(FOTO) LUX cum n-ai mai văzut: băi din aur și tacâmuri din porțelan! Cum arată luxoasele palate ale șeicilor?

31 Aug. 2021, 14:35
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
31 Aug. 2021, 14:35 // Slider //  MD Bani

Președintele Emiratelor Arabe Unite Khalifa Ibn Zayed Al Nahyan este considerat unul dintre cei mai bogați conducători din lume. Averea sa personală este estimată la peste 15 miliarde de dolari, iar averea membrilor familiei sale este de 150 de miliarde de dolari. Bogăția sa îi permite să-și umple bazinele și fântânile din palatele sale cu apă minerală colectată din izvoarele Franței din apropierea orașului Evian. Șeicul nu știe cu precizie numărul de reședințe din întreaga lume.

De exemplu, lângă Madrid are un conac de lux, care este urmărit de 15 persoane, însuși președintele și familia sa nu au fost niciodată acolo. Numai în Londra, șeicul are peste 140 de locuințe.

În palatul prezidențial din Abu Dhabi, șeicul primește oaspeți speciali. Sala de banchete are o capacitate de 300 de locuri, iar toate mesele sunt servite cu 149 mii de tacâmuri din porțelan. Nu este necesar să includem aici și toaletele poleite cu aur…

Palatul Șeicului Mohammed din Dubai

Emirul Dubaiului, Mohammed Ibn Rashid Al Maktoum, este prim-ministru și vicepreședinte al EAU. Averea sa este estimată la peste 4 miliarde de dolari. Gurile rele afirmă că în casa acestuia se servesc dulciuri din ambalaje făcute din cel mai fin aur culinar.

Mohammed este proprietarul celor mai scumpe rase de cai din lume, iar iarba cu care aceștia sunt hrăniți este adusă direct din Australia. Palatul a fost construit în stil arab și poate fi admirat doar din exterior. Turiștilor li se permite să treacă cu un taxi (fără a se opri) de-a lungul aleii până la arcul principal și înapoi.

Este interzis accesul străinilor în palat, astfel încât numărul de candelabre din metale prețioase, mobilier din mahon,, mătăsuri și brocart poate fi ghicit doar privind fotografiile oficiale.

Palatul Sultanului din Brunei

Palatul, numit „Nurul Iman” („Lumina credinței”), este reședința principală a sultanului statului Brunei Hassanal Bolkiah. Averea acestuia este estimată la 20 de miliarde de dolari, iar reședința sa este considerată cea mai mare din lume. Ea a intrat chiar în Cartea Recordurilor Guinness ca fiind cel mai mare complex rezidențial. Casa de 200 mii m2 are 1.788 camere, 257 băi, 18 lifturi, cinci piscine, o sală ceremonială pentru 5 mii de oameni și o moschee pentru 1,5 mii enoriași.

Garajul este construit în așa fel încât să poată găzdui cel puțin 110 mașini, iar grajdul este proiectat pentru 200 de cai. Chiar și periile de toaletă, sunt acoperite cu aur. Toate acestea nu au fost suficiente pentru sultan, așa că acesta și-a construit alte trei palate.

Casa șeicului Isa din Bahrain

Primul emir al statului Bahrain, Isa ibn Salman Al Khalifa, a murit în 1999. El a fost succedat de fiul cel mare, al cărui nume este Hamad al II-lea, care a moștenit și casa imensă a tatălui său.

Istoria reședinței datează din 1800, când a fost construit acest palat cu o moschee. Câteva generații ale familiei regale și-au crescut aici copiii și nepoții. Nu era doar o casă, ci și o vilă de primire pentru demnitari. Acum palatul este deschis publicului, iar turiștii au acces liber.

Realitatea Live

31 Mart. 2025, 15:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
31 Mart. 2025, 15:04 // Actual //  Ursu Victor

În anul 2024, veniturile disponibile ale populației din Republica Moldova au constituit în medie 5 283,8 lei lunar per persoană, în creștere cu 7,5% față de 2023, potrivit datelor oficiale. Ajustate la inflație, veniturile reale s-au majorat cu 2,7%, însă decalajele dintre mediul urban și cel rural rămân semnificative, potrivit datelor Biroului Național de Statistică.

Cea mai importantă sursă de venit rămâne activitatea salarială, cu o pondere de 55,8%, urmată de prestațiile sociale – 20,9%. Veniturile din activități pe cont propriu au contribuit cu 10,1%, iar transferurile din afara țării, deși încă semnificative (10,2%), au înregistrat o scădere de 0,9 puncte procentuale față de anul precedent.

Venitul lunar mediu în urban a fost cu 2 536,8 lei mai mare decât în rural, adică de 1,6 ori mai mare. În mediul urban, salariile contribuie cu 65% la veniturile totale, iar în rural – doar cu 44,4%. Gospodăriile din sate sunt mult mai dependente de activitatea agricolă (11,1%) și transferurile din străinătate (12,8%), față de 8,1% în urban.

Venitul mediu pe persoană scade odată cu creșterea numărului de membri ai gospodăriei. O persoană care locuiește singură dispune de 6 190,6 lei/lună, în timp ce într-o gospodărie cu 5 persoane și mai multe, suma scade la 3 367,7 lei/persoană.

Cheltuielile de consum au fost în medie de 4 407 lei/persoană/lună, în creștere cu 3,7% față de 2023, dar în termeni reali, populația a cheltuit cu 0,9% mai puțin. Cele mai mari cheltuieli s-au înregistrat pentru: produse alimentare și băuturi nealcoolice – 39,9%, locuință, apă, electricitate și gaze – 17,2% și îmbrăcăminte și încălțăminte – 7,7%.

Cheltuielile din urban au fost, în medie, de 5 611,6 lei/persoană, cu 2 132,6 lei mai mari decât în rural. Locuitorii urbani cheltuie mai mult pentru transport, sănătate, educație, cultură și restaurante, în timp ce cei din rural alocă mai mult pentru hrană (46,6%) și utilități (19,2%).

Cheltuielile în natură sunt mai frecvente în gospodăriile rurale (10,3% din total), reflectând autoconsumul din agricultură și ajutoarele primite.

În 2024, 10,8% din populație a cheltuit peste 10% din buget pentru sănătate (15,5% în urban și 7,2% în rural). Totodată, 11,4% din populație a alocat peste 30% din venitul disponibil pentru întreținerea locuinței – în scădere față de 13,6% în 2023.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ