FOTO Un reprezentant al primei generaţii Toyota 4Runner vine la AutoClassica la Castel Mimi

21 Sept. 2023, 15:02
 // Categoria: Comercial // Autor:  Trifan Stela
21 Sept. 2023, 15:02 // Comercial //  Trifan Stela

La sfârşitul acestei săptămâni, pe 23 şi 24 septembrie, AutoBlog.MD va organiza evenimentul numit AutoClassica la Castel Mimi – o expoziție auto în care vor putea fi văzute cele mai frumoase automobile istorice din țară, cât și din afara ei, împreună cu unele exemplare de colecție care peste ani vor trece și ele în categoria mașinilor veritabile de epocă.

Şi, după cum v-am promis, despre câteva modele unicate vă povestim în articole individuale, acesta fiind dedicat unui SUV compact care poate deveni la necesitate şi pickup – Toyota 4Runner!

Exemplarul din imagine este un 4Runner de primă generaţie N61, în echipare SR5, anul producţiei 1988. Este propulsat de un benzinar natural aspirat, cu patru cilindri în linie şi volum de 2.366 cm3 (116 CP/190 Nm), cu injecție electronică de combustibil, cuplat la o cutie mecanică în cinci trepte. Tracţiunea este evident 4×4.

Suspensia-i frontală este independentă. Pe puntea din spate are arcuri lamelare şi frâne cu tamburi (cu discuri ventilate pe roţile frontale). Servodirecţia este una hidraulică. Cu roţile standard de mărimi 225/75 R15, garda la sol îi constituie 269 mm.

Pentru prima generație 4Runner introdusă în 1983, Toyota, în loc să dezvolte un model complet nou, a modificat Hilux-ul existent (N50/N60/N70) cu benă scurtă. În comparaţie cu Hilux, 4Runner se remarcă printr-un panou detaşabil cu lunetă integrată, scaune posterioare, o bară de protecţie în caz de răsturnare și un baldachin detașabil din fibră de sticlă. Conceptul a fost împrumutat atât de la a doua generație Ford Bronco, cât și de la Chevrolet K5 Blazer, menționează autoblog.md.

Astfel, prima generație este aproape identică din punct de mecanic cu Toyota Hilux 4×4. Toate modelele aveau două portiere și nu se distingeau de pickup-uri începând de la planşa de bord şi până la capătul frontal. Aproape toate modificările au fost aduse corpului începând cu montanţii centrali şi până la capătul posterior.

Maşina de la AutoClassica la Castel Mimi este unul din puținele exemplare construite pentru piața din Europa, fiind de la bun început în proprietatea unei singure familii de origine poloneză stabilită în Elveția. Actualul proprietar a achiziționat-o de la familie acum trei ani, fiind foarte bine întreținută şi îngrijită obsesiv, cu extrem de multe piese de rezervă.

Realitatea Live

06 Dec. 2023, 17:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Dec. 2023, 17:11 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova urmează să aloce 5,12 miliarde de lei pentru plata datoriei de stat în anul 2024, cu o reducere de 278,8 milioane de lei (5,2%) față de cifrele revizuite pentru anul 2023, potrivit bugetului pentru anul 2024.

Cheltuielile pentru serviciul datoriei externe de stat în 2024 sunt estimate la 2,3 miliarde de lei (echivalentul a 123,1 mil. dolari), reflectând o creștere de 795,4 milioane de lei (51,8%) față de cifrele revizuite pentru 2023. Această creștere este atribuită împrumuturilor în curs de desfășurare și împrumuturilor noi, precum și comisioanelor unice și creșterii ratelor de actualizare Euribor la 6 luni și ratele drepturilor speciale de tragere pe piața internațională.

Ministerul Finanțelor estimează că, în 2025-2026, costurile aferente serviciului datoriei publice externe vor crește la aproximativ 2,4 miliarde de lei și, respectiv, 2,6 miliarde de lei.

În ceea ce privește cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat în 2024, acestea sunt estimate la 2,8 miliarde de lei, inclusiv emisiile de Valori Mobiliare de Stat (VMS) pe piața primară (2 miliarde 018,1 milioane lei), VMS convertite (181,2 milioane lei), și obligațiunile emise pentru îndeplinirea obligațiilor de plată ale Ministerului Finanțelor rezultate din garanțiile de stat (597,5 milioane lei).

În comparație cu cifrele revizuite pentru anul 2023, cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat planificate pentru 2024 sunt mai mici cu 1,074 miliarde de lei (-27,7%), o reducere datorată scăderii ratei dobânzii la VMS pe piața primară.

Pentru anii 2025-2026, se estimează că cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat vor fi de 2 miliarde 432,3 milioane lei și, respectiv, 2 ,5 miliarde de lei, potrivit proiectului de buget.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău