(FOTO) Cascada spectaculoasă din România a cărei apă nu îngheață niciodată. Legenda îi atrage și pe turiștii străini

30 Aug. 2022, 16:49
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
30 Aug. 2022, 16:49 // Au Bani //  MD Bani

Undeva în România există o cascadă spectaculoasă, cu o cădere de apă de aproximativ 38- 43 de metri înălțime și o lățime de 22 metri. Este vorba despre Clocota, care se află la marginea stațiunii balneare Georgiu-Băi, din județul Hunedoara. Are o legendă care îi atrage chiar și pe turiștii străini.

Cascada Clocota se află la o distanță de 46 de kilometri de Deva și este locul unde se întâlnesc mai multe izvoare termale.

Este ușor de ajuns datorită faptului că are un amplasament favorabil. Accesul se face pe o străduță îngustă, care se separă de drumul din centrul civic al stațiunii. Asta înseamnă că, deși poteca nu este foarte lungă, e indicat să aveți o vestimentație potrivită pentru o plimbare în natură.

Dincolo de frumusețea locului, un alt lucru o face și mai specială. Apa cascadei Clocota nu îngheață niciodată pentru că ea colectează un mic râu și toate cele 16 izvoare termominerale din zonă. Experții consideră că apa cascadei Clocota este una pură și plată.

Liniștea din zona stațiunii balneare Georgiu-Băi este tulburată doar de zgomotul pe care îl face apa atunci când se lovește de stânci sau când ajunge în bazinele cascadei.

Se crede că Clocota a apărut undeva în perioada Imperiului Austro-Ungar. Legenda cascadei spune că un ofițer s-a îndrăgostit de fata unui morar din zonă. Părinții fetei au obligat-o pe aceasta să se căsătorească cu el, cu toate că inima ei aparținea altui bărbat.

Nici povestea de dragoste dintre fata morarului și ofițer nu a avut un final fericit. Tânăra a ales să-și pună capăt zilelor chiar în locul unde se află cascada. A ales să se arunce de pe stânci chiar în apă.

Astfel, lacrimile și corpul ei au fost înghițite de apele Clocotei, care nu îngheață nici măcar iarna, ci curge liniștită.

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 17:31 // Actual //  Lupu Eduard

Un proiect esențial pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, ce implică construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV pentru interconectarea cu România, avansează cu sprijinul partenerilor externi. Comisia economie, buget și finanțe, împreună cu Comisia politică externă și integrare europeană, a examinat proiectul de ratificare a acordului de împrumut între Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acordul de împrumut, în valoare de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din bugetul total de 77 de milioane de euro al proiectului, va acoperi construcția liniei de 400 kV care va conecta localitățile Bălți și Suceava. Acest împrumut va avea o perioadă de rambursare de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro, prin realocarea unui cont de împrumut anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. În plus, Republica Moldova va primi un grant de 15,4 milioane de euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul nu doar va conecta rețelele electrice ale celor două țări, ci va include și reconstrucția stației electrice Bălți de 400 kV, precum și reabilitarea segmentelor de rețea electrică de transport din Republica Moldova. Aceste eforturi vor include înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această nouă interconexiune electrică reprezintă o etapă semnificativă în consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova și România, având un impact pozitiv atât asupra securității energetice cât și asupra dezvoltării regionale și economice a ambelor țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău