Francezii au exportat mai puțin vin, dar au câștigat mai mulți bani

14 Feb. 2023, 17:08
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
14 Feb. 2023, 17:08 // Actual //  MD Bani

În 2022, Franța a exportat mai puțin vin și băuturi spirtoase, dar din cauza inflației în termeni de valoare vânzările au crescut cu aproximativ 11%, anunță Federaţia exportatorilor francezi de vinuri şi băuturi spirtoase (FEVS).

Potrivit sursei citate, vânzările peste hotare de vin şi băuturi spirtoase, a doua categorie de produse exportate de Franţa după aeronautică, au crescut cu 10,8% în termeni de valoare, până la un nou record de 17,2 miliarde de euro, a precizat FEVS.

În termeni de volum însă, exporturile franceze de vin şi băuturi spirtoase au scăzut cu 3,8% din cauza unei producţii slabe de vin în anul 2021, ca urmare a pagubelor provocate de îngheţ precum şi problemelor de logistică, a adăugat FEVS.

Produsul cu cele mai bune performanţe a fost şampania, în cazul cărora exporturile au crescut cu 8,5% în termeni de volum şi cu 20% ca valoare. De asemenea, după o creştere explozivă în ultimii doi ani, exporturile de coniac s-au majorat şi în 2022 cu 9% în termeni de valoare, dar au scăzut cu 4% în termeni de volum.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Exporturile spre SUA, de departe cea mai mare piaţă pentru vinurile şi băuturile spirtoase franceze, au crescut cu 14%, până la 4,7 miliarde de euro şi în prezent sunt responsabile pentru mai mult de un sfert din valoarea totală a exporturilor franceze de vin şi băuturi spirtoase.

Exporturile spre Marea Britanie, a doua cea mai importantă piaţă pentru Franţa, au crescut cu aproape 7% în termeni de valoare, până la 1,7 miliarde de euro, ajutate şi ele de inflaţie.

În schimb, restricţiile impuse în contextul pandemiei de COVID-19 în China au afectat anul trecut exporturile franceze de vin şi băuturi spirtoase în acea regiune, însă Cesar Giron se aşteaptă la o revenire în acest an după ce Beijingul a ridicat restricţiile.

Războiul dintre Rusia şi Ucraina a redus la jumătate exporturile franceze de vin şi băuturi spirtoase spre Rusia însă Giron a subliniat că este vorba de o piaţă relativ mică raportată la exporturile totale. Războiul a avut mai degrabă un impact indirect ca urmare a majorării preţurilor la energie şi a cerealelor necesare pentru producţia de votcă.

Realitatea Live

15 Iun. 2024, 13:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Iun. 2024, 13:46 // Actual //  Lupu Eduard

Un studiu recent realizat de publicaţia britanică MoneyWeek a scos la iveală care sunt cele mai scumpe destinaţii turistice pentru o escală de 24 de ore.

Într-un studiu realizat de publicaţia britanică MoneyWeek în colaborare cu o agenţie de turism, au fost analizate costurile pentru o zi şi o noapte în diverse oraşe turistice din lume. S-au luat în calcul preţurile pentru cazare la hotel, transport local, masă şi activităţi recreative.

Deloc surprinzător, cel mai scump oraş străin în care să mergi în vacanţă este New York, cu o medie de 645 de euro de persoană pentru o singură noapte. New York-ul se află în fruntea listei în mare parte datorită monumentelor sale, cum ar fi Statuia Libertăţii şi Empire State Building, şi a locurilor de neratat, precum Times Square şi Central Park. O vizită la aceste diverse monumente costă în jur de 169 de euro. O zi întreagă de mâncare costă 47 de euro, transportul public costă 45 de euro, iar o noapte de cazare costă în jur de 328 de euro.

Capitala Franţei este al doilea cel mai scump oraş din lume. Pentru o zi şi o noapte, va trebui să cheltuiţi la Paris în jur de 522 de euro. Înseamnă o medie de aproximativ 307 euro pentru o noapte la hotel, 22 de euro pentru transportul în comun, 42 de euro pentru mâncare şi 79 de euro pentru vizitarea diferitelor monumente şi muzee, etc.

Destinaţie foarte populară în ultimii ani, Dubai ocupă locul al treilea în clasament, cu aproximativ 436 de euro pentru o excursie de o zi şi o noapte. Deşi costul pe noapte este mai ridicat decât la Paris (319 euro în medie), principalul oraş din Emiratele Arabe Unite se poate lăuda cu un transport în comun foarte ieftin (12 euro), la fel ca şi preţul numeroaselor activităţi oferite (18 euro).

Pe locul patru se află capitala britanică, Londra. Pentru a petrece o zi şi o noapte în oraşul lui Big Ben, va trebui să cheltuiţi în medie 432 de euro, din care 291 de euro pentru hotel, 30 de euro pentru metrou, 38 de euro pentru activităţi şi 40 de euro pentru mâncare.

Şi tot o altă capitală europeană este cea care completează această listă a celor mai scumpe oraşe din lume pentru o noapte. Pentru a petrece o zi şi o noapte la Roma, va trebui să plătiţi în medie 359 de euro. În detaliu, asta înseamnă 180 de euro pe noapte, 22 de euro pentru transport, 48 de euro pentru mâncare şi 37 de euro pentru activităţi locale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău