Experții de la Yale anunță cataclismul produs de Putin: Economia Rusiei este paralizată catastrofal

27 Iul. 2022, 07:42
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
27 Iul. 2022, 07:42 // Actual //  bani.md

Un grup de economiști și experți în business de la Universitatea Yale din Statele Unite, a publicat unul dintre primele studii cuprinzătoare legate de economia actuală a Rusiei, la 5 luni de la invazia din Ucraina, ordonată de Putin. Raportul arată că sancțiunile occidentale paralizează în mod catastrofal economia Rusiei, iar țara a pierdut companii străine care au reprezentat 40% din PIB-ul său.

Retragerile a peste 1.000 de firme străine din Rusia și sancțiunile occidentale produc un adevărat cataclism în economia Rusiei, potrivit studiului efectuat de către economiștii americani și publicat pe 20 iulie 2022, pe platforma Social Science Research Network.

Sancțiunile Occidentului lovesc Rusia mult mai puternic decât o arată Vladimir Putin. Retragerile masive ale companiilor străine din afacerile din Rusia și sancțiunile paralizează în mod catastrofal economia țării.

Analiza economiștilor de la Universitatea Yale, condusă de profesorul Jeffrey Sonnenfeld, reprezintă unul dintre primele studii cuprinzătoare privind economia actuală a Rusiei, la 5 luni de la invazia lui Putin din Ucraina.

Studiul se bazează pe surse și date private din limba rusă, incluzând informații legate de consum, verificate din mai multe surse, rapoarte de la partenerii comerciali internaționali ai Rusiei și extrase din datele furnizate de operatorii de transport maritim.
Primele concluzii precizează faptul că producția internă a Rusiei a ajuns într-un blocaj complet, fără capacitatea de a înlocui afacerile, produsele și talentele pierdute (peste 1.000 de companii străine au anunțat că își scot afacerile din Rusia sau le diminuează masiv), golirea bazei interne de inovații și producție, ce a condus la creșterea prețurilor și la îngrijorarea consumatorilor.

Datele din raportul de la Yale spun totul despre paralizarea economiei Rusiei. Astfel, importurile Rusiei de gaze spre UE au căzut de la 12 miliarde de mc în iunie 2021, la 10 miliarde de mc în februarie 2022 până la 4,5 miliarde de mc în iunie 2022 (acestea au fost depășite de importurile de gaze lichefiate din SUA, cu 5,5 miliarde de mc).

China este mult mai importantă pentru Rusia, decât invers. Datele arată că schimburile dintre cele două țări sunt asimetrice.

Importurile Rusiei din China sunt uriașe (China este pe primul loc în topul țărilor de unde Moscova importă) – 72,68 miliarde de dolari în 2021, pe când în topul țărilor unde China exportă, Rusia se află de-abia pe locul 11 (pe primul loc sunt SUA, unde Beijingul a exportat produse de 506 miliarde de dolari).

Jumătate din rezervele valutare ale Rusiei de 600 de miliarde de dolari sunt înghețate în străinătate, în SUA, UE și Japonia, ca urmare a sancțiunilor. Raportul arată că un sfert din rezervele rămase în Rusia (300 de miliarde de dolari), adică 75 de miliarde de dolari deja a fost cheltuit, de la începutul războiului.

Vânzările și consumul au scăzut în luna mai 2022 în Rusia cu aproximativ 20%, industria auto e în colaps scăzând cu peste 90%.

Propaganda Moscovei care anunță că economia Rusiei și-a revenit pur și simplu nu este acoperită de date reale, iar faptele demonstrează că sancțiunile occidentale și retragerile de afaceri și capital paralizează catastrofal țara, iar inflația a ajuns la 20%.

Realitatea Live

06 Iul. 2025, 09:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
06 Iul. 2025, 09:02 // Actual //  Ursu Victor

România continuă să fie una dintre destinațiile preferate ale moldovenilor. Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică din România, în perioada 1 ianuarie – 31 mai 2025, 37.867 de turiști din Republica Moldova au fost cazați în structurile de primire turistică din România, inclusiv în apartamente și camere de închiriat.

Astfel, Republica Moldova se află pe locul 8 în clasamentul celor mai importante surse de turiști străini pentru România, devansând țări precum Spania, Ucraina, Bulgaria sau Turcia.

În total, în această perioadă, sosirile în structurile de primire turistică din România au însumat 4,49 milioane de persoane, în creștere cu 0,8% față de perioada similară din 2024. Turiștii străini au reprezentat 19,2% din total, iar cei din Republica Moldova au avut o prezență tot mai vizibilă în peisajul turistic românesc, scrie economica.net.

Datele arată că orașele cele mai vizitate au fost Bucureștiul, Brașovul și Clujul, iar durata medie a șederii pentru turiștii străini a fost de 2,1 zile.

Creșterea numărului de turiști moldoveni în România reflectă nu doar proximitatea geografică și legăturile culturale, ci și diversificarea ofertelor turistice și a facilităților de cazare din țara vecină. Tendința ar putea continua și în sezonul estival, când litoralul românesc devine o atracție majoră pentru turiștii din regiune.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO