VIDEO MONOPOL la Purcari. Consilierii locali adoptă decizii vădit ilegale și bagă satul într-un scandal fără sfârșit

19 Nov. 2021, 09:26
 // Categoria: Actual // Autor:  Realitatea.md
19 Nov. 2021, 09:26 // Actual //  Realitatea.md

Scandalul de amploare în care s-a pomenit satul Purcari din raionul Ștefan Vodă continuă, iar localitatea a ajuns oficial sub monopolul unui agent economic din regiune, monopol consolidat cu ajutorul unor aleși locali. În timp ce consilierii își amână propriile decizii, luate cu mulți ani în urmă, și spun că le-ar fi luat haotic, sătenii se ceartă între ei, iar cel mai grav, comuna ar putea fi lipsită de investiții mari.

Războiul pornit de „Vinăria Purcari”, companie cotată la Bursa de Valori din București, care și-ar fi atribuit, contrar legilor în vigoare atât internaționale cât și ale Republicii Moldova, drepturi exclusiviste asupra denumirii nu doar a localității Purcari, dar și asupra istoriei acestei renumite regiuni vinicole,  la care compania înregistrată în anul 2003, nici de facto nici de jure nu are nici o atribuție, doar că, pe parcursul ultimilor 17 ani, a exploatat istoria și realizările generațiilor de vinificatori, în scopurile sale comerciale, influențând și chiar băgând în sperieți localnicii, iar ultimii pentru a pune capăt conflictului, iau decizii vădit ilegale în favoarea vinăriei.

Așa s-a întâmplat și la ședința Consiliului local Purcari din 17 noiembrie, fiind deja a treia ședință la număr, pe parcursul ultimilor un an și jumătate, toate fiind inițiate de Vinăria Purcari, cu cererea de anulare și retragere a unui act administrativ legal, eliberat de Consiliul Local Purcari în anul 2013 și care permite companiei Timbrus Purcari Estate care produce vinuri doar din struguri cultivați în satul Purcari, utilizarea toponimului Purcari în activitatea sa comercială.

Și dacă primele două încercări nu au fost în favoarea Vinăriei Purcari, atunci la ședința din 17 noiembrie cu doar un vot mai mult, s-a luat decizia. Aparent, Vinăria Purcari a găsit „argumentele necesare” pentru 7 consilieri, din 13 prezenți, care au decis rezultatul votului.

Iar deși procesul de vot încă nu fusese demarat, directorul Vinăriei Purcari s-a scăpat cu vorba și a dat de înțeles celor prezenți că era la curent care va fi decizia finală a consilierilor.

Toate argumentele și trimiterile la legi, încercările reprezentanților Timbrus Purcari Estate, precum și a avocaților acestora, de a explica consilierilor locali că acțiunile lor nu sunt legale, consecințele votării ilegale, că Vinăria Purcari vrea să scape de singurul concurent din această regiune cu mâinile lor, încercând astfel să monopolizeze utilizarea toponimului Purcari, precum și faptul că 100% din podgoriile companiei cresc în comuna Purcari și toate vinurile sunt produse numai din struguri proprii nu au fost auzite de unii consilieri.

După ore bune de scandal la ședința consiliului local, unii aleși, uitând aparent că sunt obligați să acționeze în interesul sătenilor, și nu al oricărui agent economic separat, oricât de mare și celebru ar fi acesta, au recunoscut că ar avea unele conflicte de interese și că votul lor este exclusiv în favoarea Vinăriei Purcari, deși Comisia de specialitate a Consiliului local de trei ori a emis un aviz negativ la această temă și a recomandat să nu fie votat subiectul.

Fostul primar al localității dă dreptate însă vinăriei Timbrus și spune că decizia emisă de consilieri în 2013 este perfect legală.

Într-un final, la ședința de miercuri, majoritatea consilierilor au votat pentru retragerea permisiunii oferită companiei Timbrus Purcari Estate, lucru care bagă cel mai probabil Primăria Purcari într-un litigiu de durată și costisitor, cu pierderi și cheltuieli care în mod evident nu vor fi acoperite de către Vinăria Purcari, dar de bugetul satului Purcari.

Se pare însă că nu toți consilierii au înțeles pentru ce și-au dat votul și au evitat să recunoască că satul a fost împărțit în două tabere, din vina Vinăriei Purcari. Totodată, cert este că aleșii locali, prin votul de miercuri, au acordat mai puțină importanță Codului Administrativ al Republicii Moldova, care prevede că în urma unui litigiu, acțiunile de atragere în judecată și la răspundere vor fi aplicate personal consilierilor care au votat.

După spusele directorului, compania „Timbrus Purcari Estate” SRL, utilizeaza legal toponimul Purcari în activitatea sa, nu dar în baza actului adminsitartiv, legal eliberat de Consiliul Local Purcari, în anul 2013, dar și în baza prevederilor Legii Viei și Vinului a Republicii Moldova.

Conflictul a pornit încă de la începutul apariției pe piață în anul 2016 a produselor Timbrus, când conducerea Vinăriei Purcari a recurs la diverse metode anticoncurențiale pentru a restrânge dreptul legal al Timbrus Purcari Estate de a utiliza indicația geografică Purcari pe produsele sale.

De-a lungul ultimilor cinci ani, Vinăria Purcari nu a putut demonstra, în nici o instanță de judecată sau de alt fel, că ar fi încălcate drepturile lor, de către societatea Timbrus Purcari Estate. De altfel, Curtea Supremă de Justiție, încă în 2017, a constatat că Vinăria Purcari nu are dreptul exclusiv de utilizare a denumirii geografice Purcari și că această companie nu are dreptul să interzică terților utilizarea loială a denumirii geografice „Purcari”.

Realitatea Live

04 Dec. 2022, 11:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Dec. 2022, 11:57 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova primește, de astăzi, peste 50% din necesitățile de curent de la Centrala de la Cuciurgan în schimbul gazului pe care îl livrează Moldovagaz Tiraspolului. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu explică cum s-a ajuns la această soluție și care va fi impactul pe tarif pentru consumatori.

Cine achită cei 5,7 mln m3 de gaz pe zi?

„Obligația de a achita 5,7 mln m3 de gaz pe zi revine malului stâng. Malul drept nu va plăti nimic pentru gazele livrate de Gazprom și va achita doar costul energiei electrice. MoldovaGaz nu a achitat avans pentru decembrie. Până pe 20 decembrie, MoldovaGaz va achita consumul malului drept pentru luna noiembrie”, explică ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu.

Cât reprezintă cele 5,7 mln m3 pe zi?

Conform contractului semnat între MoldovaGaz și Gazprom, în luna decembrie trebuiau să fie livrate 406 mln m3 de gaz. Cele 5,7 mln m3 pe zi (31 de zile din decembrie) reprezintă  176,6 mln m3. Altfel spus, Gazprom va livra doar 43% din volumele contractuale. Acest volum nu este nici pe departe suficient pentru a asigura cu gaz și energie electrică ambele maluri ale Nistrului.

Cum a fost repartizat gazul între maluri?

În primele 3 zile din luna decembrie, malul drept a primit 3,4 mln m3 pe zi iar malul stâng 2,3 mln m3 pe zi. Începând cu data de 4 decembrie, malul stâng va primi 5,7 mln m3 pe zi. Astfel, cele 176,6 mln m3 pe lună se vor împărți după cum urmează: malul drept 10,2 mln. m3, malul stâng 166,4 mln m3 pe lună (inclusiv pentru a produce energie electrică).

Pentru producerea a minim 204 mii MW (peste 53% din întreg consumul) de energie electrică pentru malul drept este nevoie de aproximativ 67 mln m3 de gaz. În concluzie, adăugând cantitățile livrate în primele 3 zile ale lunii și volumul alocat pentru producerea electricității, pentru malul drept se va utiliza aproximativ 77,2 mln m3 de gaz (43%) iar pentru malul stâng 99,4 mln m3 (57%).

De ce malul stâng a primit mai mult gaz?

În luna decembrie, malul stâng va primi aproximativ 3,2 mln m3 pe zi. Acest gaz este suficient pentru a asigura cetățenii malului stâng cu gaz, energie termică și electricitate. Luna decembrie este o lună rece și consum mai mare decât noiembrie (reamintesc, în noiembrie au fost alocate 2,3 mln m3 pe zi). Acest volum de gaz va fi suficient și pentru a menține procesele tehnologice la companiile de pe malul stâng (inclusiv MMZ). Este evident că aceste companii nu vor putea activa în regim normal.

Prin comparație, conform contractului, pentru luna decembrie, doar malul stâng trebuia să primească de la Gazprom 217 mln m3 de gaz.

Este avatajos pentru malul drept prețul 73 USD/MW? Va scădea tariful la energia electrică?

Prieteni, în ultima săptămână, am avut creșteri considerabile la prețul energiei electrice pe continentul european. Da, avem mai puțin soare iar turbinele eoliene au produs mai puțină electricitate decât era preconizat, ceea ce a dus la o scumpire în toată Europa. Sistemul de electricitate european este unul extrem de integrat și orice reducere de capacitate într-un anumit colț al Europei duce la efecte pe tot sistemul. În această săptămână, electricitatea cumpărata de Energocom de pe bursa română a depășit prețul de 400 EUR. Procurarea la preț de peste 400 EUR/MW ar fi dus inevitabil la o creștere suplimentară de tarif în luna decembrie. Cel mai probabil ar fi trebuit să avem un tarif de peste 8 lei.

Contractele bilaterale cu România (la preț de 90 EUR) nu acoperă tot necesarul. În toată regiunea, inclusiv România, este deficit de electricitate.

În schimb, după semnarea contractului cu MGRES, tariful nu va mai crește, iar Comisia Situații Excepționale va decide să se revadă tariful. ANRE urmează să reducă tariful chiar începând cu luna decembrie. Sunt premise reale pentru a avea un tarif în jur de 4 MDL. Vom avea o scădere de 25% în cel mai scurt timp.

De unde va lua gaz malul drept?

Încă din vară am început să facem stocuri de gaze. Astăzi avem peste 250 mln m3 și continuăm să achiziționăm. Prețul mediu de achiziție a gazului e de aproximativ 1000 USD. Aceste volume, sunt suficiente pentru perioada următoare. Prețul de achiziție nu va duce la creșteri suplimentare de tarif al gazului. Oferim compensații în factură, economisim și trecem cu bine de această iarnă.

Ce facem în ianuarie?

Am convenit să avem aceeași înțelegere pentru ianuarie, februarie și martie. Malul drept va primi întreagă cantitate de energie electrică la prețul de 73 USD/MW. La finalul lunii decembrie vom continua discuțiile și voi informa despre rezultate.

Vom mai avea deconectări masive de la energie electrică?

Odată ce MGRES va produce mai multă energie electrică riscul de deconectări masive se reduce considerabil. De asemenea, scade riscul ca bombardamentele Rusiei asupra infrastructurii din Ucraina să ducă la întreruperi de livrare a energie electrice. Repet, avem un obiectiv clar, să ținem țara (spitale, școli, grădinițe etc.) conectate la energie.

Este rentabil din punct de vedere economic să dăm tot volumul de gaz livrat de Gazprom malului stâng în schimbul livrărilor de energie electrică suficientă pentru malul drept?

Da, este. Toate calculele arată că este cea mai bună decizie din punct de vedere economic. Simplu, 204 mii MW la prețul de piață de 400 EUR este egal cu 81,6 mln EUR. Utilizarea a 77,2 mln m3 de gaz pentru malul drept ar fi adus o economie de doar 55,2 mln USD (preț de piață 1500 USD, preț Gazprom 785 USD). Cifrele sunt aproximative pentru că nu putem cunoaște exact evoluția prețurilor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău