Festivalul Internațional de Muzică VinOpera 2023 – o simbioză dintre muzica clasică, rock și folclor

16 Aug. 2023, 11:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Aug. 2023, 11:36 // Actual //  Lupu Eduard

Fundația „Constantin Mimi” a anunțat programul celei de-a șasea ediții a Festivalului Internațional de Muzică Clasică VinOpera 2023. Evenimentul se va desfășura în perioada 30 august – 1 septembrie, în premieră, în trei locații diferite din raionul Anenii Noi. Este vorba despre recitaluri în satele Varnița și Bulboaca, la care participarea spectatorilor este absolut gratuită și un concert simfonic la Castel Mimi, unde este nevoie de bilet de acces.

Pe scena festivalului vor evolua artiști și nume sonore din Opera României și a Republicii Moldova. Două orchestre – cea a Operei Naționale din București și a Filarmonicii „Serghei Lunchevici” de la Chișinău, vor fi sincronizate de bagheta marelui dirijor, director general al Operei Naționale din București, Daniel Jinga.

Soliștii laureați de pe ambele maluri ale Prutului – Mădălina Barbu, Lilia Istratii, Iordache Basalic și Dumitru Mîțu vor oferi publicului un spectacol de excepție.

În cadrul ediției curente, spectatorii vor avea ocazia să asculte o combinație dintre muzică clasică, rock și folclor, pentru că printre artiștii celor trei zile de recitaluri se numără “Gândul Mâței Band”, Ansamblul Etnofolcloric “Plăieșii”, maestrul naiului, Artistul Emerit al Republicii Moldova, Constantin Moscovici și Felicia Dunaf Band.

Președinta Fundației “Constantin Mimi”, Cristina Frolov a anunțat că Festivalul Internațional VinOpera din acest an a fost extins, pentru a fi și mai accesibil pentru public larg și pentru a promova localitățile Bulboaca și Varnița.

“Este un eveniment de importanță majoră pentru Fundația Constantin Mimi și nu doar, dar și pentru satele din regiunea Castelului Mimi, pentru că a demonstrat că este acel brand care contribuie la dezvoltarea regiunii ca una atractivă din punct de vedere turistic și în final, la promovarea imaginii de țară. În perioada următoare, în parteneriat cu Ministerul Culturii din Republica Moldova, se va lansa un nou traseu turistic în regiune. Acesta va dezvolta satele respective prin atragerea investițiilor în domeniul turismului sustenabil și incluziv. Pentru noi este important să promovăm regiunea drept o nouă destinație atractivă pentru turiștii locali și internaționali, să diversificăm oferta turistică a Republicii Moldova și evidențiem regiunea drept zonă cu potential de atragere a investițiilor în domeniile culturale și turistice”, a declarat președinta Fundației “Constantin Mimi”, Cristina Frolov.

Festivalul Internațional VinOpera 2023 este organizat de către Fundația “Constantin Mimi”, este finanțat de către Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, Institutul Cultural Român “Mihai Eminescu” și Ministerul Culturii din Republica Moldova. Evenimentul promovează sustenabilitatea, unul din recitaluri fiind desfășurat exclusiv din surse regenerabile.

“Suntem încântați să evidențiem că Festivalul Internațional VinOpera se distinge printr-un concept de sustenabilitate și demonstrează că evenimentele culturale pot fi atrăgătoare, dar și durabile, în același timp. Ne dorim să încurajăm spectatorii noștri să preia aceste practici, care să fie în strânsă armonie cu mediul înconjurător. Vom pune la dispoziție un tren al vinului, ceea ce va permite ca 500 de mașini să rămână la Chișinău, având un impact mai mic asupra mediului înconjurător. De asemenea la eveniment vom folosi energie solară regenerabilă, datorită eforturilor pe care Castel Mimi le face în ultimii ani pentru a deveni o destinație turistică sustenabilă”, a mai adăugat Cristina Frolov.

La conferința de presă a fost prezent și Secretarul de Stat al Ministerului Culturii, Andrei Chistol, instituție care salută organizarea celei de-a șasea ediții a Festivalului Internațional de muzică clasică VinOpera.

“VinOpera este parte a agendei cultural-turistice a Republicii Moldova, agendă pe care am promovat-o la expozițiile internaționale la care am mers. Apreciem principiul de sustenabilitate al festivalului și este bine că are o perioadă stabilită și un conținut care este promovat din timp. Lucrul acesta îl încurajăm pentru toți cei care organizează evenimente, pentru că astfel de evenimente atrag turiștii străini”, susține Secretarul de Stat al Ministerului Culturii, Andrei Chistol.

Totodată, instituția apreciază oportunitatea oferită publicului larg de a urmări prestația artiștilor de valoare, la ei acasă, cu acces liber pentru toată lumea.

“VinOpera aduce muzica clasică mai aproape de localnici și dă posibilitate tuturor să o asculte. Prin aceste evenimente culturale noi putem contribuim la dezvoltarea localităților noastre, la dezvoltarea turismului, la promovarea acestor valori extraordinare artistice pe care le avem în Republica Moldova. Vă îndemnăm să veniți la VinOpera și haideți împreună să contribuim la dezvoltarea acestei destinații turistice și la o promovare mai bună a imagini Republicii Moldova”, a conchis Andrei Chistol, Secretar de Stat al Ministerului Culturii.

Detalii despre programul desfășurat al Festivalului Internațional de Muzică Clasică VinOpera și artișii care vor evolua în cele trei zile de recitaluri, pot fi găsite pe pagina oficială de Facebook a Fundației „Constantin Mimi”, dar și pe site-ul www.castelmimi.md.

 

Realitatea Live

24 Iul. 2024, 16:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Iul. 2024, 16:46 // Actual //  Lupu Eduard

Reclamele la jocurile de noroc ar putea reapărea în Republica Moldova, după ce în noiembrie 2021 Parlamentul a votat interzicerea acestora. Deputații PAS, Radu Marian și Dorian Istrati, au înregistrat un proiect de lege care prevede permisiunea reclamelor și sponsorizărilor pentru jocurile de noroc cu risc social scăzut.

„Permiterea inițierii sau participării la activități de sponsorizare sau de filantropie, a agenților economici care organizează, desfășoară sau exploatează jocurile de noroc cu risc social scăzut, în urma cărora marca comercială a Loteriei Naționale a Moldovei poate deveni publicitară”, se arată în inițiativa deputaților.

Această măsură vine să încurajeze mai multe investiții în activitățile sportive de masă și alte evenimente sociale. Publicitatea și programele audiovizuale sponsorizate de organizatorii jocurilor de noroc vor fi permise între orele 22:00 și 07:00, iar competițiile sportive difuzate în direct vor putea fi sponsorizate. Reclamele vor include mențiuni obligatorii privind impactul negativ al jocurilor de noroc, acoperind cel puțin 20% din timpul sau suprafața materialului publicitar.

Deputatul Marian a explicat că problemele de aplicare a restricțiilor totale asupra publicității pariurilor sportive sunt numeroase. În majoritatea țărilor europene, publicitatea pentru pariuri este permisă, inclusiv la competițiile sportive internaționale transmise în direct în Republica Moldova, cum ar fi Liga Campionilor la Fotbal. Această diferență majoră de abordare între spațiul european și Republica Moldova creează situații în care orice transmisiune de eveniment sportiv internațional încalcă legea.

Modificarea propusă va aduce mai multe resurse pentru radiodifuzorii locali, permițându-le să creeze conținut media autohton. Publicitatea va fi permisă și în publicațiile periodice publice sau private, ocupând până la 15% din spațiul unui număr al ediției, cu mențiuni obligatorii privind impactul negativ al jocurilor de noroc pe cel puțin 20% din suprafața materialului publicitar.

Defalcările la bugetul public național din activitatea Loteriei Naționale a Moldovei se ridică la 2,25% din rulajul LNM și aproximativ 75% din cota de profit a organizatorului jocurilor de noroc, care constituie monopol de stat. Între 2018 și 2023, la Bugetul Public Național au fost încasați 607 milioane lei din activitatea LNM, cu o creștere semnificativă în 2023, când încasările au ajuns la 287,8 milioane lei comparativ cu 1,3 milioane lei în 2018.

Se estimează că proiectul de lege va genera investiții directe de cel puțin 30 milioane lei anual în susținerea și promovarea evenimentelor sportive și sociale, dar și în stimularea producerii de conținut media autohton.

Reclamele jocurilor de noroc au fost interzizse în noimebrie 2021, iar legea a fost promovată insistent de Dumitru Alaiba fostul președinte al comisiei economie de la acea vreeme. El spunea că publicitatea jocurilor de noroc are un impact negativ asupra populației sărăce care își cheltuie ultimii bani. Sancțiunile pentru cei care încalcă legea au fost stabilite de la 60 la 120 u.c. pentru persoanele fizice sau cu funcţie de răspundere și de la 120 la 180 u.c. – persoanei juridice, cu privarea de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 6 luni la un an.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău