FSB „a primit ordin să îl ucidă” pe Evgheni Prigojin, potrivit unui lider ucrainean

02 Iul. 2023, 07:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Iul. 2023, 07:14 // Actual //  Lupu Eduard

Potrivit lui Kyrylo Boudanov,  şeful serviciilor de informaţii militare ucrainene (GUR), soarta liderului revoltei din Rusia, Evgheni Prigojin, a fost pecetluită: serviciile ruseşti plănuiesc să-l lichideze pe şeful grupului Wagner, la o săptămână după marşul eşuat asupra Moscovei, potrivit TF1.

Şeful serviciilor de informaţii militare ucrainene (GUR),Kyrylo Boudanov, crede că soarta liderului revoltei a fost pecetluită: serviciile ruseşti plănuiesc să-l lichideze pe şeful grupului Wagner, la o săptămână după marşul eşuat asupra Moscovei.

„Ştim că sarcina de a-l ucide pe Prigojin a fost încredinţată FSB-ului”, a declarat el într-un interviu preluat de ministrul ucrainean al Apărării. „Vor reuşi ei să reuşească? Timpul va spune. În orice caz, toate potenţialele tentative de asasinat nu vor fi rapide. Vor avea nevoie de ceva timp pentru a-şi dezvolta abordările respective şi pentru a ajunge la un stadiu în care să fie pregătiţi pentru o operaţiune la scară largă. Dar vreau să subliniez că aceasta este o mare întrebare deschisă. Vor fi capabili să facă acest lucru? Vor îndrăzni să execute acest ordin?”, se întreabă Boudanov.

Aceste zvonuri privind un posibil asasinat al liderului Wagner nu sunt primele care apar. Preşedintele belarus Alexander Lukaşenko, care l-a primit pe Evgheni Prigojin după tentativa de rebeliune a acestuia, a dar asigurări marţi că a discutat cu omologul său rus.

„I-am spus lui Putin: putem să-l împuşcăm, nu este o problemă. Fie la prima încercare, fie la a doua. Dar eu am spus: nu o faceţi”, a declarat Lukaşenko în faţa unor oficiali belaruşi, potrivit unei înregistrări video difuzate de canalul Telegram apropiat preşedinţiei, Pool Pervogo.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Dec. 2023, 17:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Dec. 2023, 17:39 // Actual //  Lupu Eduard

Astăzi, Guvernul a aprobat proiectul de buget pentru anul 2024, evidențiind o creștere a veniturilor și reduceri semnificative a deficitului. Potrivit ministrului Finanțelor, Petru Rotaru, proiectul bugetului a fost elaborat având în vedere perspectivele de dezvoltare economică pentru următorii 3 ani și prognoza macroeconomică actualizată în octombrie.

Veniturile estimate la bugetul de stat pentru anul viitor sunt programate să atingă suma de 66,63 miliarde lei, în creștere cu 1,3% față de cifrele actualizate pentru 2023. Cheltuielile sunt estimate la 82,22 miliarde lei, reprezentând o reducere de 2,2%, iar deficitul se va situa la 15,59 miliarde lei, cu o reducere semnificativă de 14,9%.

Ministrul Rotaru a subliniat că proiectul de buget pentru 2024 a luat în considerare perspectivele de dezvoltare economică, precum și prognozele macroeconomice convenite cu experții FMI. Conform acestora, se estimează că PIB-ul va crește cu 3,5%, inflația medie anuală va fi de 5,7%, iar salariile medii vor crește cu 10,18%.

În structura veniturilor bugetului de stat pentru 2024, impozitele și taxele vor reprezenta peste 91,7%, cu o creștere de 9%. Principala sursă fiscală va fi TVA, estimată să aducă venituri de 34,17 miliarde lei, în creștere cu 8%.

Cheltuielile bugetului vor fi axate pe obiectivele de politică fiscală pe termen mediu și prioritățile sectoriale, inclusiv protecția socială, salarizarea în sectorul public și implementarea proiectelor conforme cu acordurile încheiate cu partenerii de dezvoltare.

Fonduri semnificative sunt alocate pentru proiecte cu finanțare externă, cu peste 80 de proiecte programate pentru implementare în 2024. Acestea includ sprijin pentru sectorul drumurilor, proiecte în domeniul învățământului superior, energie și altele.

Proiectul de lege privind bugetul pentru 2024 trebuie să fie aprobat de parlament înainte de a deveni efectiv.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău