Super gaură de țigări și venituri fabuloase! Proprietarii de duty-free-uri pierd meciul cu autoritățile

30 Sept. 2022, 16:37
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Sept. 2022, 16:37 // Actual //  Lupu Eduard

Deputații au votat în prima lectură interzicerea magazinelor duty free. Deputatul PAS, Dumitru Alaiba susține că prețurile la produse în respectivele magazine nu sunt mai mici chiar dacă ele beneficiază de scutiri de taxe.

„În 2022 privilegiile fiscale (scutirea de TVA, taxe vamale, accize) de care beneficiază regimul duty-free vor fi peste 2 miliarde lei. Au fost ani (înainte de pandemie) când era și aproape 4 miliarde. De ce anume acolo dăm aceste scutiri, nu în altă parte la urma urmei”, se întreabă deputatul.

Este important ca statul să asigure o echitate fiscală, cu condiții egale tuturor. Premisa care stă la baza regimului duty-free este că simplul act de trecere a unei frontiere internaționale ar trebui să scutească călătorii de unele taxe la care sunt supuse persoanele care nu trec o frontieră internațională. Considerăm că această premisă este una greșită și rezultă într-un tratament inechitabil, în care o categorie de persoane (cei care călătoresc) este efectiv scutită de taxe.

Acest regim nu contribuie la bugetul de stat decât foarte modest (impozit pe venit și contribuții sociale). Dar cam de ce nu? Am putea colecta în plus câteva sute de milioane bune anual. Acești bani ar putea fi utilizați pentru a ajuta sute de mii de oameni vulnerabili în această perioadă complicată. Avem zeci de mii de antreprenori care ar avea nevoie de suportul statului și pe care trebuie să-i susținem.

Contrabandă

Doar în aeroport (fără alte puncte comerciale terestre), doar la ieșire (fără magazinul de la intrare) doar în 2020 au fost vândute 2,7 milioane pachete de țigări (56 ml țigări).

Doar de aici statul nu a încasat doar accize în sumă de aproximativ 320 milioane lei (nu mai pun TVA, etc ca să nu vă plictisesc). Mult mai interesant e dacă suprapun ceea de mai sus cu info de la Poliția de Frontieră. Tot în 2020 Aeroportul Chișinău a avut 481 mii pasageri pe sens de ieșire. 481 mii de oameni au trecut fizic prin duty free de la ieșire și au zburat mai departe la destinație. Nu mai mult.

Acum facem matematica: în anul 2020 fiecare pasager, de orice vârstă, de la 0 ani la 90 de ani ar fi cumpărat în medie câte 6 pachete de țigări.

Ultimul studiu Novel Research relevă că în luna din punct de vedere al provenienţei produselor de pe piaţa neagră, ţigaretele etichetate ca fiind destinate Duty Free deţin cea mai mare pondere, de peste 50%, surclasând ‘cheap whites’, care au reprezentat până acum principala sursă în România.

Realitatea Live

09 Dec. 2022, 17:27
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
09 Dec. 2022, 17:27 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

O nouă companie aeriană va opera zboruri din Iași, începând cu luna martie 2023. Ryanair, companie irlandeză de tip low-cost, cea mai mare din Europa, va lansa patru rute directe ce vor lega Aeroportul Iași de destinații europene precum: Milano (Bergamo), Paris (Beauvais), Bruxelles (Charleroi) și Dublin (Irlanda), scrie stireadeiasi.ro.

Compania low-cost organizează frecvent promoții, astfel călătorii pot cumpăra bilete și cu 10 euro într-o direcție. Odată cu lansarea zborurilor din Iași, pentru moldoveni va fi mai accesibil să opteze pentru zborurile operate de Ryanair

Ryanair va opera aceste curse cu mai multe frecvențe săptămânale, după cum urmează:

IAȘI – BERGAMO, din 26 martie 2023, în zilele de marți, miercuri, joi, sâmbătă și duminică;

IAȘI – BEAUVAIS, din 26 martie 2023, în zilele de marți, joi, vineri și duminică;

IAȘI – CHARLEROI, din 26 martie 2023, în zilele de marți, miercuri și duminică;

IAȘI – DUBLIN, din 26 martie 2023, în zilele de marti, joi și duminică.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește-ne pe TELEGRAM!

Zborurile Ryanair spre Bergamo și Beauvais (și retur) vor fi efectate cu aeronave Boeing 737-8200, iar cele spre Dublin și Charleroi (și retur) cu Boeing-uri 737-800.

Biletele de avion au fost puse în vânzare pentru rezervare, începând de astăzi, în sistemul online al companiei aeriene: www.ryanair.com

Ryanair va fi a cincea companie aeriană ce va opera pe Aeroportul Internațional Iași.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău