(FOTO) În Republica Moldova a avut loc inaugurarea parcului fotovoltaic al celui mai mare investitor românesc

12 Oct. 2022, 17:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
12 Oct. 2022, 17:05 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Astăzi, 12 octombrie 2022, a avut loc inaugurarea parcului fotovoltaic al celui mai mare investitor românesc în Republica Moldova, compania Balkan Pharmaceuticals. Evenimentul s-a desfășurat în incinta complexului industrial de producere a medicamentelor din localitatea Sângera. La eveniment au participat excelența sa, domnul Cristian Leon Ţurcanu, ambasadorul României în Republica Moldova, domnul Dragoș Guțu, directorul general al Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale și domnul Valeriu Popa, primarul or. Sângera.

Proiectul are ca scop asigurarea securității procesului de producție a medicamentelor, în condițiile de incertitudine energetică cu care se confruntă Republica Moldova.

Totodată, acesta reprezintă una din măsurile GREEN adoptate de Balkan Pharmaceuticals, în vederea reducerii emisiilor poluante.

În perioada însorită a zilei, instalațiile vor asigura producerea a până la 100% din energia electrică necesară procesului de fabricație și proceselor conexe.

„Mă bucur că o companie românească a avut această idee vizionară de a-și crea propria sursă de energie. Astfel, poate să-și asigure o medie anuală de 70% din necesarul de electricitate, iar în orele de vârf poate să depășească 100%, ceea ce înseamnă că Balkan Pharmaceuticals poate să devină un furnizor de electricitate în rețeaua din Republica Moldova.” a declarat domnul Cristian Leon Ţurcanu, ambasadorul României în Republica Moldova.

Parcul fotovoltaic este amplasat pe o suprafață de 2,3 Ha, iar suma investiției ajunge la cca 1,5 mln Euro. Proiectarea, organizarea și instalarea parcului au durat cca 12 luni, primele schițe de proiect fiind executate în octombrie 2021.

Balkan Pharmaceuticals este unicul producător de forme injectabile/perfuzabile din țară.

Complexul modern de la Sângera are 4 fluxuri industriale certificate GMP la nivel european, care asigură producerea a peste două sute de medicamente în diferite forme și doze.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Compania asigură cu locuri de muncă peste 500 de persoane, printre care specialiști de calificare înaltă, antrenați în procesul de producere (farmaciști, chimiști, biologi, ingineri) dar și angajați responsabili de lanțul de distribuție.

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 17:31 // Actual //  Lupu Eduard

Un proiect esențial pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, ce implică construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV pentru interconectarea cu România, avansează cu sprijinul partenerilor externi. Comisia economie, buget și finanțe, împreună cu Comisia politică externă și integrare europeană, a examinat proiectul de ratificare a acordului de împrumut între Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acordul de împrumut, în valoare de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din bugetul total de 77 de milioane de euro al proiectului, va acoperi construcția liniei de 400 kV care va conecta localitățile Bălți și Suceava. Acest împrumut va avea o perioadă de rambursare de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro, prin realocarea unui cont de împrumut anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. În plus, Republica Moldova va primi un grant de 15,4 milioane de euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul nu doar va conecta rețelele electrice ale celor două țări, ci va include și reconstrucția stației electrice Bălți de 400 kV, precum și reabilitarea segmentelor de rețea electrică de transport din Republica Moldova. Aceste eforturi vor include înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această nouă interconexiune electrică reprezintă o etapă semnificativă în consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova și România, având un impact pozitiv atât asupra securității energetice cât și asupra dezvoltării regionale și economice a ambelor țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău