Super gaură de țigări și venituri fabuloase! Proprietarii de duty-free-uri pierd meciul cu autoritățile

30 Sept. 2022, 16:37
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Sept. 2022, 16:37 // Actual //  Lupu Eduard

Deputații au votat în prima lectură interzicerea magazinelor duty free. Deputatul PAS, Dumitru Alaiba susține că prețurile la produse în respectivele magazine nu sunt mai mici chiar dacă ele beneficiază de scutiri de taxe.

„În 2022 privilegiile fiscale (scutirea de TVA, taxe vamale, accize) de care beneficiază regimul duty-free vor fi peste 2 miliarde lei. Au fost ani (înainte de pandemie) când era și aproape 4 miliarde. De ce anume acolo dăm aceste scutiri, nu în altă parte la urma urmei”, se întreabă deputatul.

Este important ca statul să asigure o echitate fiscală, cu condiții egale tuturor. Premisa care stă la baza regimului duty-free este că simplul act de trecere a unei frontiere internaționale ar trebui să scutească călătorii de unele taxe la care sunt supuse persoanele care nu trec o frontieră internațională. Considerăm că această premisă este una greșită și rezultă într-un tratament inechitabil, în care o categorie de persoane (cei care călătoresc) este efectiv scutită de taxe.

Acest regim nu contribuie la bugetul de stat decât foarte modest (impozit pe venit și contribuții sociale). Dar cam de ce nu? Am putea colecta în plus câteva sute de milioane bune anual. Acești bani ar putea fi utilizați pentru a ajuta sute de mii de oameni vulnerabili în această perioadă complicată. Avem zeci de mii de antreprenori care ar avea nevoie de suportul statului și pe care trebuie să-i susținem.

Contrabandă

Doar în aeroport (fără alte puncte comerciale terestre), doar la ieșire (fără magazinul de la intrare) doar în 2020 au fost vândute 2,7 milioane pachete de țigări (56 ml țigări).

Doar de aici statul nu a încasat doar accize în sumă de aproximativ 320 milioane lei (nu mai pun TVA, etc ca să nu vă plictisesc). Mult mai interesant e dacă suprapun ceea de mai sus cu info de la Poliția de Frontieră. Tot în 2020 Aeroportul Chișinău a avut 481 mii pasageri pe sens de ieșire. 481 mii de oameni au trecut fizic prin duty free de la ieșire și au zburat mai departe la destinație. Nu mai mult.

Acum facem matematica: în anul 2020 fiecare pasager, de orice vârstă, de la 0 ani la 90 de ani ar fi cumpărat în medie câte 6 pachete de țigări.

Ultimul studiu Novel Research relevă că în luna din punct de vedere al provenienţei produselor de pe piaţa neagră, ţigaretele etichetate ca fiind destinate Duty Free deţin cea mai mare pondere, de peste 50%, surclasând ‘cheap whites’, care au reprezentat până acum principala sursă în România.

Realitatea Live

26 Feb. 2024, 16:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Feb. 2024, 16:59 // Actual //  Lupu Eduard

Jacob Rothschild, un finanțator britanic și membru senior al uneia dintre cele mai cunoscute dinastii bancare din Europa, a încetat din viață la vârsta de 87 de ani, a anunțat familia sa într-o declarație dată luni, scrie Reuters.

Familia Rothschild, prin intermediul unei declarații pentru agenția de știri Press Association din Marea Britanie, l-a numit pe Jacob Rothschild „o prezență uriașă în viața multor oameni”.

El a fost descris drept „un finanțator extraordinar, un campion al artelor și culturii, un funcționar public devotat, un susținător pasionat al cauzelor caritabile în Israel și cultura evreiască, un ecologist pasionat și prieten, tată și bunic foarte iubit”.

Jacob Rothschild s-a născut în Anglia în 1936 și și-a început cariera la banca familiei, NM Rothschild & Sons, în 1963. Ulterior, a cofondat J Rothschild Assurance Group, care a devenit St James’s Place, un important administrator de avere cu sediul în Londra.

A fost implicat în numeroase activități de afaceri, inclusiv în fondarea trustului de investiții RIT Capital Partners, care a susținut o varietate de companii, de la fonduri speculative până la start-up-uri cu tehnologie curată.

Pe lângă activitatea sa în domeniul financiar, Rothschild a fost un mecenat de lungă durată al artelor, servind ca administrator al Galeriei Naționale a Marii Britanii între 1985 și 1991.

Omul de afaceri a primit omagii și recunoaștere din partea comunității culturale și filantropice, fiind descris drept unul dintre cei mai mari filantropi culturali ai Marii Britanii. Waddesdon Manor, o proprietate de țară engleză administrată de Fundația Rothschild, a exprimat profundul regret al morții sale, numindu-l pe Rothschild „om de afaceri, antreprenor, filantrop și lider cultural”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău