Gazul ar putea fi mai ieftin pentru populație. Cum ANRE vrea să reducă tariful la 8,16 lei

19 Nov. 2021, 09:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Nov. 2021, 09:05 // Actual //  Lupu Eduard

Agenția Națională de Reglementare în Energetică intenționează să reducă tarifele la gazele naturale pentru consumatorii finali, se arată într-un proiect de hotărâre publicat pe pagina web a autorității de reglementare.

Astfel, ANRE aprobă prețurile reglementate pentru furnizarea gazelor naturale de către S.A. „Moldovagaz” în contextul obligației de serviciu public. Prețurile ar urma să intre în vigoare de la 1 decembrie.

Prețul reglementat pentru furnizarea gazelor naturale în punctele de intrare în rețelele de transport al gazelor naturale de la 7834 lei/1000 m3, la 5656 lei.

Prețul reglementat pentru furnizarea gazelor naturale în punctele de ieșire din rețelele de transport al gazelor naturale de la 8115 lei/1000 m3 la 6022 lei.

Prețul reglementat pentru furnizarea gazelor naturale în punctele de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de presiune înaltă de la 8331 lei/1000 m3 la 6233 lei.

Prețul reglementat pentru furnizarea gazelor naturale în punctele de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de presiune medie de la 8649 lei/1000 m3 la 6 551 lei.

Prețul reglementat pentru furnizarea gazelor naturale în punctele de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de presiune joasă – 10260 lei/1000 m3 la 8 161 lei.

La calcularea prețurilor, ANRE a inclus un curs la dolarului de 17,69 lei.

În data de 9 noiembrie 2021 în scopul executării dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova (CSE), prin derogare de la procedurile stabilite de legislația sectorială, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), în baza calculelor prezentate de S.A. „Moldovagaz” la data de 05.11.2021, a aprobat un preț provizoriu de 10,26 lei pentru populație.

După aprobarea de către ANRE a tarifului mai mare la gaz, Guvernul a vent cu măsuri compensatorii de ajutorare a populaței în perioada rece a anului. Familiilor cu venituri mici le-au fost alocate 523 mil. de lei. De compensarea facturilor la gaz vor beneficia toți consumatorii și vor fi alocați 770 mil. de lei. Pentru un consum de până la 50 de metri cubi de gaz costul metrului cub va fi de 6,8 lei, iar pentru un consum de până la 150 metri cubi prețul metrului cub va fi de 7,9 lei.

Pentru compensarea tarifului la căldură au fost alocate 340 mil. de lei. Iar tariful va fi compensat cu 2/3 din factură sau 450 de lei pe lună.

Realitatea Live

06 Feb. 2023, 04:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Feb. 2023, 04:44 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul canadian al Apărării, Anita Anand, a publicat imagini video cu primul tanc Leopard 2, de fabricație germană, fiind încărcat pentru a fi dus în Ucraina.

„Tancurile de luptă sunt în drum pentru a ajuta Ucraina. Primul tanc canadian Leopard 2 este pe drum. Sprijinul Canadei pentru Ucraina este neclintit”, a scris ea pe Twitter sâmbătă, alături de imaginile cu tancul de fabricație germană încărcat în avion.

„Astăzi, un avion al Forțelor Aeriene Canadiene a decolat de la Halifax cu primul tanc de luptă principal Leopard 2 pe care Canada îl trimite în Ucraina”, a a mai scris ea.

Astfel, acesta ar fi primul tanc Leopard 2 din cele 4 promise de Canada.

Între 120 și 140 de tancuri într-un „prim val” de livrări

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a declarat la începutul acestei săptămâni că țara sa va primi între 120 și 140 de tancuri occidentale într-un „primul val” de livrări de la o coaliție de 12 țări.

Cancelarul german Olaf Scholz spunea că Germania și partenerii săi europeni plănuiesc să trimită „rapid” două batalioane de tancuri Leopard 2 în Ucraina – sugerând aproximativ 80 de vehicule, adăugând că Germania va furniza o companie de 14 tancuri Leopard 2 A6 „ca prim pas. ”

Germania va trimite și strămoșul tancului Leopard 2 în Ucraina

Norvegia intenționează să trimită tancuri Leopard 2 în Ucraina „cât mai curând posibil”, ministrul norvegian al apărării sugerând că aceste livrări ar putea avea loc la sfârșitul lunii martie, iar potrivit Politico ar fi luat în calcul să trimită Ucrainei opt din cele 36 de tancuri Leopard.

Spania, care deține una dintre cele mai mari flote de Leopard din UE, cu 347 de tancuri, intenţionează să trimită Ucrainei între patru şi şase tancuri Leopard 2A4, de fabricaţie germană, potrivit El País, citat de Agerpres.
În 11 ianuarie Polonia a devenit prima țară parteneră a Ucrainei care a anunțat că intenționează să trimită Kievului tancuri de fabricație occidentală, modelele Leopard 2 produse în Germania.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a anunțat vineri că țara sa va trimite alte 60 de tancuri modernizate forțelor ucrainene, pe lângă cele 14 vehicule Leopard 2 promise deja.

„Păi, în primul rând, încercăm să conducem prin puterea exemplului. Polonia a trimis 250 de tancuri sau chiar mai multe în urmă cu un an, fiind prima țară care a făcut acest lucru”, a amintit el într-un interviu acordat televiziunii canadiene CTV News cu privire la tancurile T-72 de fabricație sovietică trimise Ucrainei în primăvara lui 2022.

Premierul Portugaliei, Antonio Costa, a spus sâmbătă că țara sa va trimite tancuri Leopard 2, dar nu a precizat numărul acestora.
Costa a adăugat că Portugalia este în discuții cu Germania pentru a obține piesele necesare pentru repararea unui număr de tancuri Leopard inoperabile din inventarul Portugaliei.

„În prezent lucrăm pentru a putea distribui unele dintre tancurile noastre”, a declarat Costa agenției de presă Lusa în timpul unei călătorii în Republica Centrafricană. „Știu câte tancuri vor fi (trimise în Ucraina), dar asta va fi anunțat la momentul potrivit”.
Biroul lui Costa nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii.

Amiralul António Silva Ribeiro, șeful forțelor armate portugheze, a declarat luna trecută că Portugalia are 37 de tancuri Leopard 2, dar presa locală a raportat că majoritatea sunt inoperabile.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău