Gavrilița la Londra: încurajăm investițiile, așa că aș vrea să văd tot mai mulți investitori venind în țara noastră

16 Nov. 2021, 07:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
16 Nov. 2021, 07:28 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Guvernul își dorește transformarea Moldovei într-o țară cu adevărat atractivă, în care soluțiile digitale sunt o normalitate, o soluție implicită și nu o excepție.

„Guvernul Republicii Moldova este pro-business: încurajăm investițiile, așa că aș vrea să văd tot mai mulți investitori venind în țara noastră. Aș dori să deschid un canal de comunicare între piețele de capital și afacerile din Republica Moldova”. Declarațiile aparțin premierului Natalia Gavrilița și au fost făcute în cadrul evenimentului „Ziua Pieței de Capital din Moldova”, desfășurat la sediul Bursei de Valori din Londra, transmite IPN.

În discursul său, Natalia Gavrilița a remarcat că una dintre principalele priorități ale agendei de reformă a Guvernului este reforma justiției, care implică o evaluare externă a judecătorilor și procurorilor, deoarece este crucial atât pentru cetățenii, cât și pentru comunitatea de afaceri și investitorii străini să aibă încredere în instituții, să aibă stabilitate și predictibilitate. Reforma justiției va contribui la fortificarea sistemului de justiție și consolidarea instituțiilor, făcându-le mai receptive, eficiente și oneste. În opinia sa, aceasta va fi o reformă socială, dar și o reformă economică, deoarece un sistem de justiție echitabil, independent și responsabil este fundamentul funcționării democrației, dar și o precondiție a unei economii de piață funcționale.

În opinia premierului, e nevoie de mai multe acțiuni pentru a combate corupția și a penaliza corupția la nivel înalt. Acum se lucrează pentru a crea o administrație guvernamentală mai deschisă, transparentă și echitabilă și pentru a asigura o bună guvernare în toate domeniile. În opinia premierului, doar așa se va construi încrederea în Moldova ca destinație pentru afaceri și investiții.

Un alt domeniu important, menționat de Natalia Gavrilița, este digitalizarea serviciilor publice și a economiei.

„Digitalizarea administrației publice și digitalizarea economiei ne vor ajuta la crearea unui sistem integrat în care afacerile să poată interacționa între ele și cu instituțiile de stat, reducând timpul pierdut, birocrația și economisind resurse financiare. Aceste schimbări asigură antreprenorilor posibilitatea înregistrării online a afacerii doar prin utilizarea unei semnături electronice calificate. Semnăturile electronice ale UE vor fi recunoscute în Moldova, ceea ce va permite interacțiunea ușoară cu autoritățile de stat în regim online, crearea unui ghișeu unic pentru anumite servicii furnizate cetățenilor și întreprinderilor și anularea necesității de a solicita diverse documente pe hârtie, fapt care împiedică dezvoltarea afacerilor” a spus premierul.

Natalia Gavrilița a relatat că unul din scopurile Guvernului pe care îl conduce este îmbunătățirea ratingului de credit al țării prin îmbunătățirea bunei guvernări. Se lucrează în vederea creării condițiilor favorabile pentru ca fondurile de capital privat și fondurile de investiții să poată participa mai sigur la finanțarea companiilor moldovenești prin toate instrumentele financiare disponibile pe piață. Este analizată posibilitatea emiterii de euro obligațiuni guvernamentale pentru finanțarea proiectelor de importanță națională, care să îmbunătățească infrastructura țării.

În discursul său, premierul a spus că Moldova susține inițiativa globalizării afacerilor locale prin lansarea lor pe piețele internaționale de capital prin oferte publice inițiale (OPI) și/sau euro-obligațiuni.

Amintim că, Premierul Natalia Gavrilița se află într-o vizită oficială la Londra, în perioada 15-16 noiembrie.

Realitatea Live

23 Mai 2022, 11:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Mai 2022, 11:46 // Actual //  Lupu Eduard

Mai multe întâlniri între lideri politici britanici și reprezentanți ai diplomației basarabene au avut loc în ultimele zile.

Marea Britanie a anunțat vineri, 20 mai, prin vocea ministrului de Externe Liz Truss că vrea să înarmeze fosta republică sovietică la „standarde NATO” pentru a-și îmbunătăți securitatea împotriva unei Rusii agresive.

În replică, fostul președinte pro-rus Igor Dodon, a avut o ieșire publică în care a criticat planul anunțat de britanici.

Nu avem nevoie de NATO!”, a scris Dodon pe canalul său de Telegram. „Ajutorul militar de la NATO se poate dovedi un deserviciu notoriu care nu va face decât să ne înrăutăţească situația, să aducă durere ţării noastre şi să transforme soldaţii şi poporul nostru în carne de tun”.

Dodon a fost președintele Republicii Moldova între 2016 și 2020, când a pierdut alegerile în fața candidatei pro-UE Maia Sandu.

Guvernul Republicii Moldova nu a comentat încă cu privire la planul anunțat de Marea Britanie, dar se speculează că semnarea unui acord este iminentă.

O echipă de diplomați britanici a zburat în capitala Moldovei, Chișinău, săptămâna trecută, iar Truss s-a întâlnit vineri cu omologul Nicu Popescu, în cadrul unei reuniuni a Consiliului Europei la Torino.

Constituția Republicii Moldova consacră neutralitatea acesteia. Analiștii consideră că orice apropiere de NATO sau de Occident este de natură să înfurie Kremlinul.

Rusia nu a comentat până acum planurile britanice de a înarma Moldova, dar a avertizat anterior că intenționează să-și aducă războiul la granița Moldovei pentru a se lega de regiunea separatistă pro-rusă a Transnistriei.

Un analist rus a spus că armele britanice ar escalada tensiunile dintre Moldova și Transnistria, care găzduiește un detașament de soldați ruși.

„Până și disponibilitatea Chișinăului de a lua în considerare o evoluție militară a conflictului moldo-transnistrean face dificilă găsirea unor mecanisme care să limiteze escaladarea”, a declarat Dmitri Danilov, profesor de securitate europeană la Academia Rusă de Științe, pentru The Telegraph.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău