Gavrilița îl face praf pe Chicu: Se dădea o pomană înainte de sărbători. Credem în creșterea pensiilor lună de lună

23 Mart. 2022, 17:48
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Mart. 2022, 17:48 // Actual //  Lupu Eduard

Premiera Natalia Gavrilița susține că guvernul nu face pomeni înainte de sărbători, ci mizează pe creșterea pensiilor. Dânsa a comentat actuala indexare a pensiilor cu 13,94%.

Au fost timpuri când indexarea pensiilor s-a făcut cu 19 lei. De exemplu anul trecut (guvernul Chicu n.r) se dădea o pomană înainte de sărbători o singură dată. Și atunci și acum credem în creșterea consecventă a pensiilor lună de lună și a puterii de cumpărare ca fiecare gospodărie să își poată planifica veniturile și cheltuielile. Indexarea și creșterea de anul trecut sunt menite să crescă puterea de cumpărare a pensionarilor și persoanelor cu dizabilitați a păturilor vulnerabile. Iar ce s-a făcut depășește aceste cadouri oferite o dată în an”, a punctat Gavrilița.

Pensiile urmează să fie indexate la 1 aprilie. Coeficientul de indexare a va constitui 13,94%, reieșind din rata inflației la sfârșitul anului 2021 și va fi aplicat părții pensiei care nu depășește salariul mediul lunar pe economie prognozat pentru 2022, adică 9 900 de lei. Suplimentar, pensiile vor fi majorate în sumă fixă cu 171 de lei și 71 de bani, transmite IPN.

Potrivit ministrului muncii și protecției sociale, Marcel Spatari, ca rezultat al celor două mecanisme, de indexare și creștere, un pensionar care astăzi are pensia de 2 500 de lei va primi de la 1 aprilie o pensie de 3 020 de lei, adică cu 520 de lei mai mult.

De asemenea, pensia minima pentru limita de vârstă este majorată de la 2000 de lei la 2278,80 lei pentru un stagiu de cotizare complet, ceea ce reprezintă o creștere de 13,94% – echivalent cu rata inflației de anul trecut.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

01 Oct. 2023, 12:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Oct. 2023, 12:40 // Actual //  Lupu Eduard

Conform datelor recente publicate de Banca Națională a Republicii Moldova, persoanelor fizice din țară li s-au transferat mijloace bănești în valoare de 463,62 milioane USD în al treilea trimestru al anului curent, prin intermediul băncilor licențiate și sistemelor de remitere de bani. Această sumă reflectă o scădere cu 3,9% în comparație cu trimestrul II al anului 2022.

Dintre aceste transferuri, 357,72 milioane USD au fost realizate prin intermediul sistemelor de remitere de bani, bazate pe date brute. În ceea ce privește originea geografică a transferurilor, cele din țările Uniunii Europene au înregistrat o creștere de 13,3%, reprezentând 54,4% din total. În schimb, transferurile din țările Comunității Statelor Independente (CSI) au scăzut cu 43,4%, revenindu-le o pondere de 13,5%. Transferurile din alte țări au constituit 32,1% din total, înregistrând o ușoară scădere de 0,5%.

În ceea ce privește proveniența transferurilor, Germania (cei mai mulți moldoveni preferă să muncească în Germania urmare a câștigurilor mai mari față de alte state) a ocupat prima poziție cu o pondere de 14,1%, în valoare de 65,60 milioane USD, reflectând o creștere de 17,7% față de trimestrul II al anului 2022. Transferurile din Israel au totalizat 64,59 milioane USD, menținându-se la un nivel aproape similar cu aceeași perioadă a anului precedent. În schimb, transferurile din Rusia au înregistrat o scădere semnificativă de 44,6%, totalizând 59,53 milioane USD, iar cele din Franța au crescut cu 13,4%, atingând suma de 43,8 milioane USD.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău