(FOTO/VIDEO) Cum arată și câți kilometri are cea mai lungă autostradă din lume. Străbate munți și deșerturi

09 Nov. 2021, 07:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
09 Nov. 2021, 07:56 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Cea mai lungă autostradă din lume a fost deschisă în totalitate. Are 2.800 de kilometri și se află în China. 500 de kilometri traversează deșertul.

Autostrada Beijing – Urumqi a fost de curând finalizată şi uneşte capitala regiunii autonome Xinjiang Uygur situată în nord-vestul Chinei prin deşertul Gobi şi peste munţi.

Pe data de 30 iunie, ultima secţiune a autostrăzii Beijing-Xinjiang, lungă de 2.822 de kilometri, s-a deschis traficului, ruta fiind pe deplin operaţională, informează China Daily.

Autostrada străbate 6 regiuni

Lungul drum străbate şase regiuni la nivel provincial: Beijing, provinciile Hebei, Shanxi şi Gansu, precum şi regiunile autonome Mongolia Interioară şi Xinjiang Uygur.

Conform Ministerului chinez al Transporturilor, este a doua autostradă care leagă regiunea autonomă de celelalte părţi ale Chinei şi micșorează distanţa de conducere între Urumqi şi Beijing cu 1.300 km, făcându-l cel mai rapid pasaj rutier din partea de nord-vest, nord şi nord-est al țării asiatice.

Când a început construcția

Traseul, numerotat G7, este una dintre cele 7 autostrăzi ale Chinei care leagă Beijingul de alte oraşe importante în cadrul planului naţional de autostrăzi.

Porțiunea de la Beijing s-a deschis traficului în 2014, în timp ce secţiunea Linbai din Xinjiang şi Mongolia Interioară a fost dată spre circulație în anul 2017. De asemenea, construcţia a început pe ultima secţiune din Xinjiang în anul 2019.

Ce înseamnă G7 pentru chinezi

Autostrada G7  va fi una dintre cele mai rapide dintre mai multe legături continentale rutiere şi feroviare eurasiatice existente. Această autostradă îşi are terminalul estic în Tianjin şi terminalul vestic în Rotterdam, Olanda.

În plus, se preconizează că G7 va spori cu mult comunicarea şi va înlesni dezvoltarea socială şi economică între Xinjiang şi alte părţi ale Chinei, fiind în acelaşi timp foarte importantă în Iniţiativa Centurii şi Drumurilor şi în Planul de Dezvoltare Vestică, informează ministerul Transporturilor din China.

Nu în ultimul rând, G 7 este cea mai convenabilă rută de la portul uscat Khorgas din Xinjiang până la portul de coastă Tianjin al Mării Galbene.

G7 este primul drum modern care traversează judeţul autonom Barkol Kazak din Xinjiang şi judeţul Yiwu, făcând călătoriile în şi în afara acestor zone mai convenabile. De asemenea, G 7 va aduce mai multe oportunităţi de afaceri localnicilor.

Realitatea Live

11 Dec. 2023, 11:17
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Dec. 2023, 11:17 // Actual //  Lupu Eduard

Prețurile medii de consum în luna noiembrie 2023 au înregistrat o creștere moderată față de luna octombrie 2023, cu aproximativ 0,2%. Comparativ cu luna decembrie 2022, creșterea cumulativă de la începutul anului curent a fost de 4,7%, iar în ultimele 12 luni față de noiembrie 2022, inflația a atins 5,5%, arată datele Biroului Național de Statistică.

Creșterea prețurilor în luna noiembrie 2023 față de octombrie 2023 a fost determinată în principal de majorările înregistrate în sectoarele produselor alimentare și mărfurilor nealimentare. Astfel, produsele alimentare au înregistrat o creștere de aproximativ 0,3%, contribuind la majorarea prețurilor medii de consum cu 0,1%, în timp ce mărfurile nealimentare au înregistrat o creștere de aproximativ 0,9%, contribuind la majorarea prețurilor medii de consum cu circa 0,4%.

În cazul produselor alimentare, au fost înregistrate creșteri semnificative la ouă de găină cu 9,1%, legume cu 4,6%, în timp ce fructele au înregistrat o diminuare de 5,3%. În categoria mărfurilor nealimentare, prețurile la încălțăminte și confecții au crescut cu 2,6%, iar cele la combustibili și carburanți au scăzut cu 1,6%.

Totodată, în ceea ce privește serviciile prestate populației, tarifele reglementate de furnizare a energiei electrice au înregistrat o scădere de 4,7%, iar compensațiile acordate de Guvern au dus la reduceri semnificative la gazul din rețea cu aproximativ 5,9%, la încălzirea centralizată și prepararea apei calde cu circa 18,0%.

Cu toate acestea, rata anuală a inflației a înregistrat o reducere constantă începând cu luna noiembrie a anului 2022, situându-se la 5,5% în noiembrie 2023, indicând o tendință moderată de creștere a prețurilor. Autoritățile monitorizează îndeaproape evoluția acestei situații și implementează măsuri pentru a gestiona impactul asupra populației și economiei.

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu, la prezentarea Raportului asupra inflației cu numărul 4 de la sfârșitul lunii noiembrie, a evidențiat că în luna octombrie inflația a revenit în intervalul de variație țintit de BNM.

În ultima prognoză BNM estima o inflație anuală de 6% la sfârșitul anului 2023 și de 4,6% în anul 2024.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău