous.

Ministra a adresat un apel direct agenților economici, încurajându-i să aplice la programele de susținere lansate prin Bugetul PLUS+.

„Invit toți agenții economici să aplice la aceste măsuri. Ministerul Finanțelor își va onora obligațiile. Scopul nostru este să implementăm reformele până la capăt”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ