Gavrilița la Londra: încurajăm investițiile, așa că aș vrea să văd tot mai mulți investitori venind în țara noastră

16 Nov. 2021, 07:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
16 Nov. 2021, 07:28 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Guvernul își dorește transformarea Moldovei într-o țară cu adevărat atractivă, în care soluțiile digitale sunt o normalitate, o soluție implicită și nu o excepție.

„Guvernul Republicii Moldova este pro-business: încurajăm investițiile, așa că aș vrea să văd tot mai mulți investitori venind în țara noastră. Aș dori să deschid un canal de comunicare între piețele de capital și afacerile din Republica Moldova”. Declarațiile aparțin premierului Natalia Gavrilița și au fost făcute în cadrul evenimentului „Ziua Pieței de Capital din Moldova”, desfășurat la sediul Bursei de Valori din Londra, transmite IPN.

În discursul său, Natalia Gavrilița a remarcat că una dintre principalele priorități ale agendei de reformă a Guvernului este reforma justiției, care implică o evaluare externă a judecătorilor și procurorilor, deoarece este crucial atât pentru cetățenii, cât și pentru comunitatea de afaceri și investitorii străini să aibă încredere în instituții, să aibă stabilitate și predictibilitate. Reforma justiției va contribui la fortificarea sistemului de justiție și consolidarea instituțiilor, făcându-le mai receptive, eficiente și oneste. În opinia sa, aceasta va fi o reformă socială, dar și o reformă economică, deoarece un sistem de justiție echitabil, independent și responsabil este fundamentul funcționării democrației, dar și o precondiție a unei economii de piață funcționale.

În opinia premierului, e nevoie de mai multe acțiuni pentru a combate corupția și a penaliza corupția la nivel înalt. Acum se lucrează pentru a crea o administrație guvernamentală mai deschisă, transparentă și echitabilă și pentru a asigura o bună guvernare în toate domeniile. În opinia premierului, doar așa se va construi încrederea în Moldova ca destinație pentru afaceri și investiții.

Un alt domeniu important, menționat de Natalia Gavrilița, este digitalizarea serviciilor publice și a economiei.

„Digitalizarea administrației publice și digitalizarea economiei ne vor ajuta la crearea unui sistem integrat în care afacerile să poată interacționa între ele și cu instituțiile de stat, reducând timpul pierdut, birocrația și economisind resurse financiare. Aceste schimbări asigură antreprenorilor posibilitatea înregistrării online a afacerii doar prin utilizarea unei semnături electronice calificate. Semnăturile electronice ale UE vor fi recunoscute în Moldova, ceea ce va permite interacțiunea ușoară cu autoritățile de stat în regim online, crearea unui ghișeu unic pentru anumite servicii furnizate cetățenilor și întreprinderilor și anularea necesității de a solicita diverse documente pe hârtie, fapt care împiedică dezvoltarea afacerilor” a spus premierul.

Natalia Gavrilița a relatat că unul din scopurile Guvernului pe care îl conduce este îmbunătățirea ratingului de credit al țării prin îmbunătățirea bunei guvernări. Se lucrează în vederea creării condițiilor favorabile pentru ca fondurile de capital privat și fondurile de investiții să poată participa mai sigur la finanțarea companiilor moldovenești prin toate instrumentele financiare disponibile pe piață. Este analizată posibilitatea emiterii de euro obligațiuni guvernamentale pentru finanțarea proiectelor de importanță națională, care să îmbunătățească infrastructura țării.

În discursul său, premierul a spus că Moldova susține inițiativa globalizării afacerilor locale prin lansarea lor pe piețele internaționale de capital prin oferte publice inițiale (OPI) și/sau euro-obligațiuni.

Amintim că, Premierul Natalia Gavrilița se află într-o vizită oficială la Londra, în perioada 15-16 noiembrie.

Realitatea Live

02 Oct. 2023, 07:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Oct. 2023, 07:38 // Actual //  Lupu Eduard

Preşedintele turc Recepp Tayyip Erdogan reproşează duminică, 1 octombrie, faptul că Turcia şi-a ”respectat toate promisiunile”, spre deosebire de Uniunea Europeană, iar ”dacă UE intenţionează să pună capăt procesului aderării (Turciei), care există doar pe hârtie, n-are decât”.

”Turcia nu mai aşteaptă nimic de la Uniunea Europeană, care ne face să aşteptăm la poarta sa de peste 40 de ani”, a tunat şeful statului turc.

”Noi ne-am respectat toate promisiunile pe care le-am făcut UE, însă ei n-au respectat aproape niciuna de-a lor”, a denunţat Erdogan în sesiunea inaugurală a Parlamentului.

El a subliniat că ”nu va tolera nicio cerinţă nouă sau condiţii în procesul de aderare” a Turciei.

”Dacă nu dau înapoi în anumite nedreptăţi, ca impunerea de vize, pe care o folosesc ca pe o sancţiune latentă, dacă nu-şi corectează toate greşelile (…), atunci ei vor pierde integral dreptul de a-şi exprima aşteptări politice, economice sau militare din partea noastră”, a ameninţat el.

”Dacă UE intenţionează să pună capăt procesului aderării (Turciei), care există doar pe hârtie, va fi decizia lor”, a tunat el.

Puciul din 2016

Furia preşedintelui turc provine de la ultima hotărâre a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), care a criticat săptămâna aceasta Turcia, căreia-i reproşează că a condamnat un bărbat din cauza apartenenţei la o organizaţie teroristă armată bazându-se pe simpla utilizare a aplicaţiei de mesagerie criptată ByLock.

ByLock este considerată de către Ankara un instrument de comunicare privilegiat al celor care se fac vinovaţi de puciul eşuat din 2016, soldat cu 250 de morţi, urmat de arestări masive şi epurări fără precedent în istoria modernă a Turciei.

Guvernul turc a atribuit puciul uşuat organizaţiei Fetö – acroninul folosit de Ankara pentru a desemna mişcarea predicatorului Fethullah Gülen, un fost aliat al lui Erdogan.

”Hotărârea CEDO este ultima picătură care umple paharul”, a denunţat Recepp Tayyip Erdogan.

”Membrii organizaţiei teroriste şi suţinătorii lor care sunt încurajaţi de această hotărâre nu trebuie să-şi facă speranţe zadarnice. Această hotărâre nu aduce nici alinare membrilor sceleraţi ai Fetö”, a subliniat el.
”Turcia nu va face niciun pas înapoi în lupta sa împotriva acestei bande de trădători. Ea nu va permite nicio întoarcere în trecut”, a subliniat Erdogan.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău