China ar putea declanșa o nouă pandemie. 18 virusuri „cu risc ridicat” au fost descoperite în piețele agroalimentare

16 Nov. 2021, 07:12
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
16 Nov. 2021, 07:12 // Actual //  Dumitrita Culiuc

CHINA ar putea declanșa o altă pandemie, deoarece cercetătorii au descoperit 18 virusuri „cu risc ridicat” care pândesc în piețele agro-alimentare, informează The Sun.

O piață agroalimentară din Wuhan, unde comercianții vindeau mamifere, reptile și pești vii, a fost anterior legată de focarul inițial de coronavirus din 2019.

Potrivit cercetătorului britanic Dr. Eddie Holmes, experții chinezi au evidențiat riscul ca un virus să se „răspândească” de la animale la oameni cu cinci ani înainte de începerea pandemiei, după ce au vizitat piața de fructe de mare Huanan.

Iar acum, experții au avertizat că speciile de animale sălbatice care sunt comercializate vândute și consumate în piețele umede din China sunt o „pandemie care așteaptă să se întâmple”, relatează Straits Times.

Un nou studiu publicat pe 12 noiembrie a identificat 71 de virusuri de mamifere, dintre care 18 cu risc ridicat, care ar putea fi periculoase pentru oameni și alte animale. Potrivit cercetătorilor, cel mai îngrijorător a fost microbul găsit la civetă, un mic animal nocturn asemănător cu un bursuc, care a fost considerat răspunător pentru transmiterea coronavirusului SARS de la lilieci la oameni în China în 2002.

Originile lui Covid-19 nu au fost încă determinate

Există două teorii majore care sunt în curs de examinare – virusul fie a trecut la oameni prin piața de fructe de mare Huanan, fie a scăpat de la Institutul de Virusologie din Wuhan.

Raportul Organizației Mondiale a Sănătății privind originile pandemiei a sugerat că transmiterea de la pangolini și lilieci ar fi fost cea mai probabilă sursă.

Cu toate acestea, noile dovezi care au apărut au arătat că niciuna dintre aceste specii nu era vândută în Wuhan înainte de apariția Covid.

Cercetătorii au sugerat că este posibil ca virusul să fi fost modificat pentru a fi hiperinfecțios – dar China a negat toate acuzațiile de acest gen.

Realitatea Live

05 Dec. 2023, 17:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Dec. 2023, 17:25 // Actual //  Lupu Eduard

Resursele noastre comune trebuie să fie alocate responsabil tuturor care au nevoie și să ajute agricultura să fie profitabilă. Domnul prim-ministru și alți responsabili din Guvern au desfășurat zeci de întrevederi pe diverse platforme de comunicare. Vom anunța neîntârziat opinia publică și despre următoarea întrevedere cu șeful Executivului imediat ce aceasta va fi confirmată, a reacționat la protestul fermierilor, Daniel Vodă purtătorul de cuvânt al premierului.

Vosă spune că autorităţile au menţionat transparent şi clar despre susținerea de care au beneficiat fermierii, pentru a îmbunătăți situația în întregul sector agricol, adică nu doar pentru cei care produc cereale pentru export, un sector afectat de război, întreruperea comerțului și criza economică mondială.

„Guvernul, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare sunt consecvenți și ajută țintit fermierii și nu doar membrii unei singure asociații, inclusiv debursarea subvențiilor de 1,9 miliarde de lei din acest an, TVA rambursat, ajutăm și în acest moment cu obținerea certificatelor de stare de urgență”, se mai arată în mesajul lui Vodă.

Fermierii care și-au parcat tractoarele în fața Guvernului au mers astăzi pe bulevardul Ștefan cel Mare.

Protestul de astăzi vine după ce, săptămâna trecută, fermierii au exprimat nemulțumirea lor printr-un protest sonor în PMAN, imediat după ce au ascultat briefingul ministrului Agriculturii, Vladimir Bolea. Semnalează că se află în pragul falimentului, presați de datorii, și cer Guvernului un moratoriu asupra penalităților și executării silite, o solicitare care a fost respinsă anterior.

Printre revendicările fermierilor se numără și compensații din fondul de subvenționare pentru produsele de floarea-soarelui și porumb. Guvernul alocase anterior 200 de milioane de lei pentru compensarea fermierilor afectați de criza de anul trecut la culturile de grâu, orz și rapiță, însă fermierii susțin că suma este insuficientă și ar fi necesare 700 de milioane de lei pentru a acoperi integral pierderile. Guvernul anunțase anterior că a solicitat ajutor extern în acest sens. Protestul fermierilor marchează o nouă etapă a tensiunilor din sectorul agricol și ilustrează nevoia continuă de dialog și rezolvare a problemelor cu care se confruntă această comunitate vitală pentru economia țării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău