(FOTO) CCI a RM a lansat „Programul de Formare Psihopedagogică a Maiștrilor-Instructori”

26 Mai 2022, 15:55
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
26 Mai 2022, 15:55 // Bani și Afaceri //  MD Bani

La data de 26 mai 2022, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) cu suportul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) a dat start desfășurării ,,Programului de formare psihopedagogică a maiștrilor-instructori ai unității” la care participă 23 de maiștri- instructori din mediul de afaceri cât și din instituții de Învățământ Profesional Tehnic (ÎPT). Participanții la program vor fi instruiți de 5 formatori calificați în domeniu.

Potrivit președintelui CCI a RM Sergiu Harea, maiștrii- instructori au o importanța majoră în dezvoltarea profesională a noilor angajați din cadrul întreprinderilor și instituțiilor de învățământ pe care le reprezintă, iar cursurile din cadrul ,,Programului de formare psihopedagogică a maiștrilor-instructori ai unității” includ unele dintre cele mai relevante și actuale subiecte ce privesc formarea profesională a elevilor/ucenicilor.

Totodată, președintele instituției a menționat că Programul contribuie la sporirea calității educației și asigură accesul la informare și continuă dezvoltare, iar maistrul- instructor certificat reprezintă și una dintre condițiile pe care trebuie să le îndeplinească agenții economici pentru a fi raportați drept conformi către Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova.

În cadrul deschiderii Programului, Șefa direcției Învățămând Dual Elena Movileanu, le-a adus la cunoștință maiștrilor- instructori toate aspectele ce privesc Programul de Formare Psihopedagogică a Maiștrilor-Instructori: Graficul, Agenda, Programele de formare, modul de desfășurare a cursurilor, precum și metoda de examinare/certificare a acestora.

Cursul este organizat reieșind din prevederile stipulate în art. 16 alin (2) al Legii nr. 110/2022 cu privire la învățământul dual, conform căreia maistrul- instructor al unități este obligat să dețină cel puțin 20 de credite de studii de formare psihopedagogică având ca scop dezvoltarea competențelor de transpunere a cerințelor pieței muncii în practici de formare profesională cât și pregătirea resurselor umane calificate la locul de muncă.

Cursul constă în asigurarea conceptuală și metodologică a procesului de formare a maiștrilor-instructori în producție, care participă la oferirea serviciilor de pregătire profesională inițială și prin învățământ dual în întreprinderile din Republica Moldova.

În acest sens, responsabilitățile maiștrilor- instructori în producție se vor configura, pe de о parte, în acțiuni de proiectare, organizare, ghidare, monitorizare și evaluare a activităților elevilor/ elevilor în învățământul dual în perioada stagiilor practice nemijlocit la întreprindere, iar pe de altă parte, în cele de relaționare cu instituțiile de învățământ profesional tehnic.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău