Experți: De ce blocul condus de Renato Usatîi nu a reușit să ajungă în Parlament? Greșelile lui din campania electorală

13 Iul. 2021, 10:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
13 Iul. 2021, 10:25 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Experții în domeniul politic au încercat să explice de ce blocul electoral condus de Renato Usatîi nu a reușit să intre în Parlament, fapt care l-a decepționat pe lider. Specialiștii spun că la mijloc ar fi mai multe greșeli comise de Usatîi în timpul campaniei electorale, scrie Realitatea.md.

Expertul în drept constituțional, Teodor Cîrnaț spune că „primul lucru, care l-a dat de gol pe Usatîi, este faptul că multe organizații primare ale partidului sunt fake, iar situația reală nu corespunde cu ceea ce e pe hârtie”.

„El, dacă ar fi avut organzații primare veritabile, ar fi ajuns demult în Parlament. Și dl Usatîi știe prea bine asta.”

Al doilea moment este legat de campania electorală împotriva lui Renato Usatîi, care a fost lansată de unii concurenți electorali și reacția lui Usatîi la aceste denigrări. Răspundea urât în cadrul campaniei electorale. Alegerile pentru funcția de primar e altceva, dar la alegerile pentru funcția de deputat vorbim despre un alt electorat, care are alte așteptări din partea lui.

Al treilea lucru, eu văd că a ales să plece în străinătate să voteze și nu în municipiul Bălți. S-ar putea ca pe unii din mun Bălți sau din localitățile apropiate să-i enerveze că el nu a fost alături. Și acei lideri din partid, care au rămas pe loc, cred că nu au monitorizat îndeajuns acest proces electoral.

Un ultim lucru ține de faptul că dl Usatîi nu s-a determinat care e poziția lui. Pe care parte a eșichierului pedalează: centru, stânga sau dreapta? Electoratul a fost derutat”, a menționat Teodor Cîrnaț, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la postul TV8.

Expertul din cadrul Institutului pentru Inițiative Strategice, Vladislav Kulminski, spune că pentru el a fost o surpriză faptul că blocul lui Renato Usatîi nu a trecut în Parlament. „Aici putem vorbi că cetățenilor din Republica Moldova le plac oameni serioși, gravi, cu program serios. Și doar prin divertisment – e greu să joci”, susține Kulminski.

Experții totuși au salutat faptul că Renato Usatîi a decis să părăsească șefia partidului, menționând că acest lucru ar putea servi ca și exemplu pentru alți lideri de partide, care nu reușesc să obțină scoruri electorale bune pentru echipa lor.

Realitatea Live

30 Iul. 2021, 14:03
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
30 Iul. 2021, 14:03 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Cântăreața columbiană Shakira ar putea fi trimisă în judecată în Spania pentru evaziune fiscală. Un judecător a revizuit o serie de probe potrivit cărora artista nu ar fi plătit taxe în valoare de 14,5 milioane de euro pe veniturile pe care le-a obținut în perioada 2012-2014.

Potrivit judecătorului Marco Jesus Juberias, Shakira a locuit în Spania mai bine de 200 de zile în perioada menționată, fiind obligată să plătească taxe. Acesta a mai anunțat că documentele prezentate instanței sunt probe suficiente ale unor nereguli și a recomandat „continuarea procedurilor”, informează CNN.

Magistrații spanioli susțin că Shakira a locuit în Catalonia în perioada 2012-2014, la rândul lor, avocații cântăreței spun că aceasta nu a trăit în Spania deloc până în 2015. În plus, reprezentanții acesteia spun că Shakira s-shakiraa achitat de toate obligațiile sale fiscale.

Avocații artistei au afirmat, prin intermediul unui comunicat, că documentul instanței era „un pas de așteptat în cadrul procedurilor” și că echipa acesteia „rămâne încrezătoare și colaborează pe deplin cu autoritățile judiciare”.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală