România se zgaibără în Schengen! Olanda îi taie avântul: Procesul necesită timp

12 Oct. 2022, 16:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
12 Oct. 2022, 16:40 // Actual //  Lupu Eduard

Olanda este ultimul stat care nu şi-a precizat clar poziţia faţă de dorinţa României de a intra, în 2022, în spaţiul Schengen. Ambasadorul Olandei la Bucureşti a declarat pentru Europa Liberă că răspunul nu ar fi unul pozitiv, pentru moment.

Roelof van Ees, ambasadorul în România al Ţărilor de Jos, a declarat pentru Europa Liberă, care este poziţia oficială a ţării sale cu privire la aderarea României la spaţiul Schengen.

Răspunsul acestuia nu a fost unul concret, cu atât mai puţin afirmativ: „Poziţia olandeză cu privire la extinderea Schengen este simplă: atunci când cerinţele sunt îndeplinite, aderarea este posibilă. Pentru a putea evalua acest lucru, avem nevoie de informaţii actualizate din partea Comisiei Europene cu privire la toate domeniile relevante pentru deciziile politice privind aderarea la Schengen”.

Potrivit declaraţiei, Olanda va ţine cont de un aspect important în momentul în care va lua decizia, şi anume progresele Bucureştiului în domeniul Justiţiei şi al statului de drept din România. De asemenea, România trebuie să respecte normele care se referă „atât la implementarea acquis-ului Schengen, cât şi la statul de drept (MCV)”.

Cu toate acestea, răspunul Olandei ar putea fi afirmativ, însă, după ce situaţia României va fi analizată. „Când aceste informaţii sunt disponibile, trebuie să cântărim acele informaţii, şi la nivel politic. Acest lucru necesită timp”, a precizat Roelof van Ees.

Posibila aprobare a Olandei pentru aderarea României trebuie să fie acceptată şi de parlamentul din Haga, oraşul în care sunt sediile instituţiilor guvernamentale şi legislative din Ţările de Jos. „Guvernul olandez va solicita aprobarea prealabilă a parlamentului olandez cu privire la o decizie privind aderarea la Schengen”.

Premierul Olandei, Mark Rutte, vizitează miercuri România. Vizita acestuia are loc cu două luni înainte de un vot decisiv în Consiliul UE pentru o eventuală aderare a României la spaţiul Schengen.

Realitatea Live

04 Dec. 2023, 17:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Dec. 2023, 17:15 // Actual //  Lupu Eduard

Circa 300 de mii de moldoveni cu cetățenie română riscă să rămână fără cartea de identitate urmare a noilor modificări la legislație intrate în vigoare peste Prut, potrivit anunțului Just Consult.

„Cetățenii Republicii Moldova care dețin cetățenie română și au carte de identitate românească se confruntă cu acțiuni abuzive ale autorităților române. După verificarea la adresa de domiciliu, autoritățile rețin actul de identitate pentru a fi anulat. Aceste acțiuni au ca rezultat limitarea drepturilor acestor cetățeni, inclusiv dreptul la un act de identitate românesc și dreptul la libera circulație”, susține Just Consult.

De la 10 iunie 2023, au intrat în vigoare noi reguli pentru românii care locuiesc la o altă adresă decât cea din buletin. Potrivit noii legi, persoanele care locuiesc la o altă adresă decât cea din cartea de identitate sunt obligate în termen de 15 zile să își facă mutația.

„Persoanele care, din diferite motive, locuiesc la alte adrese decât cea din buletin de identitate sunt obligate să solicite la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor schimbarea domiciliului sau înscrierea mențiunii privind stabilirea reședinței în termen de 15 zile de la mutare și să ceară înscrierea în cartea de imobil”, se arată în lege. Nerespectarea acestor reguli atrage amenzi cuprinse între 75 și 150 de lei românești.

Mulţi moldoveni de peste Prut îşi fac buletine de România pentru a putea munci în Uniunea Europeană, iar proprietarii de locuinţe fac din asta o afacere.

Pentru mii de persoane din Republica Moldova, câteva localităţi de peste Prut sunt „acasă” doar în acte. Aceştia îşi fac buletine de România pentru a putea munci în Uniunea Europeană.

De exemplu, în trei comune din judeţul Iaşi, există cel puţin câte o casă cu locuitori fantomă. Unii dintre ei nici nu au trecut măcar să vadă cum arată casa în care locuiesc oficial. Totodată, la Galați, există o casă cu 3000 de rezidenți.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău