Fosta șefă de la Ministerul Infrastructurii revine la Guvern

27 Dec. 2023, 10:41
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
27 Dec. 2023, 10:41 // Actual //  bani.md

Guvernul Republicii Moldova anunță o serie de schimbări majore în componența sa, marcând întoarcerea Lilia Dabija în Executiv și numirea lui Artiom Jucov la conducerea Agenției Naționale Antidoping.

Lilia Dabija, fostă ministru al Infrastructurii, se întoarce în centrul deciziilor guvernamentale, urmând să ocupe funcția de secretară generală adjunctă a Executivului. Această revenire indică o consolidare a experienței și expertizei în cadrul Guvernului, având în vedere contribuția semnificativă a doamnei Dabija în domeniul infrastructurii în trecut.

Artiom Jucov este numit director general al Agenției Naționale Antidoping, printr-o decizie a cabinetului de miniștri. Noul funcționar va avea un mandat de patru ani, în care se așteaptă să aducă contribuții semnificative la dezvoltarea politicii antidoping în țară.

Pe de altă parte, Ion Iordache, director general adjunct la Agenția de Investiții, este preavizat că va părăsi funcția sa. Această decizie vine în contextul reorganizării instituționale și are scopul de a eficientiza activitatea Agenției de Investiții.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

10 Apr. 2025, 15:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
10 Apr. 2025, 15:29 // Actual //  Ursu Victor

Prețul unui iPhone fabricat în Statele Unite ar putea exploda cu până la 90%, avertizează Bank of America (BofA), din cauza costurilor mai mari cu forța de muncă și a posibilelor tarife vamale aplicate componentelor importate din China, potrivit Bloomberg.

Într-o analiză destinată investitorilor, echipa condusă de analistul Wamsi Mohan estimează că doar mutarea producției în SUA ar crește costurile cu 25%, fără a lua în calcul taxele vamale. În contextul tensiunilor comerciale dintre Statele Unite și China, costurile totale ar putea crește cu până la 90% sau chiar mai mult.

„Deși Apple ar putea găsi forță de muncă internă pentru asamblarea dispozitivelor, majoritatea componentelor esențiale tot ar fi fabricate în China și importate în SUA, ceea ce ar atrage tarife de retaliere”, precizează BofA.

Pe fondul tensiunilor comerciale alimentate de fostul președinte Donald Trump, care a ridicat tarifele pentru China la 125%, acțiunile Apple au suferit fluctuații majore. Deși recent au atins un maxim nemaiînregistrat din iulie 2020, acțiunile au pierdut 23% din valoare în 2025, iar după introducerea noilor tarife pe 2 aprilie, au scăzut suplimentar cu 14%, echivalentul unei pierderi de 479 miliarde de dolari din capitalizarea de piață.

Analiștii de la Rosenblatt Securities avertizează că tarifele suplimentare ar putea avea un impact dezastruos asupra companiei. Dan Ives, expert tehnologic la Wedbush, a redus prețul țintă pentru acțiunile Apple, spunând că „lupta cu tarifele vamale ar putea deveni catastrofală”.

Temerile privind scumpirea dispozitivelor au determinat o creștere a vânzărilor de iPhone în weekendul trecut, pe fondul unui val de cumpărături „de panică”.

Pentru a evita consecințele tarifelor, Apple ar avea nevoie de scutiri vamale pentru componentele fabricate în afara SUA – scenariu considerat puțin probabil de către BofA. „Până nu devine clar dacă noile tarife vor fi permanente, nu ne așteptăm ca Apple să ia decizia de a muta producția în SUA”, a declarat Wamsi Mohan.

Totuși, Apple își continuă diversificarea lanțului de aprovizionare, iar BofA estimează că India va deveni un nod tot mai important pentru producția de iPhone.

Mohan menține o recomandare de tip ‘buy’ pentru acțiunile Apple, cu un preț țintă de 250 de dolari, în condițiile în care acestea se tranzacționează în prezent la peste 190 USD.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!