Fabrica de cărămidă de la Tiraspol își pornește la turații maxime cuptoarele. Cea de la Chișinău, cu lacătul pe ușă

06 Feb. 2023, 14:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Feb. 2023, 14:31 // Actual //  Lupu Eduard

Fabrica de cărămidă de la Tiraspol anunță că și-a repornit activitatea, după trei luni de staționare.

Producătorul de cărămidă din stânga Nistrului susține că și-a suspendat activitatea urmare a reducerii volumelor de gaze livrate în stânga Nistrului.

„Intenționăm să ne majorăm producția de la 50 mii de cărămizi în 24 de ore. Producția ajunge pe piața locală și cea din Republica Moldova”, anunță compania în mesajul său citat de presa din regiune.

Fabrica de cărămidă de la Chișinăul și-a suspendat activitatea pe o perioadă nedeterminată urmare a scumpirii gazului și energiei electrice.

Contactați de BANI.MD reprezentanții MACON au spus că deocamdată compania lucrează doar pe stocurile existente și nu știe când își va reporni producția în condițiile în care cei din stânga Nistrului achită un tarif de 2 lei pentru gaz, iar cei din dreapta Nistrului – 30 de lei.

Potrivit raportului financiar al companiei, în anul 2021 a înregistrat un profit de 4 mil. de lei față de pierderile de 8,4 mil. de lei în anul 2020.

În anul 2017 Combinatul de Materiale de Construcții din Chișinău Macon a decis să își vândă cota sa din capitalul unei companii din Rusia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Mart. 2023, 17:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
22 Mart. 2023, 17:45 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Reconstruirea economiei Ucrainei, după invazia declanşată de Rusia în urmă cu un an, este estimată în prezent să coste 411 miliarde de euro, de 2,6 ori mai mult decât Produsul Intern Brut al Ucrainei în anul 2022, arată un nou studiu realizat de Banca Mondială, Naţiunile Unite, Comisia Europeană şi Ucraina, transmite Reuters.

Potrivit informațiilor, estimarea acoperă un an de la debutul invaziei ruseşti şi cuantifică pagubele fizice directe provocate infrastructurii şi clădirilor, impactul asupra vieţii şi mijloacelor de trai ale oamenilor precum şi costul reconstrucţiei.

Suma de 411 miliarde de dolari reprezintă o revizuire dramatică faţă de estimarea anterioară de 349 miliarde de dolari, avansată de Banca Mondială în luna septembrie a anului trecut.

Noua estimare vine la o zi după ce Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat că a ajuns la un acord cu Guvernul ucrainean pentru un acord pe patru ani în valoare totală de 15,6 miliarde de dolari. Acordul cu FMI ar putea permite autorităţilor de la Kiev să obţină ajutoare suplimentare, în valoare de miliarde de dolari, de la alte organisme, după ce va fi aprobat de boardul FMI, în următoarele săptămâni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Potrivit unei evaluări rapide cu privire la nevoile urgente, Ucraina va avea nevoie de 14 miliarde de dolari pentru reconstrucţia prioritară în 2023, ceea ce va necesita o finanţare de 11 miliarde de dolari peste ceea ce este prevăzut în bugetul Ucrainei pentru acest an.

Aproximativ 22% din necesităţile de reconstrucţie sunt în sectorul transportului, în timp ce 17% sunt în domeniul locuinţelor, 11% în sectorul energiei şi 7% în agricultură.

Comparativ cu precedentele estimări, cea mai mare revizuire a fost realizată în ceea ce priveşte necesităţile din sectorul energiei, unde pagubele sunt acum de cinci ori peste nivelul din luna iunie 2022, susţine Banca Mondială. Cele mai mari creşteri au fost în regiunile de pe linia frontului precum Doneţk, Harkov, Lugansk şi Herson, care au fost vizate cu precădere de atacurile cu rachete ruseşti începând din luna octombrie.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău