Fenomenul care năucește o mare putere din UE: Creștere a exporturilor cu 5.500% către un stat, dar totul merge la Putin

19 Dec. 2023, 08:40
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
19 Dec. 2023, 08:40 // Actual //  bani.md

După începerea invaziei lui Putin din Ucraina pe 24 februarie 2022, Occidentul a impus mai multe pachete de sancțiuni împotriva Rusiei pentru a-I diminua capacitatea de război. Acum, un fenomen năucește o mare putere din UE, Germania, după ce exporturile sale din octombrie 2023 au avut creșteri colosale: 5.500% către Kârgâzstan, 720% spre Kazahsatn, 450% către Armenia și 340% spre Georgia față de luna precedentă, dar toate astea merg în Rusia lui Putin.

Exporturile germane în creștere către vecinii Rusiei ridică îngrijorări cu privire la încălcarea sancțiunilor. Pe măsură ce măsurile împotriva Moscovei continuă, creșterea exporturilor către vecinii Rusiei în ultimele 10 luni atrage atenția, potrivit Anadolu.

Până acum, UE a impus 11 pachete de sancțiuni împotriva Rusiei din cauza războiului. Rusiei I se aplică o gamă largă de restricții, inclusiv comerț, finanțe, energie, petrol, cărbune, industrie, tehnologie, transport, bunuri cu dublă utilizare și de lux și aur.

În prezent, UE lucrează la cel de-al 12-lea pachet împotriva Rusiei pentru a interzice comerțul cu diamante și a înăspri prețul petrolului. În ciuda sancțiunilor, cifrele arată că mărfurile UE, în special mărfurile germane, continuă să ofere servicii în Rusia prin țări terțe.

Nu există semne că exporturile germane către Asia Centrală și Caucaz au început să scadă de când a început războiul Rusia-Ucraina, potrivit Oficiului Federal de Statistică German.

Exporturile germane către Kârgâzstan au crescut cu 180,1% în ianuarie-octombrie 2023 de la an la an, ajungând la aproximativ 592 de milioane de euro.

Exporturile din Germania către Kazahstan au crescut cu 32%, până la 2,7 miliarde EUR, iar exporturile către Armenia au crescut cu 19,3%, până la 423,8 milioane EUR. Exporturile Germaniei către Rusia au scăzut cu 39,1% în perioada de 10 luni de la an la an, la 7,6 miliarde de euro.

Exporturile Germaniei către Rusia au scăzut drastic, în timp ce exporturile către vecinii Rusiei au crescut semnificativ, alimentând îngrijorarea că Germania ajută Moscova să eludeze sancțiunile impuse în urma războiului din Ucraina.

Putin cumpără fără probleme din Germania, prin țări de tranzit

Lucrurile nu ajung niciodată în Kârgâzstan, ci în Rusia. Scriind pe rețeaua de socializare X pe 6 decembrie, Robin Brooks, economist-șef la Institutul de Finanțe Internaționale (IIF), a evaluat creșterea exporturilor Germaniei către aceste țări.

„Aproximativ jumătate din exporturile Germaniei către Kârgâzstan nu apar niciodată în (capitala) Bishkek, conform datelor din Kârgâzstan privind importurile din Germania. Deci Kârgâzstanul este exact ceea ce este scris pe factură. Lucrurile nu ajung niciodată acolo. Se duc în Rusia. Exporturile germane către „Kârgâzstanul” trebuie să înceteze”, a spus el.

Într-o altă postare, Brooks a subliniat că exporturile Germaniei către Kazahstan au crescut brusc în octombrie, spunând: „Exporturile germane către Kazahstan au crescut brusc în octombrie și sunt din nou aproape de maximul lor imediat după ce Rusia a invadat Ucraina. Exporturile germane au crescut brusc din martie 2022 (luna în care războiul a început), ceea ce face probabil ca aceste bunuri să se îndrepte către Rusia, Kazahstanul fiind doar un intermediar. Acest lucru trebuie să înceteze”.

Brooks a spus că, față de luna septembrie, exporturile Germaniei de automobile și piese din octombrie 2023 au crescut cu 5.500% către Kârgâzstan, 720% către Kazahstan, 450% către Armenia și 340% către Georgia. Într-o altă postare, Brooks a notat, de asemenea, că exporturile germane în Asia Centrală au crescut imediat după războiul Rusia-Ucraina și au rămas ridicate, spunând:
„Nu trebuie să fii un expert în domeniul rachetelor pentru a ști că toate aceste lucruri se îndreaptă spre Rusia. Nu este ca și cum Kârgâzstanul ar fi dintr-o dată într-un boom masiv. Acest lucru nu este atât de evident în interesul Germaniei. Îi oferă lui Putin acces la tehnologia occidentală. Niciun profit pe termen scurt nu poate merita asta.”

Să menționăm faptul că Armenia, Belarus, Kazahstan și Kârgâzstan sunt într-o uniune vamală cu Rusia, ceea ce înseamnă că mărfurile care merg din UE către aceste țări pot fi revândute Rusiei fără alte controale sau tarife vamale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Iul. 2025, 16:36
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
22 Iul. 2025, 16:36 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat un nou cadru legislativ menit să protejeze investitorii de retail de riscurile asociate instrumentelor financiare speculative. Modificările aduse legii privind piața de capital prevăd interzicerea opțiunilor binare și impun restricții stricte asupra contractelor pentru diferențe (CFD), cu efect de levier.

Noile reglementări vizează în special interzicerea promovării și vânzării agresive a acestor produse către persoane fizice care nu sunt investitori profesioniști. Astfel, devin ilegale: publicitatea înșelătoare și promisiunile de câștiguri rapide, utilizarea bonusurilor condiționate, atragerea de clienți prin call-centere, social media, radio și TV și modelele de business în care furnizorii câștigă din pierderile clienților.

Opțiunile binare – comparate de autorități cu pariurile – sunt complet interzise, iar în cazul CFD-urilor este limitată promovarea produselor care implică efect de levier ridicat, adesea prezentate drept oportunități rapide de îmbogățire.

Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) are acum competența de a bloca publicitatea înșelătoare și de a emite alerte publice, iar încălcarea noilor prevederi constituie infracțiune penală.

Măsurile nu afectează accesul investitorilor la instrumente derivate tranzacționate pe piețe reglementate sau platforme MTF, însă CNPF avertizează populația să verifice dacă furnizorii sunt autorizați, fie de CNPF, fie de autorități internaționale, înainte de a investi.

Republica Moldova se aliniază astfel practicii europene de protecție a investitorilor individuali, punând capăt promovării agresive a produselor speculative care au generat pierderi masive pentru mii de persoane.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA