Gazprom, lovitură teribilă pentru Transnistria! Parlicov: Situația cu gazul gratuit în regiune nu va dura la nesfârșit

17 Iul. 2023, 16:29
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
17 Iul. 2023, 16:29 // Actual //  bani.md

Ministrul Energiei, Victor Parlicov susține că situația cu livrările gratuite a gazului rusesc în regiunea stângă a Nistrului nu va dura la nesfârșit. „Cred că la moment este o situație de limbaj șah pat. Nimeni nu poate obține o victorie și nimeni nu poate pierde. E un fel de situație care nu e confortabilă pentru nimeni, dacă vreți e un echilibru instabil. Dar e cea mai optimă construcție care poate funcționa”.

„Faptul că Gazprom livrează gazul fără a recupera niciun ban denotă că nu este o activitatea comercială, ci un instrument de finanțare a acestei regiuni. Alt mecanism de susținere a Transnistriei, Federația Rusă nu a găsit. Această datorie trebuie tratată foarte atent prin prismă politică, juridică și relații internaționale. Ea acuma nu face parte din agenda de discuți, din puncte de vedere comercial. Acum Gazprom nu are acoperirea a acestei datorii cu niciun fel de active”, a esplicat Parlicov într-un podcast al Ziarului de Gardă.

Potrivit ministrului, această construcție nu este infinită în care gazul gratuit ajunge în stânga Nistrului.

„Noi trebuie să  ne pregătim de scenariul când gazul va fi deconectat și trebuie să discutăm și cu cei din stânga Nistrului și să avem o colaborare ce facem în asemenea situații. Din această formulă beneficiem noi cei din dreapta Nistrului prin curentul mai ieftin pe care îl avem. Singurul motiv pentru care cei din stânga Nistrului pot livra energie la prețuri mai mici față de cele din piață este pentru că nu plătesc un preț corect la gaze. La tehnologia de astăzi ei nu sunt competitivi cu energia pe care o putem procura din România sau din altă parte”, a spus Parlicov.

Datoria regiunii din stânga pentru gazul consumat se ridică la aproape 10 miliarde de dolari.

Sistarea de gaze către Europa ar falimenta regiunea din stânga Nistrului. Tiraspolul supraviețuiește datorită livrărilor gratuite de gaze din care produce energie electrică pentru partea dreapta a Nistrului.

În cazul stopării livrărilor de gaze în Transnistria, Republica Moldova va fi nevoită să cumpere energie electrică de pe piețele din vest, care e mai scumpă. Cu o situație similară Chișinăul s-a confruntat în toamna anului 2022 când au fost sistate livrările de energie electrică de la Cuciurgan, iar prețul curentului pentru populație a ajuns la 4,20 lei kw/h, în condițiiile în care achizțiile erau făcute de pe piața Europeană.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ