Gazul în Europa s-a scumpit după mișcările războinice ale lui Prigojin

26 Iun. 2023, 16:51
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
26 Iun. 2023, 16:51 // Actual //  bani.md

Cotaţiile de referinţă la gazele naturale pe piaţa din Europa au sărit luni dimineaţa, în condiţiile în care nervozitatea faţă de rebeliunea din Rusia a agravat îngrijorările cu privire la aprovizionare pe o piaţă şi aşa volatilă, transmite Bloomberg.

În jurul orei 9:25, la hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, cotaţiile futures la gaze naturale cu livrare în luna următoare erau în creştere cu 13%, până la 36,80 euro pentru un Megawatt-oră.

Pe parcursul acestei luni, preţul gazelor naturale în Europa a crescut cu peste 30%, în condiţiile în care opririle prelungite de producţie în Norvegia au contracarat cererea redusă. Fluctuaţiile de preţ s-au agravat în luna iunie, iar rebeliunea armată care a avut loc în week-end în Rusia nu va face decât să perturbe şi mai mult pieţele.

„Riscurile geopolitice în Rusia sunt acum semnificativ mai mari decât înainte de week-end. Incertitudinea cu privire la ceea ce ar putea să se întâmple în săptămânile următoare în interiorul Rusiei, mai degrabă decât situaţia din Ucraina” este ceea ce împinge cotaţiile la gaze în sus, susţine Tom Marzec-Manser, analist la ICIS.

Chiar dacă Europa şi-a redus în mod semnificativ dependenţa de gazele ruseşti livrate prin conducte, Moscova rămâne un mare furnizor de gaze lichefiate. De asemenea, continentul european obţine cantităţi mari de gaze lichefiate din partea altor producători, precum SUA, iar acest tip de combustibil a jucat un rol crucial în asigurarea aprovizionării în timpul crizei energetice.

Există şi alţi factori care creează noi presiuni pe piaţă. Livrările de gaze naturale din Norvegia rămân limitate în condiţiile în care se efectuează lucrări de mentenanţă la mai multe facilităţi.

În Rusia, există semnale că situaţia începe să se calmeze. Autorităţile de la Moscova au ridicat regimul contra-terorist introdus sâmbătă iar Bursa de valori de la Moscova operează în mod normal.

„Per total, la fel ca şi pentru alte materii prime concentrate pe Rusia, pentru moment, impactul este limitat”, spune Ole Sloth Hansen, analist la Saxo Bank A/S.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO