Experți: De ce blocul condus de Renato Usatîi nu a reușit să ajungă în Parlament? Greșelile lui din campania electorală

13 Iul. 2021, 10:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
13 Iul. 2021, 10:25 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Experții în domeniul politic au încercat să explice de ce blocul electoral condus de Renato Usatîi nu a reușit să intre în Parlament, fapt care l-a decepționat pe lider. Specialiștii spun că la mijloc ar fi mai multe greșeli comise de Usatîi în timpul campaniei electorale, scrie Realitatea.md.

Expertul în drept constituțional, Teodor Cîrnaț spune că „primul lucru, care l-a dat de gol pe Usatîi, este faptul că multe organizații primare ale partidului sunt fake, iar situația reală nu corespunde cu ceea ce e pe hârtie”.

„El, dacă ar fi avut organzații primare veritabile, ar fi ajuns demult în Parlament. Și dl Usatîi știe prea bine asta.”

Al doilea moment este legat de campania electorală împotriva lui Renato Usatîi, care a fost lansată de unii concurenți electorali și reacția lui Usatîi la aceste denigrări. Răspundea urât în cadrul campaniei electorale. Alegerile pentru funcția de primar e altceva, dar la alegerile pentru funcția de deputat vorbim despre un alt electorat, care are alte așteptări din partea lui.

Al treilea lucru, eu văd că a ales să plece în străinătate să voteze și nu în municipiul Bălți. S-ar putea ca pe unii din mun Bălți sau din localitățile apropiate să-i enerveze că el nu a fost alături. Și acei lideri din partid, care au rămas pe loc, cred că nu au monitorizat îndeajuns acest proces electoral.

Un ultim lucru ține de faptul că dl Usatîi nu s-a determinat care e poziția lui. Pe care parte a eșichierului pedalează: centru, stânga sau dreapta? Electoratul a fost derutat”, a menționat Teodor Cîrnaț, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la postul TV8.

Expertul din cadrul Institutului pentru Inițiative Strategice, Vladislav Kulminski, spune că pentru el a fost o surpriză faptul că blocul lui Renato Usatîi nu a trecut în Parlament. „Aici putem vorbi că cetățenilor din Republica Moldova le plac oameni serioși, gravi, cu program serios. Și doar prin divertisment – e greu să joci”, susține Kulminski.

Experții totuși au salutat faptul că Renato Usatîi a decis să părăsească șefia partidului, menționând că acest lucru ar putea servi ca și exemplu pentru alți lideri de partide, care nu reușesc să obțină scoruri electorale bune pentru echipa lor.

Realitatea Live

19 Oct. 2021, 05:40
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
19 Oct. 2021, 05:40 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Într-un interviu pentru Bani.md, agentul imobiliar Liliana Popescu a menționat că moldovenii cumpără apartamente din blocuri vechi pentru investiții. Apartamentele sunt oferite cu chirie sau sunt vândute la un preț mai mare după ce se repară.

„Sunt foarte multe solicitări pentru blocurile vechi, pentru că prețul este mai mic. De exemplu, dacă cumperi un apartament în stare deplorabilă cu 20 de mii, în vânzare îl poți scoate în vânzare chiar și cu 35 de mii.”.

Potrivit Lilianei Popescu, astfel de solicitări vin în special de la persoanele care lucrează peste hotare. Clienții fac reparații și dau apartamentele în chirie sau le scot la vânzare la un preț mai mare.

În general, moldovenii preferă apartamentele cu o cameră și living, iar familiile își doresc apartament cu două camere și living.

Cea mai bună perioadă de vânzare a apartamentelor este atunci când revine diaspora acasă, de sărbători precum Crăciun sau Paști.

„Indiferent că lucrează peste hotare vor să aibă ceva acasă.”, spune Liliana Popescu.

Mai multe detalii despre tendințele de pe piața imobiliară, aflați în interviul ce urmează.

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie