(FOTO/VIDEO) ODA oferă noi granturi pentru dezvoltarea afacerilor inițiate de femei

30 Sept. 2022, 16:21
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
30 Sept. 2022, 16:21 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Vineri, 30 septembrie, beneficiarele ultimului Apel de proiecte din cadrul Programului Femei în Afaceri au semnat contracte de finanțare nerambursabilă cu Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA). Astfel, 52 de start-upuri conduse de femei, din 22 de raioane ale Republicii, vor primi finanțare nerambursabilă de până la 165 mii lei din partea statului pentru inițierea și dezvoltarea unei afaceri.

Valoarea totală a granturilor constituie 6,86 mil. lei, ceea ce va stimula investiții în economia națională de circa 9,59 mil. lei și va contribui la crearea sau menținerea a 261 locuri de muncă.

„ODA susține dezvoltarea potențialului feminin în domeniul antreprenorial pentru ca ideile de afaceri viabile să se materializeze și să ajungă modele de succes.  Vă mulțumim pentru curajul de a păși în lumea afacerilor și vă asigurăm de susținerea instituției noastre pe tot parcursul implementării proiectului investițional. Ne bucură faptul că pe parcursul demarării Programului am reușit să finanțăm peste 760 de afaceri inițiate de femei, contribuind la abilitarea economică a femeilor și la  promovarea inițiativelor care vizează creșterea rolului acestora în viața socio-economică a Republicii Moldova”, a declarat Marin Ghenciu, vicedirector al ODA.

63% din numărul total al proiectelor investiționale sunt din domeniul prestării serviciilor. Alte 20 la sută își vor desfășura activitatea în industria prelucrătoare, iar 17 la sută sunt din agricultură și zootehnie.

Totodată, o parte din companiile selectate pentru finanțare vor dezvolta afaceri inovative: producerea pungilor ecologice din bumbac și spunbond; prestarea serviciilor de publicitate și reprezentare media; activități de creație artistică – olărit; activități de editare a cărților; kinetoterapie, fizioterapie și masaj; creșterea arbuștilor de goji.

La concursul proiectelor investiționale au fost depuse în format online 153 de aplicații ale companiilor conduse de femei de pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

Programul Femei în Afaceri a fost implementat de ODA în perioada 2016- 2022.  Prin intermediul Programului, au fost instruite peste 1200  femei în domeniul antreprenorial și ghidate în elaborarea proiectelor investiționale, iar 762 proiecte investiționale au fost finanțate în sumă cumulativă de 113,95 milioane lei. La ora actuală, Ministerul Economiei în comun cu ODA examinează posibilitatea de a veni cu o variantă îmbunătățită a Programului.

Realitatea Live

28 Nov. 2022, 18:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Nov. 2022, 18:05 // Actual //  Lupu Eduard

Moldova este o preocupare specială pentru România și personal pentru președintele Klaus Iohannis. Declarația a fost făcută de către șeful statului român, în timpul întrevederii cu Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la București, scrie realitatea.md.

”Moldova este o preocupare specială pentru noi, pentru mine. Noi nu începând din acest an îi ajutăm, ci de când este România un stat democratic și de când Moldova s-a angajat ferm pe calea pro-europeană. Moldova are o președintă și o majoritate parlamentară pro-europeană, pro-reforme, noi suntem bucuroși să încurajăm această cale, noi facem un pic mai mult, îi ajutăm cu expertize, energie electrică, carburant, lemn, gaz, însă suntem conștienți că pentru oamenii simpli din Republica Moldova lucrurile sunt complicate și de aceea discutăm cu toți aliații pentru a găsi și împreună căi pentru a ajuta Republica Moldova”, a declarat președintele României.

Întrebat dacă Rusia, prin provocarea crizei energetice, economice și sociale poate schimba parcursul pro-european al Republicii Moldova, Iohannis a răspuns:

”Nu am semne că s-ar prefigura schimbări în abordarea Republicii Moldova, din potrivă oamenii au înțeles că este o perioadă complicată, dar asta nu înseamnă că reformele se opresc. Pentru noi în România provocarea este mare, fiindcă în afară de reforme și sprijin este nevoie de realizarea unei infrastructuri, interconectare… Noi suntem pregătiți împreun să facem aceste lucruri”.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău