(FOTO) S-a îmbogățit ilicit! Primul judecător din Moldova, la pușcărie. Nu va avea voie nici să activeze timp de 15 ani

03 Sept. 2021, 13:27
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
03 Sept. 2021, 13:27 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Oleg Melniciuc, cunoscut ca primul judecător acuzat pentru îmbogățire ilicită cu un dosar pe numele său trimis în instanță de procurori, a fost condamnat la 7 ani de închisoare cu executare în penitenciar de tip închis. În plus, 15 ani nu are voie să dețină funcții în domeniul jurisprudenței. Sentinţa a fost pronunţată vineri, 3 septembrie curent, de judecătoarea Aurelia Pleșca din Judecătoria Anenii Noi, scrie Realitatea.md.

Procurorii au solicitat 10 ani de închisoare pentru Oleg Melniciuc, însă prima instanță a decis șapte, menționând că procesul a încetat pe un articol de învinuire din cauza expirării termenului de prescripție. Totodată, pedeapsa va fi pusă în aplicare doar după o decizie definitivă asupra dosarului, ceea ce ar putea însemna că va ajunge și la Curtea de Apel, în a doua instanță ierarhic superioară.

Până atunci, a fost menținut sechestru pe anumite bunuri ale familiei sale, cum ar fi o cotă parte dintr-un imobil, dar și pe un automobil de marca Mercedes înregistrat pe numele soției sale, Diana Melniciuc. Valoarea totală ar fi de 1 milion de lei.

Oleg Melniciuc nu și-ar fi recunoscut vina în dosar. Acesta a fost finalizat și trimis pe masa magistraților în 2018. Procurorii au stabilit că, între 2013 și 2017, a completat eronat declarațiile de avere, în timp ce era judecător și președinte interimar la Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani. La fel, între 2014 și 2016, a obținut venituri de circa 1,5 milioane de lei, însă a avut cheltuieli de peste 2 milioane de lei. Diferența de sumă ar fi fost declarată ca donație de la părinți, însă procurorii au calificat-o „din surse suspecte”. A fost acuzat de îmbogățire ilicită, prin deţinerea, personală sau prin intermediul terților, a bunurilor, a căror valoare depăşeşte substanţial mijloacele dobândite.

Realitatea Live

23 Sept. 2021, 22:53
 // Categoria: Slider // Autor:  Dumitrita Culiuc
23 Sept. 2021, 22:53 // Slider //  Dumitrita Culiuc

Astăzi, 23 octombrie 2021, Veaceslav Ioniță a fost invitat la Centrul Național Anticorupție (CNA) după ce ANRE a depus un demers. În urma audierilor acesta a publicat pe Facebook primele concluzii.

1. Am rămas cu impresia că CNA nu va tolera situația de pe piața produselor petroliere și doresc sa ducă la bun sfârșit acest caz. Avem deja exemplul Politiei Naționale, care destul de rapid au venit cu probe privind existența comerțului ilegal cu produse petroliere, despre care am relatat public și care a fost negat de ANRE.
2. Demersul ANRE către CNA este o provocare de prost gust, care trebuie contracarat și eliminată pe viitor. Cel puțin asta am înțeles eu citind foița lor adresata CNA. ANRE asupra căruia planează suspiciuni în spațiul public, solicita CNA să ia măsuri cu cei care nu le permite să facă ce vor. Pe această cale anunț conducerea ANRE: CNA nu are competențe legale de a proteja corupții și nu cereți de la ei astfel de lucruri. Sper ca după această provocare din partea ANRE juriștii și conducerea CNA vor elabora protocoale interne, care sa permită pe viitor eliminarea unor astfel de provocări ieftine.

În urma audierilor, expertul economic Veacesla Ioniță consideră că CNA trebuie să-ți îndeplinească obligațiile să ducă la bun sfârșit acest caz.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală