Fondul de pensii s-a majorat. Spatari: În acest an pensiile cresc nu doar de la indexare, ci va avea loc și majorarea

30 Mart. 2022, 09:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
30 Mart. 2022, 09:38 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Mecanismul de indexare a pensiilor a fost modificat, fiind aplicat coeficientul inflației de la sfârșitul anului trecut și nu media pentru un an întreg, așa cum era anterior. O spune ministrul muncii și protecției sociale, Marcel Spatari. Potrivit oficialului, modificarea formulei de indexare a permis o majorare consistentă a pensiilor, întrucât cea mai mare inflație s-a înregistrat la sfârșitul anului trecut. În același timp, potrivit ministrului, pe lângă indexarea de 13,9%, toți beneficiarii de pensii vor avea parte și de o majorare fixă de 171 de lei, notează IPN.

Potrivit ministrului Muncii și Protecției Sociale, coeficientul de indexare a pensiilor este 13,94%, echivalent cu rata inflației înregistrate la sfârșitul anului 2021. Acest coeficient se va aplica părții pensiei care nu depășește salariul mediu lunar pe economie, adică 9900 lei.

„Inflația la sfârșitul anului trecut a fost de 13,9%, cu alte cuvinte, prețurile din decembrie 2021 au fost cu 13,9% mai mari față de decembrie 2020. Mecanismul vechi de indexare prevedea media inflației din tot anul trecut. Dacă am fi aplicat acel mecanism, pensia s-ar fi indexat cu 5,1%, pentru că anul trecut inflația cea mare a fost la sfârșitul anului. Dar noi am luat valoarea inflației din ultimele luni ale anului. Indexarea va fi aplicată de la 1 aprilie, cu 13,9% pentru pensiile mai mici de 9900 de lei”, a spus Marcel Spatari în cadrul emisiunii „Freedom cu Dorin Galben” de la TV8.

Suplimentar la suma indexată, toate pensiile vor fi majorate de la 1 aprilie în sumă fixă de 171,71 lei, prin mecanismul de transpunere a creșterii economice în pensii.

„În acest an pensiile cresc nu doar de la indexare, ci va avea loc și majorarea. Majorarea este în sumă fixă pentru toată lumea, de 171 de lei. Toate aceste măsuri costă mult bugetul nostru, este vorba despre o creștere a fondului de pensii cu 30% față de anul trecut”, a mai spus Marcel Spatari.

Potrivit datelor Ministerului Muncii și Protecției Sociale, capitolul „Protecția persoanelor în etate” al Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat a crescut în acest an până la 21,8 miliarde de lei față de 16,8 miliarde de lei cât era în 2021.

Realitatea Live

11 Aug. 2022, 17:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Aug. 2022, 17:29 // Actual //  Lupu Eduard

Rusia a anunțat joi că a refuzat o ofertă elvețiană de a reprezenta interesele ucrainene la Moscova și interesele rusești la Kiev fiindcă nu mai consideră Elveția o țară neutră, relatează Reuters.

Țara cantoanelor are o lungă tradiție diplomatică de a acționa ca intermediar între țările ale căror relații s-au deteriorat sau rupt însă Ivan Neciaev, unul dintre purtătorii de cuvânt ai ministerului rus de Externe, spune că acest lucru nu este posibil în situația de față.

„Elvețienii au fost într-adevăr interesați de opinia noastră privind o posibilă reprezentare a intereselor Ucrainei în Rusia și ale Rusiei în Ucraina”, le-a spus acesta joi reporterilor.

„Am răspuns foarte clar că din păcate Elveția și-a pierdut statutul de stat neutru și nu poate acționa ca intermediar sau reprezentat al nostru”, a relatat el.

Presa din Elveția a scris anterior că obiectivul principal al propunerii elvețiene viza posibilitatea ca ucrainenii care locuiesc în Rusia să primească servicii consulare la ambasada elvețiană din Moscova.

Elveția a anunțat pe 28 februarie că, deși nu este un stat membru al blocului comunitar, va aplica toate sancțiunile decise de Uniunea Europeană împotriva Rusiei. Anunțul a venit după ce la doar o zi după declanșarea invaziei pe 24 februarie, Berna afirmase inițial că nu intenționează să facă acest lucru.

Elveția spune că nu a renunțat la neutralitatea sa istorică

În martie Elveția a decis să se alinieze inclusiv sancțiunilor UE impuse Rusiei în ceea ce privește bunurile de lux, deși țara cantoanelor este un producător important de astfel de produse.

Însă guvernul elvețian a afirmat că nu va trata răniți de război ucraineni după ce a primit o solicitare în acest sens de la NATO în luna iulie.

La începutul lui august președintele elvețian Ignazio Cassis a declarat că, în pofida sancţiunilor impuse de țara sa împotriva Rusiei şi a viitoarei sale intrări în Consiliul de Securitate al ONU, Elveţia „este în continuare neutră”.

El a subliniat distincţia între „neutralitatea” militară şi condamnarea unei încălcări a dreptului internaţional.

Declarațiile sale au venit în contextul în care Elveția tocmai se alăturase și celui de-al șaptelea pachet de sancțiuni decis de UE împotriva Rusiei despre care Moscova a afirmat că va avea „consecințe devastatoare” asupra economiei globale.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău