Giganții petrolieri ai lumii sapă mai mult și mai adânc după hidrocarburi. Profiturile, mai mari față de regenerabile

04 Iul. 2023, 17:04
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
04 Iul. 2023, 17:04 // Actual //  bani.md

Companiile globale de petrol și gaze au intensificat căutarea de noi zăcăminte de hidrocarburi într-un pariu pe termen lung pe cerere, folosind o parte din profiturile record obținute din creșterea prețurilor la combustibilii fosili determinată de războiul din Ucraina, potrivit datelor și directorilor din industrie, citați într-o analiză Reuters.

Relansarea explorării – în special din partea marilor companii europene – reflectă un angajament reînnoit față de petrol și gaze, după ce Shell și BP și-au au încetinit planurile de a se îndepărta de activitățile lor tradiționale și de a investi în surse regenerabile, ca parte a tranziției energetice.

Tendința răspunde presiunii exercitate de majoritatea investitorilor de a-și maximiza profiturile din petrol și gaze naturale, în loc să investească în activități cu marje mai mici în domeniul energiei regenerabile. De asemenea, sfidează protestele unei minorități de investitori activiști care doresc ca societățile petroliere să se alinieze mai hotărât la eforturile globale de atenuare a schimbărilor climatice.

Apetitul reînnoit pentru rezervele și producția de petrol și gaze reprezintă o schimbare deosebit de importantă pentru BP, care renunțase la majoritatea personalului din divizia sa de explorare în urmă cu trei ani. Explorarea este o activitate pe termen lung și cu risc ridicat. Proiectele offshore de mare anvergură necesită, de obicei, cinci ani pentru a fi dezvoltate de la momentul descoperirii și cel puțin încă 10 ani pentru a se recupera investiția inițială. Dar, ca sursă de profit, s-au dovedit a fi mai fiabile pentru marile companii energetice decât modelul de afaceri foarte diferit al producției de energie regenerabilă.

Proiectele din sectorul producției de petrol și gaze naturale au avut în mod istoric randamente de aproximativ 15%-20%, în timp ce majoritatea proiectelor de energie regenerabilă au avut un randament de până la 8%.

O revenire a prețurilor la petrol și gaze, determinată de invazia producătorului de energie Rusia în Ucraina, s-a tradus prin profituri record pentru marile companii energetice. Acest lucru a sporit încrederea în explorările offshore, care sunt cele mai costisitoare și cu risc ridicat, dar care pot oferi și cele mai mari recompense.

Profiturile cumulate ale “big oil”, în miliarde de dolari, în graficul de mai jos:

Din Namibia în Canada

Nambia, care nu a produs încă petrol și gaze, a atras un interes puternic a jucătorilor din industrie, după ce Shell și TotalEnergies au făcut descoperiri în largul coastelor țării din sudul Africii. Zoë Yujnovich, șefa departamentului Upstream al Shell, a declarat la 14 iunie că rezultatele testelor de foraj de până acum sunt încurajatoare. Împreună cu partenerii săi, QatarEnergy și compania națională de petrol din Namibia, Shell intenționează să foreze alte două sonde în Namibia până în trimestrul al treilea al acestui an, se arată într-un document consultat de Reuters. De asemenea, Shell a solicitat permise pentru a fora alte 10 sonde de explorare și evaluare în această țară, se arată în document.

TotalEnergies a făcut o descoperire de petrol în februarie 2022 în sonda Venus din Nambia, în licența de explorare petrolieră (PEL) 56, care, potrivit estimărilor analiștilor de la Barclays, deține 3 miliarde de barili echivalent petrol. Shell a raportat descoperiri în sondele Graff, La Rona și Jonker din PEL 39, care, împreună, sunt estimate a deține 1,7 miliarde bep, potrivit Barclays.

În timp ce încearcă să inverseze declinul producției de petrol și gaze după ce a trecut la surse regenerabile, BP s-a orientat către Golful Mexic și departe de coasta de est a Canadei, unde își intensifică activitatea de explorare petrolieră.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 16:17
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 16:17 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Ministra Finanțelor, Victoria Belous, a declarat că Bugetul  PLUS+, în valoare de 8 miliarde de lei, reprezintă un efort substanțial de susținere a măsurilor economice și sociale asumate de Guvern, dar vine cu un preț: creșterea deficitului bugetar estimat la 5,1% din PIB.

„Această rectificare influențează veniturile, cheltuielile și, evident, deficitul. Sunt ajustări atât în bugetul de stat, cât și în bugetul asigurărilor sociale. În acest proiect deja sunt reflectate granturile din partea Uniunii Europene și alte surse externe, precum și domeniile în care vor fi investiți acești bani”, a precizat ministra.

Potrivit ministrei, după rectificare veniturile bugetare ajustate vor fi de 75 miliarde lei și cheltuieli totale de93 miliarde lei. Deficitul bugetar estimat va fi de până la 5,1% din PIB, în condițiile unei implementări complete a tuturor programelor.

Ministra Belous a subliniat că transparența bugetară este asigurată, iar datele privind evoluția deficitului și execuția bugetului sunt publice și disponibile trimestrial pe site-ul Ministerului Finanțelor.

„Dacă până acum invocam lipsa banilor ca obstacol pentru reforme, acum nu mai avem această scuză. Avem suficiente resurse și lichiditate. Este momentul să livrăm rezultate și să onorăm angajamentele asumate”, a declarat Belous.

Ministra a adresat un apel direct agenților economici, încurajându-i să aplice la programele de susținere lansate prin Bugetul PLUS+.

„Invit toți agenții economici să aplice la aceste măsuri. Ministerul Finanțelor își va onora obligațiile. Scopul nostru este să implementăm reformele până la capăt”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ