(FOTO) TOP 10 dintre cele mai faimoase clădiri din Dubai: de la Burj Khalifa la Muzeul Viitorului

29 Iun. 2021, 13:23
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
29 Iun. 2021, 13:23 // Au Bani //  MD Bani

Dubai este renumit pentru multe lucruri și găzduiește nenumărate recorduri, dar peisajul său arhitectural este cu ușurință una dintre cele mai remarcabile caracteristici ale orașului, deoarece zgârie-norii super-înalți stau lângă muzee futuriste. Este un loc unde arhitecții și designerii și-au folosit toată imaginația și au creat noi orizontori, ca din povești.

Iată 28 de clădiri dintre cele mai renumite din Dubai:

1. Burj Khalifa

Aceasta nu este doar una dintre cele mai faimoase clădiri din Dubai, ci și a lumii, fiind cel mai înalt zgârie-nori de pe planetă. De la înălțimea clădirii puteți observa multe puncte de vedere din oraș:  turnul de 828 de metri, cu 160 de etaje, strălucind în depărtare, care se profilează peste orizont.

Burj Khalifa s-a deschis în 2010, după ce a fost construit timp șase ani, 22 de milioane de ore și aproximativ, s-au cheltuit 1,5 miliarde de dolari pentru a fi construit. Clădirea are o serie de alte distincții la numele său, inclusiv cea mai înaltă structură independentă, cel mai înalt etaj ocupat și puntea de observare în aer liber și lift cu cea mai mare distanță de deplasare.

A fost proiectat de Skidmore, Owings & Merrill, firma din spatele celebrului Turn Willis din Chicago și One World Trade Center din New York.

2. Burj Al Arab

Există câteva clădiri din Dubai care sunt recunoscute instantaneu de vizitatori, inclusiv această proprietate de lux în formă de velă, care este, de asemenea, cel mai înalt hotel cu suite din lume.

Este adesea denumit hotel „de șapte stele”, dar acestea nu există. Este o proprietate de cinci stele, cu toate acestea, este aurită în interior cu aur de 24 de carate și întâmpină deseori o listă VIP de oaspeți printre care și Justin Bieber, Roger Federer și Gigi și Bella Hadid.

Burj Al Arab a obținut, de asemenea, câteva titluri record, precum cel mai scump cocktail la 27321 dolari (7.439 dolari) și cel mai mare candelabru de cristal Swarovski, cu cele 21.000 de cristale, în valoare de 1,3 milioane de dolari.

3. The Dubai Mall

Nu arhitectura, ci mărimea acestui centru comercial face ca această clădire să fie renumită în întreaga lume și este destinată să devină mai mare, deoarece extinderea este încă în curs. În prezent, are peste 1.300 de magazine și peste 200 de restaurante.

Clienții din străinătate se vor simți ca acasă, deoarece brandurile din întreaga lume și-au instalat magazinul în Dubai Mall, de la Galeries Lafayette din Franța la Bloomingdale’s și Debenhams din Marea Britanie.

Alte atracții din centru includ acvariul din Dubai și grădina zoologică subacvatică, un parc tematic de realitate virtuală și un patinoar de dimensiuni olimpice. Afară, puteți viziona fântânile coregrafate din Dubai și puteți privi la Burj Khalifa.

4. Atlantis, The Palm

Nu numai faptul că acest hotel de renume mondial are mai mult de 1.500 de camere, dar găzduiește și un parc acvatic record, restaurante susținute de bucătari celebri și un acvariu care adăpostește peste 65.000 de animale marine.

Proprietatea de cinci stele cu tematică oceanică, inspirată de mitul Atlantidei, se află în vârful semilunii Palm Jumeirah. A fost deschis în 2008, iar pentru construcții ar fi fost alocați 1,5 miliarde de dolari.

Arhitectura sa încorporează influențe arabe clasice, cu pietre semiprețioase și cochilii fosilizate utilizate în interior și exterior.

Aici veți găsi și prima instalare a sculptorului de sticlă american Dale Chihuly în Orientul Mijlociu; o sculptură de 10 metri înălțime care folosește mai mult de 3.000 de bucăți de sticlă suflată cu nuanțe vii. Holul are, de asemenea, opt picturi murale pictate manual de artistul spaniol Albino Gonzalez, pe plafoanele arcuite de 19 metri înălțime.

5. Dubai Frame

Sticlă, oțel, aluminiu și beton armat se combină pentru a crea una dintre cele mai faimoase structuri ale orașului. Dubai Frame este una dintre cele mai tinere clădiri de pe această listă, fiind deschisă publicului abia în 2018 și are o înălțime de 150 de metri și o lățime de 95 de metri, oferind vederi ale vechiului și noului Dubai de ambele părți, servind drept „pod metaforic care leagă trecutul bogat al Emiratului de prezentul său magnific ”.

Designul său dreptunghiular a fost inspirat de „raportul auriu” de 1.618, despre care arhitecții și artiștii cred că formează un echilibru structural ideal.

În interiorul structurii de 48 de etaje, există o punte pe cer, pe care un lift vă va plimba timp de 75 de secunde printre expoziții la spun povestea Dubaiului de la începuturi până în prezent.

6. Muzeul Viitorului

Firma Dubai Killa Design se află în spatele arhitecturii complexe și unice a Muzeului Viitorului cu înălțimea de 78 de metri, care urmează să fie deschis în acest an.

Ferestrele sale au formă de caligrafie arabă, bazată pe o poezie a lui Mohammed bin Rashid, vicepreședinte și conducător al Dubaiului, despre viziunea sa pentru viitorul orașului. Ideea este că muzeul în formă de tor, îmbrăcat în oțel inoxidabil, cu emisii reduse de carbon, reprezintă energia perpetuă a Dubaiului și o viziune asupra viitorului așa cum o înțelegem prin expoziții, în timp ce golul său eliptic reprezintă ceea ce nu știm încă, conform arhitecților.

Patru etaje se concentrează asupra posibilelor viitoruri ale dezvoltării resurselor spațiului cosmic, ecosistemelor și bioingineriei, precum și asupra sănătății, bunăstării și spiritualității. Un alt etaj prezintă tehnologii din viitorul apropiat care abordează probleme în domenii precum sănătatea, apa, alimentele, transporturile și energia. Există, de asemenea, un etaj dedicat copiilor, cu provocări pe care le pot finaliza „pe drumul spre a deveni viitori eroi”.

7. Gevora Hotel

La 356 metri și cu 75 de etaje, hotelul de patru stele Gevora a devenit cel mai înalt hotel din lume când a fost deschis în 2018, un record pe care l-a obținut de la JW Marriott Marquis Dubai, care are 355 de metri și 72 de etaje (deși acesta este din nou stabilit să fie eclipsat de Turnul Ciel cu 82 de etaje din Dubai Marina până în 2023).

Construcția hotelului a durat 12 ani și se spune că a costat mai mult de Dh500m. Proprietatea are mai mult de 500 de camere și apartamente, plus cinci restaurante și este recunoscută prin fațada sa aurie și structura conică a coroanei piramidale în partea de sus.

8. Dubai Opera

În inima Downtown Dubai se află acest teatru cu 2.000 de locuri, multi-format, care găzduiește spectacole de clasă mondială pe tot parcursul anului. Clădirea în formă de dhow, proiectată de arhitectul principal Janus Rostock din Atkins și deschisă în 2016, este un tribut adus istoriei maritime a orașului.

A fost conceput având în vedere flexibilitatea, astfel încât poate găzdui de la muzicale la balete și prezentări de modă până la expoziții de artă. Opera, situată la câțiva pași de Dubai Mall, are, de asemenea, un restaurant pe acoperiș și o grădină panoramică, cu vedere la Fântâna Dubai și Burj Khalifa.

Programul de divertisment de aici este incredibil de variat.

9. Etihad Museum

Nu numai că puteți explora bogatul patrimoniu al Emiratelor în exponatele de la acest muzeu, dar și locul este istoric în sine. Clădirea de 25.000 de metri pătrați este situată acolo unde a stat odată Casa Uniunii – locul unde a fost semnată constituția, iar Emiratele Arabe Unite au fost fondate, pe 2 decembrie 1971.

Muzeul are un acoperiș alb curbat, atrăgător, care a fost inspirat de forma tratatului. Proiectată de firma canadiană Moriyama & Teshima Architects, clădirea are, de asemenea, șapte coloane, simbolizând stilourile utilizate pentru semnarea acordului pentru fiecare emirat.

Muzeul Etihad găzduiește o bibliotecă, un centru de educație, un spațiu expozițional temporar și un restaurant. Peste opt pavilioane permanente, descoperiți evenimentele care au condus la unificarea țării, cu accent pe 1968 până în 1974, și ce înseamnă constituția sa pentru drepturile și responsabilitățile Emiratis.

10. Cayan Tower

Aceeași firmă de arhitectură din spatele proiectului Burj Khalifa și Trump Tower din Chicago este responsabilă pentru acest zgârie-nori de 306 metri înălțime, cu 75 de etaje, în Dubai Marina.

Clădirea de apartamente de lux distinctivă și răsucitoare este cea mai înaltă din lume, cu o spirală de 90 de grade.

Fost cunoscut sub numele de Turnul Infinitului, structura este complexă, fiecare etaj rotindu-se cu 1,2 grade în jurul unui elevator cilindric, formând răsucirea care își sculptează nișa într-un orizont deja impresionant și plin de viață.

Realitatea Live

16 Mai 2025, 16:18
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
16 Mai 2025, 16:18 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Administrația portuară a Siriei a semnat un memorandum cu gigantul logistic din Emiratele Arabe Unite, DP World, cel mai mare operator portuar din lume, pentru dezvoltarea portului Tartus, a anunțat televiziunea de stat siriană. Investiția planificată se ridică la 800 de milioane de dolari și vizează modernizarea terminalelor și serviciilor logistice, transformând Tartus într-un „nod cheie al comerțului regional și internațional”.

Acordul cu DP World vine după ce guvernul sirian a anulat parteneriatul anterior cu Rusia privind administrarea civilă a portului Tartus. În ianuarie, publicația Al-Watan relata că noul executiv de la Damasc a reziliat acordul semnat în 2019, care prevedea o concesiune pe 49 de ani. Conform directorului vamal din Tartus, Riad Joudi, portul era practic inactiv din cauza taxelor ridicate și a problemelor tehnice.

Acordul cu DP World mai prevede amenajarea de zone economice speciale și construcția de noi terminale și centre de tranzit în diverse regiuni ale Siriei.

Deocamdată, Rusia păstrează controlul asupra bazelor sale militare din Siria, iar autoritățile ruse au declarat că mențin contactul cu noua conducere siriană pentru toate „chestiunile de actualitate”. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat că dialogul cu Damascul continuă.

Aceasta nu este singura inițiativă a Siriei privind modernizarea infrastructurii portuare: la 1 mai, guvernul sirian a semnat un alt acord, în valoare de 230 de milioane de euro, cu compania franceză CMA CGM pentru exploatarea portului Latakia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO