Festivalul Internațional de Muzică VinOpera 2023 – o simbioză dintre muzica clasică, rock și folclor

16 Aug. 2023, 11:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Aug. 2023, 11:36 // Actual //  Lupu Eduard

Fundația „Constantin Mimi” a anunțat programul celei de-a șasea ediții a Festivalului Internațional de Muzică Clasică VinOpera 2023. Evenimentul se va desfășura în perioada 30 august – 1 septembrie, în premieră, în trei locații diferite din raionul Anenii Noi. Este vorba despre recitaluri în satele Varnița și Bulboaca, la care participarea spectatorilor este absolut gratuită și un concert simfonic la Castel Mimi, unde este nevoie de bilet de acces.

Pe scena festivalului vor evolua artiști și nume sonore din Opera României și a Republicii Moldova. Două orchestre – cea a Operei Naționale din București și a Filarmonicii „Serghei Lunchevici” de la Chișinău, vor fi sincronizate de bagheta marelui dirijor, director general al Operei Naționale din București, Daniel Jinga.

Soliștii laureați de pe ambele maluri ale Prutului – Mădălina Barbu, Lilia Istratii, Iordache Basalic și Dumitru Mîțu vor oferi publicului un spectacol de excepție.

În cadrul ediției curente, spectatorii vor avea ocazia să asculte o combinație dintre muzică clasică, rock și folclor, pentru că printre artiștii celor trei zile de recitaluri se numără “Gândul Mâței Band”, Ansamblul Etnofolcloric “Plăieșii”, maestrul naiului, Artistul Emerit al Republicii Moldova, Constantin Moscovici și Felicia Dunaf Band.

Președinta Fundației “Constantin Mimi”, Cristina Frolov a anunțat că Festivalul Internațional VinOpera din acest an a fost extins, pentru a fi și mai accesibil pentru public larg și pentru a promova localitățile Bulboaca și Varnița.

“Este un eveniment de importanță majoră pentru Fundația Constantin Mimi și nu doar, dar și pentru satele din regiunea Castelului Mimi, pentru că a demonstrat că este acel brand care contribuie la dezvoltarea regiunii ca una atractivă din punct de vedere turistic și în final, la promovarea imaginii de țară. În perioada următoare, în parteneriat cu Ministerul Culturii din Republica Moldova, se va lansa un nou traseu turistic în regiune. Acesta va dezvolta satele respective prin atragerea investițiilor în domeniul turismului sustenabil și incluziv. Pentru noi este important să promovăm regiunea drept o nouă destinație atractivă pentru turiștii locali și internaționali, să diversificăm oferta turistică a Republicii Moldova și evidențiem regiunea drept zonă cu potential de atragere a investițiilor în domeniile culturale și turistice”, a declarat președinta Fundației “Constantin Mimi”, Cristina Frolov.

Festivalul Internațional VinOpera 2023 este organizat de către Fundația “Constantin Mimi”, este finanțat de către Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, Institutul Cultural Român “Mihai Eminescu” și Ministerul Culturii din Republica Moldova. Evenimentul promovează sustenabilitatea, unul din recitaluri fiind desfășurat exclusiv din surse regenerabile.

“Suntem încântați să evidențiem că Festivalul Internațional VinOpera se distinge printr-un concept de sustenabilitate și demonstrează că evenimentele culturale pot fi atrăgătoare, dar și durabile, în același timp. Ne dorim să încurajăm spectatorii noștri să preia aceste practici, care să fie în strânsă armonie cu mediul înconjurător. Vom pune la dispoziție un tren al vinului, ceea ce va permite ca 500 de mașini să rămână la Chișinău, având un impact mai mic asupra mediului înconjurător. De asemenea la eveniment vom folosi energie solară regenerabilă, datorită eforturilor pe care Castel Mimi le face în ultimii ani pentru a deveni o destinație turistică sustenabilă”, a mai adăugat Cristina Frolov.

La conferința de presă a fost prezent și Secretarul de Stat al Ministerului Culturii, Andrei Chistol, instituție care salută organizarea celei de-a șasea ediții a Festivalului Internațional de muzică clasică VinOpera.

“VinOpera este parte a agendei cultural-turistice a Republicii Moldova, agendă pe care am promovat-o la expozițiile internaționale la care am mers. Apreciem principiul de sustenabilitate al festivalului și este bine că are o perioadă stabilită și un conținut care este promovat din timp. Lucrul acesta îl încurajăm pentru toți cei care organizează evenimente, pentru că astfel de evenimente atrag turiștii străini”, susține Secretarul de Stat al Ministerului Culturii, Andrei Chistol.

Totodată, instituția apreciază oportunitatea oferită publicului larg de a urmări prestația artiștilor de valoare, la ei acasă, cu acces liber pentru toată lumea.

“VinOpera aduce muzica clasică mai aproape de localnici și dă posibilitate tuturor să o asculte. Prin aceste evenimente culturale noi putem contribuim la dezvoltarea localităților noastre, la dezvoltarea turismului, la promovarea acestor valori extraordinare artistice pe care le avem în Republica Moldova. Vă îndemnăm să veniți la VinOpera și haideți împreună să contribuim la dezvoltarea acestei destinații turistice și la o promovare mai bună a imagini Republicii Moldova”, a conchis Andrei Chistol, Secretar de Stat al Ministerului Culturii.

Detalii despre programul desfășurat al Festivalului Internațional de Muzică Clasică VinOpera și artișii care vor evolua în cele trei zile de recitaluri, pot fi găsite pe pagina oficială de Facebook a Fundației „Constantin Mimi”, dar și pe site-ul www.castelmimi.md.

 

Realitatea Live

01 Dec. 2023, 17:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Dec. 2023, 17:39 // Actual //  Lupu Eduard

Astăzi, Guvernul a aprobat proiectul de buget pentru anul 2024, evidențiind o creștere a veniturilor și reduceri semnificative a deficitului. Potrivit ministrului Finanțelor, Petru Rotaru, proiectul bugetului a fost elaborat având în vedere perspectivele de dezvoltare economică pentru următorii 3 ani și prognoza macroeconomică actualizată în octombrie.

Veniturile estimate la bugetul de stat pentru anul viitor sunt programate să atingă suma de 66,63 miliarde lei, în creștere cu 1,3% față de cifrele actualizate pentru 2023. Cheltuielile sunt estimate la 82,22 miliarde lei, reprezentând o reducere de 2,2%, iar deficitul se va situa la 15,59 miliarde lei, cu o reducere semnificativă de 14,9%.

Ministrul Rotaru a subliniat că proiectul de buget pentru 2024 a luat în considerare perspectivele de dezvoltare economică, precum și prognozele macroeconomice convenite cu experții FMI. Conform acestora, se estimează că PIB-ul va crește cu 3,5%, inflația medie anuală va fi de 5,7%, iar salariile medii vor crește cu 10,18%.

În structura veniturilor bugetului de stat pentru 2024, impozitele și taxele vor reprezenta peste 91,7%, cu o creștere de 9%. Principala sursă fiscală va fi TVA, estimată să aducă venituri de 34,17 miliarde lei, în creștere cu 8%.

Cheltuielile bugetului vor fi axate pe obiectivele de politică fiscală pe termen mediu și prioritățile sectoriale, inclusiv protecția socială, salarizarea în sectorul public și implementarea proiectelor conforme cu acordurile încheiate cu partenerii de dezvoltare.

Fonduri semnificative sunt alocate pentru proiecte cu finanțare externă, cu peste 80 de proiecte programate pentru implementare în 2024. Acestea includ sprijin pentru sectorul drumurilor, proiecte în domeniul învățământului superior, energie și altele.

Proiectul de lege privind bugetul pentru 2024 trebuie să fie aprobat de parlament înainte de a deveni efectiv.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău