(FOTO) Caravana Europeană la Ungheni a adunat mii de oameni. Târg de produse autohtone și concert de Vali Boghean

17 Mai 2022, 14:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
17 Mai 2022, 14:36 // Actual //  Dumitrita Culiuc

În cadrul Zilelor Europei, Caravana Europeană a ajuns la Ungheni unde a avut loc un târg de produse autohtone, dar și un concert susținut de Vali Boghean Band. Evenimentul a fost organizat de Banca Europeană de Investiții (BEI) cu sprijinul financiar al Uniunii Europene.

În cadrul evenimentului s-au adunat 2.500 de persoane care au avut posibilitatea să ocazia să cunoască mai mulți beneficiari ai proiectului „Livada Moldovei” care și-au adus produsele în cadrul târgului organizat. Oaspeții au putut comercializa fructe uscate, mere, căpșuni, produse din cătină, miere de albine, vin, levănțică, miez de nucă și alte produse.

La eveniment a fost prezent șeful reprezentanței BEI în Republica Moldova, Alberto Carlei, care a vorbit despre importanța susținerii producătorilor agricoli din țară.

„Zilele Europei reprezintă o perioadă specială și este momentul să ne amintim de valorile europene care ne unesc în pace și solidaritate. Dincolo de finanțarea infrastructurii strategice din întreaga țară, BEI, Banca Uniunii Europene, sprijină mult și sectorul agricol din Moldova, care este inima și mândria țării. „Livada Moldovei” este un exemplu excelent de impact asupra economiei reale și a sectorului agricol al împrumuturilor acordate de BEI în combinație cu asistența tehnică a UE”, a declarat Alberto Carlei.

Caravana Europeană va ajunge pe 22 mai la Soroca, iar pe 5 iunie – la Ștefan Vodă.

„Livada Moldovei” este o linie de credit în valoare de 120 de milioane de euro, care sprijină activitățile din întregul lanț valoric horticol, de la producere și procesare până la ambalare și comercializare. Programul este finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Băncii Europene de Investiții.

Realitatea Live

25 Iun. 2022, 19:21
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Iun. 2022, 19:21 // Actual //  Lupu Eduard

Moscova consideră că acordarea statutului de candidat la UE pentru Ucraina și Republica Moldova este o afacere internă a Europei. Este reacția pe care a avut-o Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, încercând să minimalizeze importanța acestei decizii pentru Moscova. Trebuie spus că intențiile Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană și de a ieși de sub influența rusă a fost una din cauzele care au declanșat actualul conflict.

Acordarea statutului de state candidate la aderarea la Uniunea Europeană pentru Ucraina și Republica Moldova este o afacere internă a Europei susține Moscova. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, încearcă să minimalizeze importanța acestei decizii, adoptată în toiul războiului de invazie pe care rusia îl duce pe teritoriului vecinului său ucrainean, relatează AFP.

„Aceasta este o afacere internă a Europei”, a declarat Dmitri Peskov.

El a precizat, însă, că pentru Moscova este important ca aceste procese „să nu aducă mai multe probleme Rusiei (…), în relaţiile acestor ţări cu Rusia”. De asemenea, Peskov și-au exprimat speranţa că acest lucru nu va duce la o deteriorare a relaţiilor Moscovei cu Bruxellesul. Acestea se află, în prezent, la un nivel atât de scăzut „încât este foarte dificil să fie degradate mai mult”.

Tot în acest context, Dmitri Peskov a denunțat voinţa Republicii Moldova de a „deveni mai europeană ca europenii înşişi”. El a subliniat, că Turcia, stat candidat la UE de aproximativ 20 de ani, „nu a putut niciodată să înainteze mai mult. Însă, în acelaşi timp, a devenit o ţară suverană şi independentă”.

Joi, 23 iunie, într-un summit UE, la Bruxellesul a acordat statutul de state candidate la aderarea la Uniunea Europeană pentru Ucraina şi Republica Moldova. Această decizie marchează începutul unui proces îndelungat şi complex, în vederea unei aderări la UE.

Georgia, care intenționează, de asemenea, să adere la UE trebuie să realizeze reforme pentru a primi statutul de stat candidat. O manifestaţie de susţinere a aspiraţiilor europene ale acestei ţări din Caucaz a fost programată în capitala georgiană, Tbilisi.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău