Elon Musk continuă să posteze tweeturi despre crypto. Ce spun experții despre investițiile în altcoins

14 Iul. 2021, 11:37
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
14 Iul. 2021, 11:37 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Pe măsură ce bitcoinul, cea mai populară criptomonedă în funcție de valoarea de piață, a devenit și mai populară în acest an, numărul de monede alternative sau monede digitale alternative, cum ar fi XRP și polkadot, a început să crească și el rapid.

Unele au câștigat  mai mult teren, iar altele continuă să rămână în umbră. Dogecoin, de exemplu, este o criptomonedă inspirată de meme care a început ca o glumă în 2013, dar recent a devenit popular. Spre surprinderea cofondatorului său, acum este una dintre primele 10 criptomonede în funcție de valoarea de piață și a atins un maxim istoric de aproape 74 de cenți în luna mai.

Acesta este rezultatul mai multor factori, inclusiv tweeturile miliardarului Elon Musk. CEO-ul SpaceX și Tesla a fost un susținător al dogecoinului pe Twitter, dar a arătat suținere și pentru alte monede digitale, cum ar fi baby dogecoin și shiba inu.

Deși nu este clar dacă susținerea lui Musk este serioasă, tweet-urile sale care menționează aceste criptomonede par să le afecteze prețul și valoarea.

Văzând acest lucru investitorii pot fi tentați să cumpere cât mai multe, dar experții îi avertizează să fie deosebit de atenți atunci când investesc în altcoins.

„Riscul poate fi măsurat într-o varietate de moduri diferite”, a declarat Meltem Demirors, directorul de strategie CoinShares, pentru CNBC Make It. Dar „multe dintre aceste active sunt mult mai riscante decât Bitcoin și Ethereum”.

Iată ce ar trebui să știți, potrivit experților.

Ce este un altcoin?

Altcoins, care sunt uneori numite „s — monede”, se referă de obicei la multitudinea de criptomonede în afară de Bitcoin. Deși Bitcoin și Ether reprezintă aproape 70% din piața criptomonedelor, după cum subliniază Demirors, există mii de alte criptomonede care există.

Există multe diferențe între altcoins și Bitcoin. În primul rând, majoritatea monedelor alternative, cum ar fi dogecoin, sunt create rapid cu codul sursă copiat din alte monede digitale, inclusiv cel al bitcoinului. Adesea, altcoins sunt subdezvoltate prin design, în timp ce Bitcoin a fost creat cu grijă, cu un ecosistem bine gândit, carte albă și lipsă încorporată. Bitcoin a fost făcut să fie complet descentralizat, în timp ce altcoins-urile pot fi adesea controlate de un grup mic sau de o entitate.

În plus, mulți dezvoltatori din spatele altcoins investesc bani în comercializarea monedelor lor, în timp ce Bitcoin nu, spune Demirors.

Demirors explică, de asemenea, că pentru criptomonedele mai puțin cunoscute, există de obicei mai puține informații disponibile publicului, precum și mai puține finanțări care susțin aceste proiecte. Acest lucru face ca investițiile în altcoins să fie mai riscante decât bitcoinul sau eterul – deși există un potențial de recompensă ridicată în asumarea unui risc, există și o șansă majoră de a pierde totul.

„Pe măsură ce din ce în ce mai multe criptomonede proliferează piața, monedele cu capacitate de piață mai joasă tind să fie mai în afara spectrului de risc [vs.] al recompensei”, spune Demirors.

De ce sunt considerate altcoins mai riscante?

Deși experții avertizează că toate criptomonedele pot fi o investiție riscantă și volatilă, altcoins ar putea necesita precauție suplimentară.

Există multe riscuri de luat în considerare, spune Demirors, inclusiv riscul de reputație, care reprezintă amenințarea că un proiect altcoin ar putea să nu fie în stare bună. Înainte de a investi, este esențial să stabiliți dacă fondatorii proiectului sunt credibili.

Investitorii potențiali ar trebui să evalueze și riscul de acces pe piață, care se referă la accesibilitatea fiecărei monede digitale, inclusiv acolo unde este disponibilă pentru cumpărare. Dacă altcoin-ul este disponibil doar printr-un canal secundar obscur, mai degrabă decât printr-un schimb reglementat, de exemplu, ar merita să ne gândim puțin mai mult la investiție. Dacă metoda de cumpărare a unei monede pare incompletă, este posibil ca proiectul altcoin să fie nesigur sau să fie o înșelătorie.

Cu toate acestea, unul dintre cele mai mari riscuri ale monedelor alternative este riscul tehnic, deoarece calitatea codului din spatele fiecărei monede digitale poate varia. Multe dintre altcoinele cu temă de câine, de exemplu, au fost create de dezvoltatori care au copiat și lipit codul sursă al altor monede pentru a crea propriile. Dogecoin, în special, este o furculiță sau o copie de cod a luckycoin, care este o furcă de litecoin, care este o furcă de bitcoin.

„În cripto, codul este open source. Aceasta înseamnă că oricine poate copia codul sursă al unui protocol sau al unui contract inteligent, poate face modificări minore și poate implementa acel cod ”, spune Demirors. Acest lucru poate lăsa loc slăbiciunilor în cadrul unui cod, făcând altcoin-ul potențial mai puțin sigur și susceptibil la actori răi.

Unele altcoins, cum ar fi shiba inu, rulează pe blockchain-ul ethereum. Deși moneda sa nativă este eterul, acesta are capacitatea de a alimenta diferite criptomonede și aplicații datorită modului în care fost construit. Acest lucru poate permite lansarea în circulație a monedelor subdezvoltate la un cost redus pentru un dezvoltator.

Este inteligent să vă asigurați că o terță parte cu reputație a auditat și revizuit codul oricărui altcoin pe care doriți să îl cumpărați. Un audit va descoperi dacă există probleme în dezvoltarea unei monede digitale, inclusiv dacă este posibil ca o parte centrală să controleze rețeaua sau fondurile acesteia, spune Demirors. Acest lucru ar putea fi potențial dăunător, deoarece o singură entitate ar putea provoca volatilitate în valoarea unui altcoin. Într-un caz extrem, ar putea chiar depozita valoarea monedei prin retragerea investiției.

În plus, de obicei nu există asigurare pentru investițiile în criptomonede, deci este posibil să vă pierdeți întreaga investiție indiferent de cât de atent sunteți, de aceea ei recomandă să investiți doar ceea ce sunteți gata să pierdeți.

Investițiile în baza tweeturilor de pe rețelele sociale pot fi periculoase

Nu doar Musk publică tweeturi despre criptomonede, mulți influențatori ai rețelelor de socializare, inclusiv Kim Kardashian West, au făcut postări despre diferite criptomonede, uneori prin reclame plătite.

De aceea, investitorii ar trebui să își facă întotdeauna propriile cercetări înainte de a decide unde să-și investească banii. După cum a avertizat SEC în 2017, „nu este niciodată o idee bună să luați o decizie de investiție doar pentru că cineva celebru spune că un produs sau un serviciu este o investiție bună”.

Realitatea Live

12 Iun. 2024, 18:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
12 Iun. 2024, 18:00 // Actual //  Lupu Eduard

Exporturile de floarea-soarelui din Moldova au atins noi culmi în primele 5 luni ale anului 2024, depășind cu mult recordurile anterioare. Cu toate acestea, paradoxal, prețurile au înregistrat o scădere semnificativă, potrivit declarațiilor directorului executiv al Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”, Iurie Rija.

În ciuda faptului că volumul exporturilor a fost impresionant, ajungând la 268.276 de tone în primele 5 luni ale anului 2024, comparativ cu 95,3% din totalul exporturilor din anul precedent, prețul mediu a înregistrat o scădere de la 9,8 lei pe kilogram în aceeași perioadă a anului trecut la 7,9 lei pe kilogram în 2024.

Analiza detaliată a datelor arată că exporturile din prima jumătate a anului 2024 au egalat nivelul din 2022, anul de vârf al exporturilor, cu 461.076 de tone pe an și 271.053 de tone în primele 5 luni. Companiile principale în exportul de floarea-soarelui au fost Rusagro-Prim, OromImpex și Ancom-Agro, iar destinațiile principale au fost România, Turcia și Bulgaria.

„În primele 5 luni ale anului 2024 în clasamentul companiilor exportatoare de floarea soarelui lider se poziționează compania Rusagro-Prim cu o cotă de aproximativ 17% (45 mii tone), fiind urmată de OromImpex cu o cotă de 13% (33,9 mii tone), Ancom-Agro cu o pondere de 9% (22,9 mii tone)”, potrivit analizei lui Iurie Rija.

Destinațiile de export pentru floarea-soarelui rămân stabile. În primele 5 luni ale 2024 60 % din cantitate a fost vândută către România (159 748 tone), 13,2%- către Turcia (35 558 tone), 8,2%- către Bulgaria (22 053 tone). În același timp, în 2024 se observă o activizare a exporturilor de floare către destinația Turcia.

Cu toate acestea, exportul de ulei de floarea-soarelui a cunoscut o scădere semnificativă în aprilie și mai, influențată de deficitul de floarea-soarelui cauzat de exporturile masive. Producătorii locali au rămas reticenți în vânzarea materiei prime către producătorii de ulei, ceea ce a redus producția și exportul. În încercarea de a soluționa deficitul, au fost luate măsuri pentru importul de semințe de floarea-soarelui din Ucraina.

Deși exporturile de ulei de floarea-soarelui au fost în scădere, exporturile de semințe și ulei de floarea-soarelui au depășit chiar și recordurile din sezonul 2021-2022. Această creștere semnificativă a exportului ar putea conduce la o criză de disponibilitate a materiei prime în Moldova și la creșterea prețurilor interne.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău