FOTO// Plajele din Grecia cu cea mai frumoasă culoare a mării. Nuanțe de un albastru infinit până la verde turcoaz

31 Ian. 2022, 10:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
31 Ian. 2022, 10:31 // Actual //  Lupu Eduard

Doar câteva luni ne mai despart de sezonul estival, iar moldovenii își fac planuri de vacanță. Unii revin în locurile în care s-au simțit bine, alții vor să descopere zone noi.

Ca în fiecare an, interesul pentru vacanțele în Grecia este foarte mare.

Pe grupurile dedicate acestora pe Facebook, moldovenii se interesează de rezervări și cer sfaturi.

Este cazul unei tinere care caută locul din Grecia în care să-și petreacă vacanța.

„Unde ați întâlnit cea mai frumoasă culoare a mării în Grecia?”, a întrebat aceasta pe grupul Forum Grecia, de pe Facebook.

Întrebarea a adunat în scurt timp sute de comentarii.

„Lagonisi, Sithonia. Am avut surpriza foarte plăcută de a găsi o plajă superbă, cu o apă incredibil de albastră. Dar în topul nostru sunt Zakynthos și Lefkada, cu plajele lor. Mai avem multe de descoperit în Grecia!”

Porto Katsiki

Porto Katsiki este una dintre principalele atracții ale Lefkadei, situată la 44 km sud-vest de capitala insulei și aproape de satul Athani.

Este înconjurată de stânci verticale înalte de culoare albă, care o fac accesibilă prin coborârea unor trepte abrupte.

Nu există locuri de cazare lângă Porto Katsiki, dar poate fi rezervat un apartament sau studio într-unul din satele din apropiere, potrivit greciadeweekend.ro.

Nu există transport public spre Porto Katsiki. Va trebui să mergeți cu propria mașină, să închiriațiuna sau să alegeți transportul pe mare.

Balos Beach

Celebra plajă Balos, denumită laguna Balos, este situată în partea de nord-vest a Cretei, la aproximativ 56 de kilometri nord-vest de Chania și la 17 kilometri nord-vest de Kissamos.

Este renumită pentru apele sale turcoaz, pentru frumusețea naturală și pentru peisajul său sălbatic, frumos și exotic.

Apa este caldă și nu are o adâncime mare, fiind ideală pentru copiii mici. În multe locuri, nisipul are culoarea roz, din cauza milioanelor de scoici pisate, formând o priveliște mirifică și rară.

Egremni, Lefkada

Egremni este o plajă sălbatică pitorească, situată pe coasta sud-vestică a Lefkadei, la aproximativ 40 km de capitală și la 20 km de Vassiliki, una dintre plajele-vedetă ale insulei.

Nu este aproape niciodată aglomerată, potrivit greciadeweekend.ro.

Este renumită pentru ape remarcabil de albastre și limpezi. Pe plaja Egremni nu mai există niciun fel de servicii, așa că cei care și-au propus să ajungă acolo ar trebui să aibă la ei apă, mâncare și o umbrelă de soare.

Keri Cape, Zakynthos

Blue Caves, Zakynthos

Peşterile Albastre se găsesc în partea de nord a insulei şi reprezintă una dintre cele mai cunoscute atracţii din insula Zakynthos. Neobişnuitele peşteri, au fost descoperite în 1897 iar cea mai mare se numeşte Grota Albastră.

Pentru a le vizita trebuie fie să închiriaţi o barcă sau să participaţi la una dintre excursiile organizate de agenţiile de turism. Cel mai apropiat punct de unde puteţi să vă îmbarcaţi, este portul Agios Nikolaos, lîngă satul Volimes, dar şi din multe alte locuri.

Culorile în peşteri sunt impresionante, trebuie să le vezi ca să poţi să crezi. Zona maritimă din zona peşterilor este ideală pentru înot şi scufundări (snorkeling).

Insula Elafonissos

O insulă mică la sud de Peloponez, Elafonissos din Grecia este un loc pentru relaxare totală. Este renumit în cea mai mare parte pentru plajele sale cu nisipul auriu și apele exotice.

Cea mai faimoasă este plaja Simos, în partea de sud, foarte populară și pentru camping.

Alte plaje frumoase includ Sarakiniko și Panagia, în timp ce multe alte golfuri se găsesc în jurul insulei.

Kathisma Lefkada

Kathisma este una dintre cele mai frumoase plaje din Lefkada, situată la 15 km sud-est de principalul oraș, aproape de satul Agios Nikitas. Una dintre cele mai lungi plaje din Lefkada, cu nisip alb si fin și apele spumante de culoare turcoaz uimitor

Stâncile abrupte marchează capătul sudic al plajei.

Navagio Beach, Zakynthos

Este una dintre plajele izolate ale Greciei, amplasată în partea de nord-vest a insulei Zakynthos.

Este înconjurată de stânci înalte, din calcar. Datorită acestui tip de stânci, nisipul este de fapt un pietriș alb.

Culoarea apei este un albastru incredibil, scrie greciadeweekend.ro.

„Dintre cele vizitate până în prezent, am rămas impresionată de culoarea mării din Lefkada, cele 2 minunate plaje, Agiofili Beach si Egremni Beach. În Egremni mi s-a părut apa de un albastru turcoaz ireal.”

„Am fost Rhodos, Corfu, Lefkhada, și pe continent în alte locații, cea mai curată, Corfu, plaja cu pietre.”

„În Marea Ionică o experiență de 7 zile pe un velier, mergând costier, și schimbând destinația zilnic după bunul plac. Acolo, găsești un mixt de nuanțe ale mării, plaje virgine inaccesibile turismului de masă. Marea îți răsfață retina jucându-se cu nuanțe de un albastru infinit pâna la verde turcoaz ce îți taie respirația. Nu ratați un altfel de concediu. Ieșiți din tipare și gustați din libertatea absolută!”

„Pe Sithonia sunt plaje cu apa exact aşa şi nisip fin alb Orange Beach, Lagonisi Beach, Mega Portokali, Karidi Beach.”

Accesul către această plajă se poate face doar cu barca din porturile din apropiere, iar prețul unei astfel de excursii este în jur de 30 de euro de persoană.

Realitatea Live

11 Dec. 2023, 16:52
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Dec. 2023, 16:52 // Actual //  Lupu Eduard

Identificarea surselor de finanțare și explorarea opțiunilor pentru dezvoltarea afacerilor și a startup-urilor au constituit temele principale ale conferinței „Finanțare alternativă pentru startup-uri și IMM-uri”, desfășurată în Chișinău. 

Printre subiectele abordate s-au numărat crowdfunding-ul, business angels, fonduri de capital de risc, equity funding, programe de finanțare și granturi – opțiuni suplimentare de finanțare pentru antreprenorii aflați la început de drum, care nu dispun de active fixe sau garanții pentru obținerea sumelor bănești necesare.   

Evenimentul a adunat pe aceeași scenă oficiali, antreprenori, fondatori de startup-uri, investitori și persoane interesate de metode alternative de finanțare destinate dezvoltării afacerilor, disponibile pe piața locală.

Dumitru Alaiba, vicepremier, ministrul Dezvoltării Regionale și Digitalizării: „În prezent, în Republica Moldova avem în jur de 50 de mii de companii, iar dintr-o anumită perspectivă, noi avem nevoie de mai mulți antreprenori care să creeze mai multă valoare, care să ducă la creșterea economiei. Una dintre principalele noastre priorități este să promovăm antreprenoriatul, iar succesul fiecărui antreprenor este principala noastră misiune. Pentru acestea, lucrăm în primul rând ca să oferim maximum libertate, pentru că știind comunitatea de startup-uri și faptul că preferă să facă afaceri, trebuie să-i ajutăm să se simtă că sunt în largul oceanului, că pot crea și beneficiază de susținere.”

John Riordan, șef adjunct al Misiunii USAID în Moldova: „Este o plăcere să fiu aici, pentru că se simte foarte mult talent și inovație în această sală, ceea ce este super impresionant pentru mine. Tema finanțării alternative prezintă un interes real, atât pentru Moldova, cât și pentru partenerii noștri. USAID ridică la un nou nivel abordarea sistemului de dezvoltare a startup-urilor și a inovației în Moldova. 
Astfel, Moldova devine cunoscută ca fiind o destinație pentru startup-uri, inclusiv prin participarea la evenimente internaționale și locale. Între timp, este construită o infrastructură mai robustă pentru antreprenori și IMM-uri, încurajându-i să crească, în Moldova, pentru a menține talentele aici, acasă – un obiectiv la care lucrăm deja de ceva timp și care începe să dea roade.”

Primul panel de discuții a fost dedicat lendingului – tehnică de finanțare care funcționează după modelul unor piețe care conectează împrumuturile cu investitorii –  și Equity Crowdfunding- un mecanism care permite unor grupuri largi de investitori să finanțeze startup-uri în schimbul unui echități – care reprezintă un catalizator pentru finanțarea întreprinderilor mici și mijlocii. Invitații au abordat premisele în care instrumentele alternative pot permite cetățenilor să-și investească resursele disponibile în proiecte de afaceri. De asemenea, discuțiile au fost concentrate și pe eficiența cadrului legal al finanțării alternative, incluzând evoluția crowdfundingului și reglementările adoptate pentru a sprijini noile metode de finanțare.

Natalia Bejan, directoare executivă Startup Moldova: „Scopul acestui eveniment este în primul rând de a informa antreprenorii și fondatorii de startup-uri că există metode de finanțare alternativă. Venim în fața lor inclusiv cu exemple elocvente în care micile afaceri au beneficiat de susținere financiară fie din granturi sau programe guvernamentale dedicate. Conferința este un punct de pornire pentru cei care vor să lanseze o campanie de crowdfunding, își doresc să atragă investitori privați sau sunt pe punctul de a aplica pentru sprijin financiar în cadrul unui program, ca să se informeze și să ia decizii asumate cu referire la afacerea lor.”

Tudor Darie, fondator și CEO Fagura: „Atragerea de capital prin crowdfunding ajută companiile să obțină ușor finanțare prin împrumuturi sau equity. Companiile mai obțin o validare din partea comunității și noi clienți sau parteneri. Important să fie ales instrumentul potrivit. Uneori, afacerea are nevoie de un împrumut, dacă fiecare euro investit generează profit de 2 sau 3. Alteori, compania are nevoie de equity crowdfunding, ca să atragă fonduri în schimb la shares. Pentru o campanie de equity crowdfunding profesionistă, antreprenorii au nevoie de aproximativ șase luni. Primul pas este evaluarea interesului comunității de a investi în afacere. Pentru un împrumut, ai nevoie de 15 minute și depui cererea, totul e simplu și transparent.”

Un alt subiect abordat a pus accent pe programele de finanțare și granturile oferite de către autoritățile țării noastre pentru antreprenorii la început de care, care vor să-și extindă afacerea. Fondatorii de companii care deja au beneficiat de susținere financiară au povestit despre experiența lor de contractare a grantului, provocările din domeniu, dar și necesitatea de a avea susținere constantă din partea autorităților în scalarea afacerii. 

Olga Melniciuc, fondatorea investitii.md: „Investițiile sunt necesare oricând și oriunde pentru dezvoltarea afacerii, în mod special atunci când companiile au lipsă de resurse pentru a-și scala ideile de business. Spre exemplu, investițiile din partea Business Angels sunt pentru acele companii care nu au acces la fonduri decât ale investitorilor privați și acești oameni îi ajută să crească mai repede, să dezvolte produsul, să atragă parteneri, să facă primele vânzări și să iasă pe alte pieței. Plus, deja compania este generatoare de venit și intră în acest „joc” de capital fund și poate intra și pe alte piețe, pentru a beneficia de investiții.”

La eveniment au participat și persoane din România precum Cosmin Ochișor, VC Partner GapMinder, care au povestit despre abordarea directă ca investitori, consultanță strategică și implicarea directă în organizarea operațională, guvernanța corporativă și disciplina financiară în rândul companiilor care vor să se extindă rapid. La conferință a fost organizat și un workshop interactiv, unde participanții au avut posibilitatea de a interacționa direct cu experți din domeniu, de a adresa întrebări și de a obține schimb de experiență și bune practici pentru a-și dezvolta activitatea. 

Potrivit studiului „Impactul investițiilor străine directe asupra economiei RM, 2012-2022″, investițiile străine directe în țara noastră au crescut cu aproximativ 50% față de anul 2021 și cu aproximativ 16% față de anul 2019. În același timp, întreprinderile cu investiții străine directe sunt, în medie, de două ori mai productive, fapt care reflectă direct într-o creștere economică mai mare.

Conferința „Finanțare alternativă pentru startup-uri și IMM-uri” a fost organizată de Startup Moldovainvestitii.MD și Fagura Moldova, cu suportul Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID MoldovaEmbassy of Sweden in Chisinau și UK in Moldova – British Embassy Chisinau.

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău