BNM a majorat rata de bază cu trei puncte procentuale, la 18,5%

03 Iun. 2022, 14:09
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
03 Iun. 2022, 14:09 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

BNM a majorat rata de bază cu două puncte procentuale, la 18,5%. Rata la credite overnight a fost stabilită la 20,5%, la depozitele overnight – 16,5% anual. Norma rezervelor obligatorilor în lei a fost majorată începând cu 16 iunie – 15 iulie de la 30% la 32% din baza de calcul. Din 16 iulie – 15 august de la 32% la 34%.

Rezervele obligatorii în valută liber convertibilă se majorează din 16 iunie – 15 iulie de la 33% la 36% din baza calcul, iar 16 iulie – 15 august de la 36% la 39% din baza de calcul.

„Riscurile și incertitudinile prețurilor de consum sunt majore, ceea ce condiționat menținerea cadrului restrictiv al politici monetare. Politica monetară ține de temperarea șocurilor de runda a doua ale prețurilor venite de pe extern. Politica BNM ține de echilibrarea cererii agregate, stimularea economisiri și atenuarea deprecierii monedei naționale în urma sporii deficitului contului curent și refluxului de capital”, a declrat guvernatorul BNM, Octavian Armașu.

Politica monetară creează condiții de atenuare a efectelor prețurilor de consum și a efectelor secundare din partea ofertei.

BNM urmărește să aducă inflația la plus, minus 1,5% de la ținta inflației de 5% pe termen mediu.

Inflația este galopantă pe plan mondial. Se datorează creșterii prețurilor materiei prime, produselor alimentare și resurselor energetice alături de perturbarea lanțurilor de aprovizionare. În acest sens băncile centrale și a-u revizuit ascendent anticipările inflaționiste pentru trimestrele viitoare și ca răspuns au menținut o politică monetară anti inflaționistă.

Contextul regional și cel internațional dezechilibrează conjunctura economică autohtonă și pune presiuni pe inflație pe canalul de import. Moldova are o dependență sporită de piețele internaționale ceea ace face să fie mai vulnerabilă.

Realitatea Live

12 Aug. 2022, 05:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
12 Aug. 2022, 05:30 // Actual //  Lupu Eduard

Ministerul ucrainean al Apărării ironizează turiștii ruși care au ales să se odihnească în Crimeea și, după exploziile de la baza aeriană militară rusă, părăsesc în grabă peninsula.

Centrul de presă al ministerului a publicat un videoclip amuzant, recomandându-le rușilor să refuze să viziteze Crimeea pentru a ocoli „vacanța de vară neplăcut de caldă”. Videoclipul a fost postat pe pagina de Twitter a Ministerului Apărării al Ucrainei.

Vorbind sarcastic la două zile după exploziile de la Novofedorivka, armata ucraineană a lăsat să se înțeleagă riscul de a-și ruina vacanțele din cauza mai multor explozii la unitățile militare ale Rusiei din peninsula.

În mesaj, armata ucraineană trolează și trupele de ocupație ruse, sugerând că seria de explozii puternice la baza aeriană a fost rezultatul fumatului în locuri neautorizate.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău