Elon Musk continuă să posteze tweeturi despre crypto. Ce spun experții despre investițiile în altcoins

14 Iul. 2021, 11:37
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
14 Iul. 2021, 11:37 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Pe măsură ce bitcoinul, cea mai populară criptomonedă în funcție de valoarea de piață, a devenit și mai populară în acest an, numărul de monede alternative sau monede digitale alternative, cum ar fi XRP și polkadot, a început să crească și el rapid.

Unele au câștigat  mai mult teren, iar altele continuă să rămână în umbră. Dogecoin, de exemplu, este o criptomonedă inspirată de meme care a început ca o glumă în 2013, dar recent a devenit popular. Spre surprinderea cofondatorului său, acum este una dintre primele 10 criptomonede în funcție de valoarea de piață și a atins un maxim istoric de aproape 74 de cenți în luna mai.

Acesta este rezultatul mai multor factori, inclusiv tweeturile miliardarului Elon Musk. CEO-ul SpaceX și Tesla a fost un susținător al dogecoinului pe Twitter, dar a arătat suținere și pentru alte monede digitale, cum ar fi baby dogecoin și shiba inu.

Deși nu este clar dacă susținerea lui Musk este serioasă, tweet-urile sale care menționează aceste criptomonede par să le afecteze prețul și valoarea.

Văzând acest lucru investitorii pot fi tentați să cumpere cât mai multe, dar experții îi avertizează să fie deosebit de atenți atunci când investesc în altcoins.

„Riscul poate fi măsurat într-o varietate de moduri diferite”, a declarat Meltem Demirors, directorul de strategie CoinShares, pentru CNBC Make It. Dar „multe dintre aceste active sunt mult mai riscante decât Bitcoin și Ethereum”.

Iată ce ar trebui să știți, potrivit experților.

Ce este un altcoin?

Altcoins, care sunt uneori numite „s — monede”, se referă de obicei la multitudinea de criptomonede în afară de Bitcoin. Deși Bitcoin și Ether reprezintă aproape 70% din piața criptomonedelor, după cum subliniază Demirors, există mii de alte criptomonede care există.

Există multe diferențe între altcoins și Bitcoin. În primul rând, majoritatea monedelor alternative, cum ar fi dogecoin, sunt create rapid cu codul sursă copiat din alte monede digitale, inclusiv cel al bitcoinului. Adesea, altcoins sunt subdezvoltate prin design, în timp ce Bitcoin a fost creat cu grijă, cu un ecosistem bine gândit, carte albă și lipsă încorporată. Bitcoin a fost făcut să fie complet descentralizat, în timp ce altcoins-urile pot fi adesea controlate de un grup mic sau de o entitate.

În plus, mulți dezvoltatori din spatele altcoins investesc bani în comercializarea monedelor lor, în timp ce Bitcoin nu, spune Demirors.

Demirors explică, de asemenea, că pentru criptomonedele mai puțin cunoscute, există de obicei mai puține informații disponibile publicului, precum și mai puține finanțări care susțin aceste proiecte. Acest lucru face ca investițiile în altcoins să fie mai riscante decât bitcoinul sau eterul – deși există un potențial de recompensă ridicată în asumarea unui risc, există și o șansă majoră de a pierde totul.

„Pe măsură ce din ce în ce mai multe criptomonede proliferează piața, monedele cu capacitate de piață mai joasă tind să fie mai în afara spectrului de risc [vs.] al recompensei”, spune Demirors.

De ce sunt considerate altcoins mai riscante?

Deși experții avertizează că toate criptomonedele pot fi o investiție riscantă și volatilă, altcoins ar putea necesita precauție suplimentară.

Există multe riscuri de luat în considerare, spune Demirors, inclusiv riscul de reputație, care reprezintă amenințarea că un proiect altcoin ar putea să nu fie în stare bună. Înainte de a investi, este esențial să stabiliți dacă fondatorii proiectului sunt credibili.

Investitorii potențiali ar trebui să evalueze și riscul de acces pe piață, care se referă la accesibilitatea fiecărei monede digitale, inclusiv acolo unde este disponibilă pentru cumpărare. Dacă altcoin-ul este disponibil doar printr-un canal secundar obscur, mai degrabă decât printr-un schimb reglementat, de exemplu, ar merita să ne gândim puțin mai mult la investiție. Dacă metoda de cumpărare a unei monede pare incompletă, este posibil ca proiectul altcoin să fie nesigur sau să fie o înșelătorie.

Cu toate acestea, unul dintre cele mai mari riscuri ale monedelor alternative este riscul tehnic, deoarece calitatea codului din spatele fiecărei monede digitale poate varia. Multe dintre altcoinele cu temă de câine, de exemplu, au fost create de dezvoltatori care au copiat și lipit codul sursă al altor monede pentru a crea propriile. Dogecoin, în special, este o furculiță sau o copie de cod a luckycoin, care este o furcă de litecoin, care este o furcă de bitcoin.

„În cripto, codul este open source. Aceasta înseamnă că oricine poate copia codul sursă al unui protocol sau al unui contract inteligent, poate face modificări minore și poate implementa acel cod ”, spune Demirors. Acest lucru poate lăsa loc slăbiciunilor în cadrul unui cod, făcând altcoin-ul potențial mai puțin sigur și susceptibil la actori răi.

Unele altcoins, cum ar fi shiba inu, rulează pe blockchain-ul ethereum. Deși moneda sa nativă este eterul, acesta are capacitatea de a alimenta diferite criptomonede și aplicații datorită modului în care fost construit. Acest lucru poate permite lansarea în circulație a monedelor subdezvoltate la un cost redus pentru un dezvoltator.

Este inteligent să vă asigurați că o terță parte cu reputație a auditat și revizuit codul oricărui altcoin pe care doriți să îl cumpărați. Un audit va descoperi dacă există probleme în dezvoltarea unei monede digitale, inclusiv dacă este posibil ca o parte centrală să controleze rețeaua sau fondurile acesteia, spune Demirors. Acest lucru ar putea fi potențial dăunător, deoarece o singură entitate ar putea provoca volatilitate în valoarea unui altcoin. Într-un caz extrem, ar putea chiar depozita valoarea monedei prin retragerea investiției.

În plus, de obicei nu există asigurare pentru investițiile în criptomonede, deci este posibil să vă pierdeți întreaga investiție indiferent de cât de atent sunteți, de aceea ei recomandă să investiți doar ceea ce sunteți gata să pierdeți.

Investițiile în baza tweeturilor de pe rețelele sociale pot fi periculoase

Nu doar Musk publică tweeturi despre criptomonede, mulți influențatori ai rețelelor de socializare, inclusiv Kim Kardashian West, au făcut postări despre diferite criptomonede, uneori prin reclame plătite.

De aceea, investitorii ar trebui să își facă întotdeauna propriile cercetări înainte de a decide unde să-și investească banii. După cum a avertizat SEC în 2017, „nu este niciodată o idee bună să luați o decizie de investiție doar pentru că cineva celebru spune că un produs sau un serviciu este o investiție bună”.

Realitatea Live

05 Dec. 2024, 15:37
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
05 Dec. 2024, 15:37 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Banca Națională a Moldovei (BNM) a decis să mențină rata de bază la nivelul de 3,60% anual, subliniind importanța predictibilității politicii monetare și a menținerii inflației în coridorul țintei pe termen mediu. Totodată, Comitetul executiv al BNM a anunțat reducerea normelor rezervelor obligatorii pentru două perioade consecutive, măsură menită să sprijine economia națională.

Norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldovenești și valută neconvertibilă va scădea cu 2 puncte procentuale, ajungând la 23,0% între 16 decembrie 2024 și 15 ianuarie 2025 și ulterior la 22,0% între 16 ianuarie și 15 februarie 2025. În cazul rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă, reducerea va fi de la 36,0% la 34,0% începând cu 16 decembrie 2024 și de la 34,0% la 31,0% între 16 ianuarie și 15 februarie 2025.

Această diminuare a normelor rezervelor obligatorii are ca scop reducerea costurilor de creditare, facilitând accesul la finanțare și influențând pozitiv economia.

BNM a reiterat că va continua să monitorizeze atent situația macroeconomică la nivel intern și extern. În funcție de evoluția inflației, a riscurilor și a incertitudinilor, instituția va interveni cu măsuri suplimentare pentru a asigura stabilitatea prețurilor, obiectivul său fundamental.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală