Gazul, principala sursă de șantaj. Cele mai mari importuri ale țării noastre provin din Federația Rusă

17 Mai 2022, 12:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
17 Mai 2022, 12:16 // Actual //  Dumitrita Culiuc

În ianuarie-martie 2022 importurile de mărfuri au însumat 2037,6 milioane dolari SUA, fiind în creștere cu 31,4% față de aceeași perioadă a anului 2021. La gel ca și în cazul exporturilor de mărfuri, majoritatea importurilor de mărfuri în ianuarie-martie 2022 continuă a fi realizate cu mijloacele de transport rutier.

Astfel, transportului rutier îi revine 74,5% din total importuri, fiind urmate de instalațiile fixe de transport (15,1%), transportul maritim (4,6%), transportul feroviar (3,7%), transportul aerian (1,5%), autopropulsie (0,5%) și expedieri poștale (0,1%).

Cele mai mari importuri provin din Federația Rusă căreia îi revin 21,9% din total importuri, din cauza majorării considerabile a valorii gazului natural importat, căruia i-au revenit 69,0% din importurile realizate din Federația Rusă.

Topul țărilor de unde Republica Moldova a importat mărfuri:

 • Rusia (21,9);
 • România (13,5%);
 • China (9,0%);
 • Germania (6,9%);
 • Turcia și Ucraina (câte 6,5%);
 • Italia (5,4%);
 • Polonia (3,3%);
 • Franța (2,9%);
 • Ungaria (2,5%);
 • Statele Unite ale Americii, Cehia, Spania și Belarus (câte 1,4%);
 • Bulgaria (1,3%);
 • India (1,2%);
 • Olanda și Austria (câte 1,0%);
 • Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (0,8%);
 • Coreea de Sud (0,7%).

Astfel, în primele trei luni ale anului importurile din Federația Rusă s-au majorat cu 2,3% din cauza creșterii valorii gazului natural importat de 4,4 ori.

Potrivit Biroului Național de Statistică, ponderi importante au deținut următoarele grupe de mărfuri: gaz și produse industriale obținute din gaz (15,6%); petrol, produse petroliere și produse înrudite (10,6%); mașini și aparate electrice și părți ale acestora (6,2%); vehicule rutiere (5,3%); fire, țesături, articole textile și produse conexe (3,9%), produse medicinale și farmaceutice (3,8%); mașini și aparate specializate pentru industriile specifice (3,2%); legume și fructe (2,7%); mașini și aparate industriale cu aplicații generale; părți și piese detașate ale acestor mașini (2,6%); îngrășăminte minerale sau chimice (2,4%).

Realitatea Live

28 Mai 2023, 20:17
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Mai 2023, 20:17 // Actual //  Lupu Eduard

Rusia are un nou stat susținător. Cuba a anunțat că va accepta plata cu ruble rusești în magazinele și restaurantele din țară, în ciuda sancțiunilor colective impuse de țările occidentale.

Trei bănci rusești au decis să-și deschidă filiale locale în Cuba, iar cardurile MIR rusești au început din  să poată fi folosite la bancomatele cubaneze martie 2023. Printre serviciile bancare care au devenit posibile în țara din America Latină se numără retrageri de numerar în ruble, dar și convertirea acestora în peso, moneda locală, potrivit Rio Times Online.

Vestea vine în contextul intențiilor de relansare a relațiilor bilaterale dintre Moscova și Havana, cu posibilitatea deschiderii de legături maritime și portuare directe și oferta făcută de guvernul cubanez Rusiei de a folosi terenul din țară timp de 30 de ani pentru închiriere.

Sistemul de plată rusesc MIR rusesc, care utilizează carduri emise în Rusia, pot fi acceptate la plăți și în Vietnam, Coreea de Nord și în alte țări foste republici sovietice, precum Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Oseția de Sud și Abhazia.

Rubla nu este departe; de la începutul anului, a pierdut 16% din valoare față de dolar (80,16) și 13% față de euro (86,35). Comisia Economică pentru America Latină și Caraibe (CEPAL) estimează că economia cubaneză va crește cu 1,5% în 2023, dar rămâne în scădere de la 2,0% în 2022.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău