Facturile mari la gaz ar putea fi și mai mari! Spînu: E și normal ca devierile financiare să fie incluse în tarif

13 Sept. 2022, 14:08
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
13 Sept. 2022, 14:08 // Actual //  bani.md

E și normal ca toate devierile financiare să fie incluse în tarif. Asta nu înseamnă că ele vor fi incluse imediat, a comentat ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu aprobarea de către ANRE a metodologiei ce permite includerea de urgență a devierilor financiare a Moldovagaz.

„Din discuțiile precedente pe care le-am avut, ANRE analizează un plan pe termen lung, pe câțiva ani, ca aceste devieri să fie incluse în tarif. În prezent avem un mecanism de compensare pe care Ministerul Muncii și Protecției Sociale îl finalizează”, a explicat Spînu.

Ministrul a lăsat să se înțeleagă că Gazprom ar putea lăsa Republica Moldova fără gaz, în condițiile în care gigantul rus nu a răspuns solicitărilor autorităților moldovene de extinderea a termenului de audit al datoriei istorice de 709 mil. USD.

„Ne pregătim pentru iarnă, achiziționăm mai mult gaz, avem un sport din partea BERD – 300 mil. euro. cumpărăm păcură creștem rezerva de stat de cărbune, se implementează programul de asigurarea cu lemne. Sperăm că vom trece această iarnă cu bine”, a precizat Spînu.

În prezent, consumatorii casnici achită pentru un metru cub de gaz, 23 de lei pentru metrul cub de gaz consumat. Tariful a fost ajustat începând cu 1 august. Președintele Moldovagaz, Vadim Ceban susține că este insuficient pentru a acoperi plata gazului livrat. În rezultat se acumulează devieri financiare

De exemplu, în perioada ianuarie–iulie 2022 devierile tarifare au constituit 954 milioane lei. Mai mult, în august acestea vor constitui cca 409 milioane lei, iar în septembrie – cca 623 milioane lei. Aceste restanțe, de peste 2 miliarde lei, inevitabil urmează sa fie incluse în tariful pentru gaze achitat de consumatori.

Trebuie să vedem care va fi prețul după 1 octombrie pentru că din câte observăm pe piața internațională prețul miei de metri cubi a coborât sub 2000 de dolari. Vom urmări și vom vedea cât este inclus în tarif și în funcție de devierile negative ANRE va decide pe ce perioadă vor fi incluse în tarif.

Realitatea Live

11 Dec. 2024, 17:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
11 Dec. 2024, 17:39 // Actual //  Ursu Victor

Declarații despre faptul că Moldova ar fi vasal al NATO sunt făcute de forțele care nu sunt interesate securitatea Moldovei, consideră analistul Ion Tăbârță. Potrivit lui, vizita președintei Maia Sandu la Bruxelles este un pas corect, în contextul geopolitic actual.

Admixer

Expertul susține că, pe lângă aspectele cooperării bilaterale, vizita are loc într-o situația geopolitică delicată, când se vorbește tot mai multe despre un acord de încetare a focului în Ucraina după Revelion. Așadar, discuțiile despre interesele de securitate ale Republicii Moldova sunt primordiale în asemenea circumstanțe, consideră Tăbârță.

„Este important ca în actualul context din regiune președinta Maia Sandu să se ducă la Organizația Nord-Atlantică și să discute despre interesele de securitate ale Republicii Moldova. Dar totodată, avem și aspectul bilateral al relației noastre cu Alianța Nord-Atlantică.

Alianța Nord Atlantică este cea mai de succes organizație de securitate din lume. Statele care se află sub umbrela NATO probabil sunt statele care acum pot fi cele mai liniștite în legătură cu o eventuală invazia rusească. La noi nu se pune această problemă. Avem neutralitate, dar neutralitatea noastră a fost lăsată la cheremul partidelor pro-ruse, care promovează agenda pro-rusă în regiune.

Aprofundarea relațiilor noastre cu NATO cred că este un pas corect al statului nostru. Și cu comentarii de genul că am fi vasal al NATO vin acele forțe care nu sunt interesate de asigurarea securității și interesului național al Republicii Moldova. Își doresc ca Republica Moldova să fie un stat sclav,

În același timp, expertul a menționat că lipsa președintei Maia Sandu și al liderului de la Cotroceni Klaus Iohannis de la deschiderea Catedralei Notre-Dame din Paris nu a reprezentat un joc geopolitic și nu a schimbat relația celor doi șefi de stat cu liderii europeni, ci mai degrabă a fost cauzată de situația politică din România, după ce peste Prut s-au anulat prezidențialele, Bucureștiul fiind principalul partener din UE al Chișinăului.

Amintim că, în perioada 10-11 decembrie, Maia Sandu se află într-o vizită oficială la Bruxelles, unde desfășoară întrevederi cu noua conducere a Uniunii Europene, dar și cu noul șef al Alianței Nord-Atlantice.

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală