Forum marca Moldindconbank: Re-Designul uman din antreprenoriat și management

26 Sept. 2023, 12:50
 // Categoria: Economie // Autor:  MD Bani
26 Sept. 2023, 12:50 // Economie //  MD Bani

Moldindconbank, în parteneriat cu revista „Business Class”, organizează un grandios Forum „Re-Designul uman din antreprenoriat și management”, unde sunt invitați aproximativ 300 de oameni de afaceri, manageri de top din diferite companii din țară, precum și profesioniști din domeniile HR și leadership.  Forumul va avea loc în data de 28 septembrie, ora 16:00, în incinta Tekwill (str. Studenților 9/11, Chișinău).

Evenimentul este adresat antreprenorilor, fondatorilor, proprietarilor și managerilor de top din companii, care doresc să fie la curent cu cele mai noi informații și practici în domeniul resurselor umane. Organizatorii își propun să aducă în prim plan subiecte de actualitate legate de mindsetul antreprenorului și adaptabilitatea acestuia la schimbare, precum și situația actuală de pe piața muncii, strategii de motivare a angajaților, procese de recrutare bazate pe competențe și tendințele emergente în domeniul HR.

Printre speakerii evenimentului marca Moldindconbank se numără personalități notorii, inclusiv din domeniul leadership:

– Alexander Picker, Președintele Comitetului de Conducere Moldindconbank, va vorbi despre „Noi tendințe în managementul sec. 21”, oferind o perspectivă amplă asupra schimbărilor și inovațiilor din lumea afacerilor.

– Monika Picker, Leadership Coaching, va aborda subiectul „Think Out of the Box” și va prezenta modul în care departamentul de HR poate sprijini implementarea strategiei și asigura succesul companiei.

– Nara Abrahamyan, Director SBC-HR, va discuta despre „Implimentarea sistemelor IT in HR” și va prezenta beneficiile și provocările aduse de tehnologie în gestionarea resurselor umane.

– Irina Strajescu, People & Communication Director Moldcell, va aduce în prim plan conceptul de „QUANTUM LEADERSHIP: Noua paradigmă a managementului atunci când conducerea se confruntă cu fizica cuantică și neuroștiința”, oferind o perspectivă inovatoare asupra modului în care putem gestiona mai eficient echipele.

– Eugenia Danu, Director General Dopomoga Group, va vorbi despre „Evoluția Actuală a Pieței Muncii: Tendințe și Provocări care Conturează Ziua de Mâine”, aducând în atenție schimbările și provocările cu care se confruntă piața muncii în prezent și în viitor.

– Andrei Pruteanu, Brand Activation Manager JTI, va aborda subiectul „Modul de lucru hibrid” și va prezenta avantajele și provocările aduse de această nouă modalitate de lucru.

Forumul Re-Designul uman din antreprenoriat și management este o oportunitate unică pentru oameni de afaceri, profesioniștilor din domeniul resurselor umane de a se conecta, de a învăța și de a împărtăși experiențe și cunoștințe. Participanții vor avea ocazia să descopere cele mai noi tendințe și practici în domeniu, să interacționeze cu speakerii și să dezvolte relații profesionale valoroase.

Evenimentul este organizat de Moldindconbank, o bancă sistemică din Republica Moldova și care deține una dintre cele mai mari echipe din sistemul bancar al țării.

Realitatea Live

28 Mai 2024, 12:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Mai 2024, 12:02 // Actual //  Lupu Eduard

Astăzi, premierul Dorin Recean a anunțat în cadrul unei conferințe de presă o serie de modificări și extinderi ale programului „Prima Casă Plus”, menite să crească accesibilitatea și atractivitatea acestuia pentru un număr mai mare de beneficiari.

Principalele modificări anunțate includ:

  1. Extinderea listei de beneficiari: Programul va fi acum accesibil și pentru profesiile libere, cum ar fi avocații, executorii judecătorești, mediatorii, taximetriștii și artiștii, oferind oportunitatea de a beneficia de credite preferențiale oricui poate demonstra un venit.
  2. Creșterea plafonului de creditare: Limita maximă a creditului a fost majorată de la 1 milion de lei la 2,5 milioane de lei, pentru a răspunde mai bine nevoilor familiilor și tinerilor în căutarea unor condiții de trai mai bune.
  3. Majorarea cotei de garantare de către stat: Cota de garantare a creditului de către stat a fost mărită de la 50% la 70% pentru locuințele cumpărate în afara Chișinăului, încurajând astfel achiziția de imobile în afara capitalei și reducând presiunea prețurilor din Chișinău. Pentru locuințele din Chișinău date în exploatare cu până la 10 ani înainte de depunerea cererii, cota de garantare va crește de la 50% la 65%.
  4. Extinderea duratei creditului: Durata maximă a creditului a fost extinsă de la 25 la 30 de ani, oferind o perioadă mai lungă pentru rambursarea creditului.
  5. Simplificarea procedurilor: Procedurile de accesare a programului vor fi digitalizate, eliminându-se astfel o serie de certificate solicitate de la Agenția Servicii Publici, simplificând astfel procesul pentru cetățeni.

Premierul Recean a subliniat că programul va fi disponibil cetățenilor începând cu luna iulie 2024, timp în care guvernul va finaliza toate procesele necesare pentru implementare. De asemenea, a menționat că pentru beneficiarii actuali ai programului „Prima Casă”, va exista posibilitatea de reacreditare sau schimbare a creditorului, facilitând trecerea de la o bancă la alta și ajustarea condițiilor de creditare.

În plus, cei care dețin locuințe de până la 50 de metri pătrați vor putea aplica pentru locuințe mai mari prin programul „Prima Casă Plus”.

Potrivit datelor recente, Programul „Prima Casă” din Republica Moldova a înregistrat o scădere semnificativă a atractivității sale în 2023, devenind problematic din cauza condițiilor birocratice și a limitelor de cost impuse de bănci.

Anul trecut, doar 60 de credite au fost acordate prin acest program, iar principalul motiv invocat este birocrația excesivă în procesul de acordare a creditelor. Mulți aplicanți consideră acum că obținerea unui împrumut simplu pentru achiziționarea unei locuințe este o opțiune mai atractivă decât a face față cerințelor și întârzierilor asociate cu Programul „Prima Casă”.

O altă problemă majoră este plafonul maxim al costului locuinței impus de bănci, care nu trebuie să depășească un milion de lei. Această sumă, echivalentă cu puțin peste 50.000 de euro, nu mai reflectă realitatea pieței imobiliare. În orașe precum Chișinău, prețurile locuințelor au crescut semnificativ, depășind cu mult limita impusă de program.

În plus, majorările bruste ale dobânzilor în 2022 au provocat creșteri substanțiale ale ratelor lunare pentru beneficiarii „Prima Casă”, generând nemulțumiri și proteste în rândul acestora. Guvernul a intervenit plafonând marja maximă aplicată de bănci la trei procente și compensând parțial creșterea dobânzilor.

Lansat în 2018 de liderul PD Vlad Plahotniuc, Programul „Prima Casă” a cunoscut inițial o creștere rapidă în popularitate, atingând un vârf în 2019, când au fost acordate peste 2.700 de credite. Cu toate acestea, pandemia a afectat cererea în 2020, iar în 2022 numărul de credite acordate a scăzut drastic.

În 2023, programul a devenit din ce în ce mai puțin eficient, generând discuții despre necesitatea reformării sau chiar eliminării acestuia. Până în prezent, Programul „Prima Casă” a facilitat achiziționarea a puțin peste 8.200 de apartamente și case în valoare de patru miliarde și jumătate de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău