Elon Musk continuă să posteze tweeturi despre crypto. Ce spun experții despre investițiile în altcoins

14 Iul. 2021, 11:37
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
14 Iul. 2021, 11:37 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Pe măsură ce bitcoinul, cea mai populară criptomonedă în funcție de valoarea de piață, a devenit și mai populară în acest an, numărul de monede alternative sau monede digitale alternative, cum ar fi XRP și polkadot, a început să crească și el rapid.

Unele au câștigat  mai mult teren, iar altele continuă să rămână în umbră. Dogecoin, de exemplu, este o criptomonedă inspirată de meme care a început ca o glumă în 2013, dar recent a devenit popular. Spre surprinderea cofondatorului său, acum este una dintre primele 10 criptomonede în funcție de valoarea de piață și a atins un maxim istoric de aproape 74 de cenți în luna mai.

Acesta este rezultatul mai multor factori, inclusiv tweeturile miliardarului Elon Musk. CEO-ul SpaceX și Tesla a fost un susținător al dogecoinului pe Twitter, dar a arătat suținere și pentru alte monede digitale, cum ar fi baby dogecoin și shiba inu.

Deși nu este clar dacă susținerea lui Musk este serioasă, tweet-urile sale care menționează aceste criptomonede par să le afecteze prețul și valoarea.

Văzând acest lucru investitorii pot fi tentați să cumpere cât mai multe, dar experții îi avertizează să fie deosebit de atenți atunci când investesc în altcoins.

„Riscul poate fi măsurat într-o varietate de moduri diferite”, a declarat Meltem Demirors, directorul de strategie CoinShares, pentru CNBC Make It. Dar „multe dintre aceste active sunt mult mai riscante decât Bitcoin și Ethereum”.

Iată ce ar trebui să știți, potrivit experților.

Ce este un altcoin?

Altcoins, care sunt uneori numite „s — monede”, se referă de obicei la multitudinea de criptomonede în afară de Bitcoin. Deși Bitcoin și Ether reprezintă aproape 70% din piața criptomonedelor, după cum subliniază Demirors, există mii de alte criptomonede care există.

Există multe diferențe între altcoins și Bitcoin. În primul rând, majoritatea monedelor alternative, cum ar fi dogecoin, sunt create rapid cu codul sursă copiat din alte monede digitale, inclusiv cel al bitcoinului. Adesea, altcoins sunt subdezvoltate prin design, în timp ce Bitcoin a fost creat cu grijă, cu un ecosistem bine gândit, carte albă și lipsă încorporată. Bitcoin a fost făcut să fie complet descentralizat, în timp ce altcoins-urile pot fi adesea controlate de un grup mic sau de o entitate.

În plus, mulți dezvoltatori din spatele altcoins investesc bani în comercializarea monedelor lor, în timp ce Bitcoin nu, spune Demirors.

Demirors explică, de asemenea, că pentru criptomonedele mai puțin cunoscute, există de obicei mai puține informații disponibile publicului, precum și mai puține finanțări care susțin aceste proiecte. Acest lucru face ca investițiile în altcoins să fie mai riscante decât bitcoinul sau eterul – deși există un potențial de recompensă ridicată în asumarea unui risc, există și o șansă majoră de a pierde totul.

„Pe măsură ce din ce în ce mai multe criptomonede proliferează piața, monedele cu capacitate de piață mai joasă tind să fie mai în afara spectrului de risc [vs.] al recompensei”, spune Demirors.

De ce sunt considerate altcoins mai riscante?

Deși experții avertizează că toate criptomonedele pot fi o investiție riscantă și volatilă, altcoins ar putea necesita precauție suplimentară.

Există multe riscuri de luat în considerare, spune Demirors, inclusiv riscul de reputație, care reprezintă amenințarea că un proiect altcoin ar putea să nu fie în stare bună. Înainte de a investi, este esențial să stabiliți dacă fondatorii proiectului sunt credibili.

Investitorii potențiali ar trebui să evalueze și riscul de acces pe piață, care se referă la accesibilitatea fiecărei monede digitale, inclusiv acolo unde este disponibilă pentru cumpărare. Dacă altcoin-ul este disponibil doar printr-un canal secundar obscur, mai degrabă decât printr-un schimb reglementat, de exemplu, ar merita să ne gândim puțin mai mult la investiție. Dacă metoda de cumpărare a unei monede pare incompletă, este posibil ca proiectul altcoin să fie nesigur sau să fie o înșelătorie.

Cu toate acestea, unul dintre cele mai mari riscuri ale monedelor alternative este riscul tehnic, deoarece calitatea codului din spatele fiecărei monede digitale poate varia. Multe dintre altcoinele cu temă de câine, de exemplu, au fost create de dezvoltatori care au copiat și lipit codul sursă al altor monede pentru a crea propriile. Dogecoin, în special, este o furculiță sau o copie de cod a luckycoin, care este o furcă de litecoin, care este o furcă de bitcoin.

„În cripto, codul este open source. Aceasta înseamnă că oricine poate copia codul sursă al unui protocol sau al unui contract inteligent, poate face modificări minore și poate implementa acel cod ”, spune Demirors. Acest lucru poate lăsa loc slăbiciunilor în cadrul unui cod, făcând altcoin-ul potențial mai puțin sigur și susceptibil la actori răi.

Unele altcoins, cum ar fi shiba inu, rulează pe blockchain-ul ethereum. Deși moneda sa nativă este eterul, acesta are capacitatea de a alimenta diferite criptomonede și aplicații datorită modului în care fost construit. Acest lucru poate permite lansarea în circulație a monedelor subdezvoltate la un cost redus pentru un dezvoltator.

Este inteligent să vă asigurați că o terță parte cu reputație a auditat și revizuit codul oricărui altcoin pe care doriți să îl cumpărați. Un audit va descoperi dacă există probleme în dezvoltarea unei monede digitale, inclusiv dacă este posibil ca o parte centrală să controleze rețeaua sau fondurile acesteia, spune Demirors. Acest lucru ar putea fi potențial dăunător, deoarece o singură entitate ar putea provoca volatilitate în valoarea unui altcoin. Într-un caz extrem, ar putea chiar depozita valoarea monedei prin retragerea investiției.

În plus, de obicei nu există asigurare pentru investițiile în criptomonede, deci este posibil să vă pierdeți întreaga investiție indiferent de cât de atent sunteți, de aceea ei recomandă să investiți doar ceea ce sunteți gata să pierdeți.

Investițiile în baza tweeturilor de pe rețelele sociale pot fi periculoase

Nu doar Musk publică tweeturi despre criptomonede, mulți influențatori ai rețelelor de socializare, inclusiv Kim Kardashian West, au făcut postări despre diferite criptomonede, uneori prin reclame plătite.

De aceea, investitorii ar trebui să își facă întotdeauna propriile cercetări înainte de a decide unde să-și investească banii. După cum a avertizat SEC în 2017, „nu este niciodată o idee bună să luați o decizie de investiție doar pentru că cineva celebru spune că un produs sau un serviciu este o investiție bună”.

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 08:01
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 08:01 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Rene Benko este omul care a stat în spatele Signal Holding, una dintre cele mai mari companii private din Austria care a activat în domeniul imobiliar şi care a fost cap de afiş în ceea ce avea să devină cel mai grav caz de faliment al unei companii imobiliare de la criza din 2008 şi până în prezent, notează businessmagazin.ro.

Drumul lui Benko către vârf n-a fost unul uşor. Magnatul cu o avere cândva estimată la aproape şase miliarde de dolari, a abandonat liceul la doar 17 ani şi a fost condamnat pentru dare de mită în 2012.

Atunci, Benko a cooperat cu Ivo Sander, fost prim-ministru croat pentru a-l convinge pe controversatul politician italian Silvio Berlusconi să scape Signal Holding de taxele pe care compania trebuia să le plătească pentru proiectele sale din Milano, scrie Wall Street Journal.

Benko, în vârstă de 46 de ani, a fost crescut într-o familie modestă din Innsbruck, un oraş austriac pitoresc situat în Alpi. După abandonarea liceului fostul magnat imobiliar s-a ocupat de transformarea mansardelor unor clădiri rezidenţiale în apartamente de lux, convingându-i pe rezidenţii reticenţi de la etajele inferioare să accepte planurile sale, oferindu-se să instaleze lifturi pe cheltuiala sa. În final, businessul său a devenit avantajos pentru tot cei implicaţi.

Pentru face pasul către imobiliare şi a deschide un business în toată regula austriacul a avut nevoie de bani serioşi. El a rezolvat problema finanţării după ce a convins un moştenitor al unei benzinării să vină cu cash pentru ideile sale de business. Odată ce problema banilor a fost rezolvată, Benko a dat undă verde proiectelor sale, iar imperiul său de business începea să capete contur la începutul anilor 2000. Două decenii mai târziu, mai exact în 2019, Signa Holding,se putea lăuda că deţine clădirea Chrysler din New York, una dintre cele mai emblematice asseturi imobiliare din lume.

Valoarea proprietăţilor raportate de principalele sale două companii imobiliare – Signa Prime şi Signa Holding – a crescut la 3,6 miliarde de euro în 2014, a depăşit 10 miliarde de euro în 2017 şi a sărit de 18 miliarde de euro până în 2020 – o creştere extraordinară într-un sector cu evoluţie lentă precum cel imobiliar.

Cu toate acestea, în ciuda succesului şi a rezultatelor raportate, Benko s-a lovit de o problemă care în doar doi ani a ajuns să-i scufunde imperiul: profitabilitatea companiei arăta fantastic, însă doar pe hârtie. În realitate, compania încasa pierdere după pierdere, creditorii şi investitorii băteau la uşa lui Benko după banii împrumutaţi, iar Signal Holding începea să se prăbuşească încet.

Între 2017 şi 2021, companiile lui Rene Banko raportau un profit de 3,4 miliarde de euro. Signa Holding a majorat din pix cifrele privind profitul, pentru că în caz contrar ar fi fost forţată să recunoască că se confruntă cu pierderi semnificative.

Tot în aceeaşi perioadă, Signa a făcut autorităţile austriece să ridice din sprâncene după ce a plătit dividende de 1,9 miliarde de euro, în ciuda faptului că încasase doar 1,6 miliarde de euro venituri din chiriile generate de clădirile sale, o situaţie cel puţin neobişnuită pentru un jucător imobiliar de mare anvergură.

Până în 2023, compania a fost forţată să renunţe la mai mult proiecte imobiliare, să lichideze o serie de business-uri mai mici şi să facă paşi în spate în timp ce continua să se confrunte cu scandaluri pe bandă rulantă şi să „sângereze” cash.

Lovitura finală pentru Signa Holding şi Rene Benko a venit în noiembrie 2023 când compania n-a reuşit să plătească o obligaţiune de 200 de milioane de dolari. Eşecul a declanşat o serie de falimente în lanţ care au culminat cu prăbuşirea totală a imperiului imobiliar construit de omul de afaceri austriac pe parcursul ultimilor 20 de ani.

După faliment, austriacul a ieşit din rândurile miliardarilor şi a dispărut în anonimitate. De numele lui  Benko, care cândva făcea parte din clasamentul Forbes ai celor mai bogaţi oameni de pe planetă, nu se mai leagă decât un grafic al averii realizat de celebra publicaţie şi un faliment ale cărui repercusiuni asupra lumii imobiliarelor nu sunt cunoscute nici astăzi în totalitate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău