Țara europeană care a intrat în recesiune: ”Oamenii au cumpărat mai puțină mobilă și îmbrăcăminte”

16 Aug. 2023, 16:48
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
16 Aug. 2023, 16:48 // Actual //  bani.md

Economia Olandei a suferit o a doua contractare consecutivă în trimestrul recent încheiat, conform estimărilor preliminare publicate de Oficiul Central de Statistică (CBS) miercuri, 16 august. Această scădere continuă a activității economice plasează țara într-o „uşoară recesiune”, potrivit analiștilor și datelor furnizate de CBS, citate de AFP.

Cifrele dezvăluie o contracție de 0,3% în ultimele trei luni, după ce primul trimestru al anului a înregistrat deja o descreștere de 0,4%. Consumul gospodăriilor olandeze a fost un factor semnificativ în declinul economic, pe fondul unei reduceri a achizițiilor de mobilă și îmbrăcăminte, chiar dacă s-a observat o creștere a cheltuielilor pentru activități culturale și timp liber.

De asemenea, comerțul exterior al țării a contribuit la încetinirea economică, cu o creștere a importurilor și o scădere a exporturilor, în special în sectorul chimic. Conform economistului-șef al CBS, Peter Hein van Mullingen, această situație se încadrează într-o continuare a stagnării economice înregistrate în ultimele patru trimestre.

Deși această recesiune nu a dus încă la o deteriorare semnificativă pe piața muncii din Țările de Jos, oficialii au menționat o ușoară scădere a numărului locurilor de muncă vacante și a șomerilor.

De-a lungul ultimului an, economia olandeză a înregistrat o transformare de la o redresare rapidă și puternică după impactul inițial al pandemiei COVID-19, spre o perioadă mai dificilă. Această contracție de 0,3% în contextul creșterii economice în Franța și Belgia cu 0,5%, respectiv 0,2%, în al doilea trimestru a demonstrat diferențele semnificative dintre economiile europene în perioada actuală.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

06 Dec. 2024, 17:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
06 Dec. 2024, 17:24 // Actual //  Ursu Victor

O provocare majoră este lipsa rezervării capacității de transport a gazelor naturale pe traseul transbalcanic în regim revers flow, care afectează consumatorii de pe malul stâng al Nistrului. Rezervarea capacității pentru luna ianuarie 2025 trebuie realizată până la data de 16 decembrie 2024, ora 18:00, iar pentru ziua de 1 ianuarie 2025, până pe 31 decembrie 2024, ora 18:00, se arată în informația Ministerului Energiei care a organizat o ședință Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică și întreprinderile din sectorul energetic.

„S-a decis că operatorul sistemului de transport a gazelor din Moldova, VestMoldTransGaz, va colabora strâns cu toți operatorii de pe traseul transbalcanic, având ca prioritate monitorizarea zilnică a rezervării capacității de către traderi și furnizarea de gaze naturale, cu raportarea constantă către Ministerul Energiei”, se mai spune în mesajul ministerului.

În cadrul întâlnirii, au fost discutate măsurile imediate pentru asigurarea aprovizionării cu gaze naturale pentru consumatorii protejați, mobilizarea capacităților interne de generare a energiei electrice și maximizarea importurilor de energie electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală