Franța se așteaptă la o creștere a producției de vin

07 Oct. 2022, 18:01
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
07 Oct. 2022, 18:01 // Actual //  MD Bani

Producţia de vin a Franţei ar urma să urce până la 44,6 milioane de hectolitri în acest an, cu 18% mai mult decât producţia afectată de îngheţ din 2021, a anunţat vineri Ministerul francez al Agriculturii, în condiţiile în care culesul viei a început mai devreme în acest an din cauza secetei şi se apropie de sfârşit, informează Reuters.

Cifra avansată vineri de Ministerul Agriculturii de la Paris este peste estimările anterioare de 44 milioane de hectolitri şi cu 4% peste media din ultimii cinci ani.

Un hectolitru este echivalent cu 100 de litri sau aproximativ 133 de sticle standard de vin.

Potrivit Ministerului francez al Agriculturii, culesul viilor în regiunea Champagne s-a încheiat cu aproximativ 12 zile mai repede decât media din ultimii 10 ani iar producţia totală este aşteptată să se dubleze, comparativ cu cea de anul trecut, graţie unor condiţii meteo favorabile.

În regiunea Bordeaux, unde culesul viilor s-a încheiat la finele lunii septembrie, producţia de vin este prognozată să fie cu 5% sub media multianuală, din cauza secetei care a afectat creşterea strugurilor, la care s-au adăugat frigul din primăvară şi căderile de grindină din luna iunie, care au afectat unele plantaţii.

Regiunea Alsacia din estul Franţei precum şi regiunile din sud-vestul Franţei au fost şi ele afectate de o secetă prelungită, astfel că producţia lor de vin este prognozată să fie cu 11%, respectiv 21% sub mediile multianuale.

Vinul este cel mai important produs agricol al Franţei şi în mod normal Franţa, Spania şi Italia concurează pentru titlul de cel mai mare producător mondial de vin.

Realitatea Live

09 Dec. 2025, 15:09
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Grîu Tatiana
09 Dec. 2025, 15:09 // Bani și Afaceri //  Grîu Tatiana

Regulile de import pe piața zahărului ar putea fi din nou modificate. Guvernul propune excluderea intermediarilor din schema de import la cote tarifare preferențiale și acordarea dreptului de import doar procesatorilor din industria alimentară care aduc și folosesc zahărul în nume propriu.

Potrivit notei informative la proiect, modificările sunt necesare din cauza „riscului unui eventual abuz din partea intermediarilor care importă în numele procesatorilor”, situație care „va afecta competitivitatea procesatorilor mici și micro și capacitatea acestora de a importa zahăr în cantități mici pe parcursul anului”.

Documentul mai avertizează că menținerea actualelor reguli va avea impact asupra prețului final al produselor alimentare autohtone din cauza prețului mai mare la zahărul importat care ar putea fi stabilit de către intermediari, prin aplicarea unei marje comerciale de profit.

”Au fost evidențiate provocările vizavi de asigurarea trasabilității importurilor efectuate de către intermediari, utilizarea de facto a mărfii importate și riscul creșterii nejustificate a prețurilor la zahăr și, respectiv, la produsele finite”, se menționează în nota informativă.

Potrivit proiectului de hotărâre elaborat de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, accesul la contingentul preferențial va fi condiționat de prezentarea unei declarații pe propria răspundere privind utilizarea zahărului în procesul de producere și a unui raport de expertiză eliberat de Camera de Comerț și Industrie.

Modificările vizează Hotărârea de Guvern din octombrie curent, care a stabilit modul de administrare a contingentelor tarifare la importul de zahăr alb și produse zaharoase. Prin acea decizie, procesatorii industriali: producători de bomboane, gemuri, produse de patiserie sau înghețată, precum și operatorii economici înregistrați în Republica Moldova care importă zahăr în numele operatorului economic din industria prelucrătoare au primit dreptul de a importa zahăr din Uniunea Europeană la cote tarifare reduse, în limita a 3 000 de tone dintr-un contingent total de 5 500 de tone.

Noile modificări ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2026, după finalizarea procedurilor de avizare și consultare publică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne

pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | IGSU ÎN ACȚIUNE: SIMULARE DE ÎNEC PENTRU PREVENIREA TRAGEDIILOR DE VARĂ
NO COMMENT | IGSU ÎN ACȚIUNE: SIMULARE DE ÎNEC PENTRU PREVENIREA TRAGEDIILOR DE VARĂ
NO COMMENT | AGRICULTURA MOLDOVEI, MAI PREGĂTITĂ PENTRU SCHIMBĂRILE CLIMATICE
NO COMMENT | AGRICULTURA MOLDOVEI, MAI PREGĂTITĂ PENTRU SCHIMBĂRILE CLIMATICE
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII