Francezii au exportat mai puțin vin, dar au câștigat mai mulți bani

14 Feb. 2023, 17:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
14 Feb. 2023, 17:08 // Actual //  Dumitrita Culiuc

În 2022, Franța a exportat mai puțin vin și băuturi spirtoase, dar din cauza inflației în termeni de valoare vânzările au crescut cu aproximativ 11%, anunță Federaţia exportatorilor francezi de vinuri şi băuturi spirtoase (FEVS).

Potrivit sursei citate, vânzările peste hotare de vin şi băuturi spirtoase, a doua categorie de produse exportate de Franţa după aeronautică, au crescut cu 10,8% în termeni de valoare, până la un nou record de 17,2 miliarde de euro, a precizat FEVS.

În termeni de volum însă, exporturile franceze de vin şi băuturi spirtoase au scăzut cu 3,8% din cauza unei producţii slabe de vin în anul 2021, ca urmare a pagubelor provocate de îngheţ precum şi problemelor de logistică, a adăugat FEVS.

Produsul cu cele mai bune performanţe a fost şampania, în cazul cărora exporturile au crescut cu 8,5% în termeni de volum şi cu 20% ca valoare. De asemenea, după o creştere explozivă în ultimii doi ani, exporturile de coniac s-au majorat şi în 2022 cu 9% în termeni de valoare, dar au scăzut cu 4% în termeni de volum.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Exporturile spre SUA, de departe cea mai mare piaţă pentru vinurile şi băuturile spirtoase franceze, au crescut cu 14%, până la 4,7 miliarde de euro şi în prezent sunt responsabile pentru mai mult de un sfert din valoarea totală a exporturilor franceze de vin şi băuturi spirtoase.

Exporturile spre Marea Britanie, a doua cea mai importantă piaţă pentru Franţa, au crescut cu aproape 7% în termeni de valoare, până la 1,7 miliarde de euro, ajutate şi ele de inflaţie.

În schimb, restricţiile impuse în contextul pandemiei de COVID-19 în China au afectat anul trecut exporturile franceze de vin şi băuturi spirtoase în acea regiune, însă Cesar Giron se aşteaptă la o revenire în acest an după ce Beijingul a ridicat restricţiile.

Războiul dintre Rusia şi Ucraina a redus la jumătate exporturile franceze de vin şi băuturi spirtoase spre Rusia însă Giron a subliniat că este vorba de o piaţă relativ mică raportată la exporturile totale. Războiul a avut mai degrabă un impact indirect ca urmare a majorării preţurilor la energie şi a cerealelor necesare pentru producţia de votcă.

Realitatea Live

08 Iun. 2023, 17:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Iun. 2023, 17:04 // Actual //  Lupu Eduard

Premierul Dorin Recean, după vizita de la podul de la Bumbăta, a discutat cu fermierii care protestau pe traseul de la Leova. Agriculturii și-au exprimat nemulțumirea că sunt în prag de faliment și au nevoie de suportul statului, în condițiile în care prețurile mici nu le acoperă cheltuielile.

„Problema e diferența dintre costuri și cheltuieli. Tot suportul pe care l-am putut acorda din buget l-am acordat. Suntem în situația în care apelăm la ajutorul extern, dar asta nu înseamnă că banii vor veni a doua zi. Ministrul Bolea va merge în data de 20 iunie la Bruxelles și va negocia. Dânsul va trebui să demonstreze costurile”, a declarat Recean.

În replică, fermierii s-au arătat nemulțumiți de activitatea ministrului Vladimir Bolea și au declarat că acesta nu face nimic în calitate de ministru.

Drept răspuns premierul Recean a spus: „Fiecare dintre noi obosește câteodată”.

Fermierii au ieșit la protest din data de 7 iunie. Aceștia cer alocarea nu mai târziu de 1 august 2023 a compensațiilor costurilor de producere fermierilor mici și mijlocii în valoarea de cel puțin 3000 de lei per hectar la culturile agricole de primă grupă (grâu, orz, rapiță);

Restricționarea temporară prin decizia CSE a importului grâului, porumbului, rapiței și floarei soarelui în Republica Moldova din Ucraina, în condițiile în care Comisia Europeană va prelungi această restricție pentru țările din Europa de Este după 5 iunie;

Obligarea Portului Giurgiulești în perioada 1 iulie-31 decembrie 2023 să exporte doar producția agricolă de origine moldovenească;

Achitarea până la 1 iulie 2023 a tuturor datoriilor la subvențiile pentru anul 2022;

Modificarea (cu intrare în vigoare până la 10 iunie 2023) legii cu privire la Programul de rambursare a TVA, astfel încât să fie prelungit acest program până la finele anului și extins numărul de beneficiarii și sumele achitate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău