FOTO: Un cumpărător misterios a plătit 12,3 milioane dolari pe un diamant de 101 carate, în criptomonedă

14 Iul. 2021, 09:55
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
14 Iul. 2021, 09:55 // Au Bani //  MD Bani

Un diamant de 101 carate a devenit cea mai scumpă bijuterie achiziţionată vreodată cu criptomonede, potrivit casei de licitaţii Sotheby’s.

Piatra prețioasă în formă de pară s-a vândut pentru echivalentul a 12,3 milioane de dolari, după ce licitatorul a anunțat că acceptă oferte în bitcoin și ethereum, pe lângă formele tradiționale de plată. Sotheby’s nu a dezvăluit care dintre cele două criptomonede a fost folosită.

Diamantul, supranumit „The Key 10138”, a fost trimis unui „colecționar privat anonim”, potrivit unui comunicat de presă, citat de CNN.

Piatra este al doilea cel mai mare diamant în formă de pară care a venit vreodată pe piață, potrivit Sotheby’s.

Este clasificat ca un diamant de „culoare D”, cel mai înalt grad de acest fel acordat diamantelor albe, ceea ce înseamnă că pare incolor cu ochiul liber și este unul dintre singurele 10 diamante de calitate, cântărind peste 100 de carate, care au apărut vreodată la licitație.

Casele de licitații au început să primească criptomonede pentru articole scumpe.

La începutul acestui an, Sotheby’s a oferit o lucrare a lui Banksy cu plata prin bitcoin și ethereum.

Lucrarea, care prezintă un bărbat mascat care aruncă un buchet de flori ca un cocktail Molotov, s-a vândut în cele din urmă cu 12,9 milioane de dolari, dar casa de licitații nu a dezvăluit dacă cumpărătorul a folosit o criptomonedă.

În iunie, Christie’s a anunțat, de asemenea, că acceptă bitcoin și ethereum pentru o lucrare fără titlu a lui Keith Haring.

Tabloul s-a vândut cu aproape 6 milioane de dolari, deși, din nou, licitatorul nu a dezvăluit metoda de plată.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală