Premierul Natalia Gavrilița a vorbit astăzi, într-o conferință de presă, despre ce a făcut în cele 100 de zile de la învestire. Este o perioadă de adaptare de tranziție, gestionare a administrației, foarte multe procese care trebuiau puse pe roate. Ne-am confruntat cu instituții ale statului erodate de corupție și ghidate de interese private. De-a lungul cestei perioade cu criza pandemică, a gazelor și a prețurilor.
În contextul creșterii prețurilor, am crescut pensia minimă la 2000 de lei. Am creat un mecanism de compensare parțială de către stat a facturii la gaze naturale și încălzire pentru a atenua impactul creșterii tarifelor asupra populației”, a declarat Gavrilița.
În ceea ce privește remanierile din Executiv, Gavrilița a spus că așteptările sunt alimentate artificial. „Ne dăm seama că facem greșeli și încercăm să le corectăm. Curățim instituțiile statului de oameni compromiși”.
Ne confruntăm cu foarte multe refuzuri de ocupare a funcțiilor vacante. Ne-am dori mai mulți specialiști. Mai trebuie ceva timp. Explicația e că oamenii din Moldova au trecut prin foarte multe perioade de instabilitate și sunt persoane care își mai dau ceva timp. Luni, la Londra vom avea o discuție și cu diaspora unde vom promova funcțiile vacante și vom încuraja să aplice pentru mai multe funcții. Luni, la Londra vom avea o discuție și cu diaspora unde vom promova funcțiile vacante și vom încuraja să aplice pentru mai multe funcții.”, a menționat Gavrilița.
Întrebată ce notă acordă Guvernului pe care îl conduce, premierul a spus că nota trebuie să o acorde cetățenii în baza acțiunilor care au fot făcute în cele 100 de zile.
Pe 30 iulie, președintele Maia Sandu a semnat decretul de înaintare a Nataliei Gavrilița în funcția de premier. Noul guvern a fost învestit la 6 august, votat de 61 din cei 63 de deputați de la PAS.